Matematica DONATORILOR DE ORGANE la clasa I
Foto: Sursa foto: manuale.edu.ro

Matematica DONATORILOR DE ORGANE la clasa I
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În loc de portocale sau de floricele, elevii din clasa I au de numărat rinichi, ficaţi, inimi sau plămâni


Învăţătorii care predau la clasele I şi a II-a au "răsfoit" febril, zilele acestea, platformele unde au fost publicate manualele noi, pentru a-şi alege cărţile după care vor lucra în cursul anului şcolar.

Un ficat, zece ficaţi

Învăţătoarele de la clasa I ne-au declarat că au fost realmente oripilate când au pus mâna pe un manual de matematică, în care jumătate din carte elevii aveau ca imagini suport pentru numărat  şi operaţii aritmetice rinichi, ficaţi, plămâni sau inimi.

"Este înfiorător să lucrezi cu aşa ceva! Eu înţeleg că numeraţia se face în aceeaşi unitate în care la ştiinţe învăţăm despre corpul omenesc, dar este oribil să pui nişte copii de clasa I să numere organe, în loc de floricele, gărgăriţe şi fluturaşi, cum se făcea până acum. Nici nu s-a pus problema să comand aşa ceva. În alt manual, imediat după adunări şi scăderi cu numere de la 1 la 10, facem adunări şi scăderi cu trecere peste ordin, fără să fi consolidat bine noţiunile anterioare. În plus, la ştiinţe, se fac prea devreme aceste noţiuni despre corpul uman şi funcţiile organelor interne, lucruri care se făceau abia în clasa a III-a. Sunt oare copiii de clasa I pregătiţi să asimileze aceste lucruri?", ne-a spus o învăţătoare de la Şcoala Nr. 12.

Alfabetizare fără carte

Pe de altă parte, pentru că Abecedarele noi au fost amânate pentru o dată care nu se cunoaşte, iar cele vechi nu au sosit, mai multe dăscăliţe s-au plâns că nu este normal ca alfabetizarea elevilor să se facă fără o carte: "De la Creangă încoace, nu s-a mai întâmplat aşa ceva. În loc ca elevul să pună şi el degetul pe o carte când citeşte, face acest lucru în aer, pe imaginea pe care o proiectez eu la tablă. Deja am făcut patru litere aşa şi simt că ceva nu merge. Nu se poate să stăm fără manual", consideră o altă învăţătoare de la Şcoala Nr. 12.

Puţine exerciţii la matematică, texte prea scurte la română

Dascălii gălăţeni ne-au declarat că s-au bucurat că Ministerul Educaţiei a selectat mai multe manuale, pentru că sunt inegale din punctul de vedere al calităţii. "La unele edituri, textele din manualul de Comunicare în limba română sunt imposibil de interpretat, nu transmit nimic frumos. Cum să-i dezvolţi copilului dragostea pentru lectură cu asemenea texte realizate de autorul cărţii", ne-a spus un cadru didactic de la Şcoala Nr. 29.

Acesta susţine că la editura unde i-au plăcut textele alese, reprezentanţii nu i-au putut arăta partea a doua a manualului, pe site-uri fiind publicată doar partea I: "I-am sunat să le solicit partea a doua, dar nu mi-au trimis-o. I-am întrebat dacă au şi auxiliare, dar nu mi-au putut răspunde la întrebare. Aşa că am fost nevoită să aleg altă editură, care nu s-a zgârcit în a-mi furniza aceste date. Nu poţi face o comandă în orb", spune învăţătoarea.

 

 

Alte cadre didactice de la aceeaşi şcoală ne-au spus că la Matematică se insistă prea mult pe partea de ştiinţe în detrimentul exerciţiilor la matematică: "Cărţile au în jur de 60 de pagini. E normal să aibă aceste noţiuni de ştiinţe, dar nu să n-ai după ce să lucrezi, dat fiind că matematica se fixează prin multe exerciţii."

O altă problemă semnalată de dascălii gălăţeni este aceea a textelor scurte din cartea de Comunicare în limba română, neconforme cu ceea ce se dă la evaluarea naţională de clasa a II-a. "Lecturile au 120, maximum 150 de cuvinte, iar la evaluarea naţională elevii vor primi texte suport de 400 de cuvinte, ceea ce nu mi se pare normal. Practic, noi nu reuşim să-i pregătim cum trebuie pentru aceste testări. Pe de altă parte, elevii mei sunt în al treilea an de citit. Cum poţi să le pui în faţă texte mai scurte decât cele care se făceau în Abecedar, în perioada post-Abecedar?

Învăţători agasaţi de edituri

Un alt lucru care i-au supărat pe învăţători este modul agresiv în care editurile au ales să-şi facă reclamă: "M-au sunat pe mobil, mi-au trimis zeci de mesaje, şi pe telefon, şi pe mail. De unde au avut datele mele?", se întreabă retoric dăscăliţa de la Şcoala Nr. 12.

CITEŞTE ŞI: În ATENŢIA părinţilor, profesorilor şi elevilor: Au fost făcute publice MANUALELE pentru clasa I şi a II-a

Citit 4091 ori Ultima modificare Marți, 21 Octombrie 2014 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.