Concursurile cu TAXĂ au fost INTERZISE în instituţiile de ÎNVĂŢĂMÂNT DE STAT

Concursurile cu TAXĂ au fost INTERZISE în instituţiile de ÎNVĂŢĂMÂNT DE STAT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin Ordinul de ministru 5002 din 2 decembrie 2014 s-a interzis desfăşurarea în şcoli a concursurilor cu taxă. Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că informaţia a ajuns la ISJ în cursul săptămânii trecute, iar la începutul acestei săptămâni instituţiile de învăţământ din Galaţi au fost informate despre această interdicţie printr-o adresă.

Cu toate acestea, de la începutul anului s-au organizat deja câteva concursuri cu plată, deoarece nu s-a ştiut de existenţa ordinului respectiv. De exemplu, la sfârşitul săptămânii trecute elevii gălăţeni au participat la "Euclid", secţiunea matematică.

Printre concursurile cu taxă care nu se vor mai organiza în instituţiile de învăţământ se numără Cangurul, Smart, Eurojunior, Lumina Math, Arhimede, etc.

Elevii vor avea posibilitatea să participe însă la competiţii şcolare fără taxă, cum ar fi Comper sau Gazeta matematică.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine însă că ordinul nu interzice concursurile cu taxă. Părinţii îşi vor putea înscrie în continuare copiii dacă vor, fie individual, fie prin asociaţiile de părinţi. Doar că fundaţiile respective nu vor mai avea voie să le organizeze în şcolile de stat, ci în instituţii particulare, centre de evaluare sau universităţi.

Se loveşte şi în competiţii de tradiţie

Pe plan local, unul dintre concursurile la care se percepea taxă de înscriere era "C. S. Calude", organizat de catedra de matematică de la CNVA. Directorul-adjunct al colegiului, Romeo Zamfir, susţine că nu este drept ceea ce se întâmplă şi că va face demersuri pentru a afla exact ce se interzice de fapt. "Din taxă, noi ofeream premii consistente, de aceea era un concurs la care veneau sute de copii din alte judeţe. Nu vom renunţa la el de tot. Îl vom organiza fără taxă de participare, dar acest lucru va atrage după sine faptul că nu vom mai avea concurenţi şi din alte judeţe", a declarat profesorul Zamfir.

Citit 4165 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Ianuarie 2015 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.