ANOSR acuză că i se pune pumnul în gură. ORGANIZAŢII STUDENŢEŞTI PEDEPSITE pentru că au protestat

ANOSR acuză că i se pune pumnul în gură. ORGANIZAŢII STUDENŢEŞTI PEDEPSITE pentru că au protestat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) atrage atenţia asupra cazurilor tot mai numeroase din ultima perioadă în care universităţile au încercat să reducă la tăcere orice formă prin care studenţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de starea sistemului educaţional, apelând uneori la practici demne de perioada comunistă. „De la ameninţări în birourile decanatelor, până la exmatriculări sau rapoarte făcute de comisiile de etică, studenţii se arată îngrijoraţi de faptul că acesta este modul în care unele universităţi aleg să răspundă la criticile făcute publice de studenţi cu privire la problemele din universitate”, se arată într-un comunicat semnat de Cristi Popescu, presedinte ANOSR.

ANOSR le recomandă studenţilor care trec prin astfel de probleme să se adreseze organizaţiilor studenţeşti din universităţile lor sau să contacteze alianţa pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Mai mult decât atât, ANOSR urmează să demareze un proiect în parteneriat cu Societatea Academică din România, prin care va pune la dispoziţia studenţilor şi organizaţiilor studenţeşti avocaţi care să îi sprijine prin toate formele legale posibile atunci când le sunt încălcate drepturile sau când sunt victimele unor abuzuri.

Universităţi care i-au ”pedepsit” pe studenţii critici

Cel mai recent caz adus în atenţia opiniei publice este cazul unui student de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din Bucureşti care a fost exmatriculat pentru că a înaintat Ministerului Educaţiei o scrisoare semnată de 700 de studenţi în care erau prezentate problemele din universitate.

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi-a dat în judecată propriii studenţi pe motiv că una din organizaţiile studenţeşti din universitate foloseşte numele universităţii în denumirea sa. Acţiunea universităţii vine la scurt timp după ce aceeaşi organizaţie a chemat studenţii la un protest în care şi-au exprimat nemulţumirile faţă de condiţiile proaste de studiu şi taxele mari la cămin.

Universitatea din Bucureşti a fost protagonista unui caz de pedepsire a vocilor critice, după ce una din organizaţiile studenţeşti a criticat public universitatea în repetate rânduri, organizând inclusiv un protest în acest sens. Preşedintele organizaţiei a fost chemat să dea explicaţii în faţa Comisiei de Etică şi a primit avertisment scris pentru că ar fi denigrat imaginea universităţii.

Studenţii le reamintesc membrilor comunităţilor academice că rolul acestora este tocmai să formeze şi să dezvolte spiritul critic în rândul tinerei generaţii de intelectuali ai României, nicidecum să anihileze libertatea de exprimare a tuturor celor care îndrăznesc să sesizeze probleme. ANOSR atrage atenţia că încălcarea dreptului la liberă exprimare reprezintă un afront adus democraţiei şi dezvoltării spiritului civic în rândul societăţii româneşti.

Citit 959 ori Ultima modificare Luni, 26 Ianuarie 2015 13:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.