TINERII ŞI ORAŞUL/ Performanţă prin constanţă: Şefa de la Litere

TINERII ŞI ORAŞUL/ Performanţă prin constanţă: Şefa de la Litere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ioana Toader este şefă de promoţie la Litere, specializarea Română-Franceză şi se mândreşte, în anul III de facultate, cu o medie pe care mulţi şi-ar dori-o la absolvirea liceului: 9,91. Ne-a împărtăşit, într-un interviu, ce planuri de viitor are şi cât de mult mai contează performanţa în sistemul de învăţământ românesc.

“Nu mi-am impus să fiu şefă de promoţie, dar nici nu a fost un rezultat neaşteptat, dat fiind faptul că am învăţat constant, pe parcursul celor trei ani. Cred că este important ca un student să nu înveţe pentru note, ci pentru viitor, să se gândească la ce vrea să facă după absolvire. Notele contează mai puţin când nu ştii să răspunzi la un interviu de angajare”, spune Ioana. Nu îi pare rău că a rămas la Galaţi, pentru că găseşte acasă tot ce are nevoie pentru dezvoltarea sa profesională: va face masterul şi apoi va deveni profesor. Nu i se pare desuetă nici ideea de performanţă în studenţie, chiar dacă în ziua de azi nu se mai dau repartiţii, ca pe vremuri: “E drept că nu rezultatele în sine mă vor ajuta, ci cunoştinţele acumulate, cunoştinţe care au determinat rezultatele bune. Angajatorul vrea să ştie acum – după ce se uită la diplomă şi foaia matricolă – ce ştii cu adevărat să faci, cât de bine eşti pregătit. Iar eu vreau să fiu un profesor cu care elevii să se mândrească”, spune Ioana.

Concurenţa a ambiţionat-o întotdeauna, chiar dacă în zilele noastre tot mai puţini studenţi se luptă pentru locul I pe grupă. Şi crede că cei care învaţă din pasiune, mistuiţi de dorinţa de cunoaştere ar trebui stimulaţi mai mult. “Cu siguranţă, niciun student nu ar refuza vreo răsplată prin care să-i fie recunoscute meritele: vorbim de burse, premii de la Liga Studenţilor, diplome, medalii sau gratuităţi”. Ca ea sunt puţini. Mulţi fac facultatea ca să mai treacă trei ani până când vor decide ce vor face cu viaţa lor. Şi nici atunci nu ştiu ce vor deveni.

“Eu am ales Literele. Şi aş alege aceeaşi Facultate şi de zece ori, dacă m-aş întoarce în timp. Ştiu că nimic nu m-ar fi ajutat mai mult să devin ceea ce sunt,” a concluzionat Ioana, viitoarea profesoară de la Galaţi.


CITEŞTE ŞI: UNDE şi în ce CONDIŢII şi-au susţinut EXAMENUL studenţii de la Facultatea de Arte din Galaţi

Citit 1131 ori Ultima modificare Luni, 09 Februarie 2015 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.