Jale la SIMULAREA evaluării naţionale: Doar jumătate dintre elevi au promovat

Jale la SIMULAREA evaluării naţionale: Doar jumătate dintre elevi au promovat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numai 53,12 la sută dintre viitorii absolvenţi de gimnaziu se pot lăuda cu note peste cinci * Inspectoarea generală Mioara Enache consideră că lipsa de interes a elevilor este motivul principal al rezultatelor slabe


Doar 53,12 la sută dintre elevii gălăţeni au reuşit să obţină medii mai mari de cinci la simularea evaluării naţionale, ne-a informat inspectoarea generală Mioara Enache. Procentul este aproape identic cu cel obţinut la simularea de anul trecut, când doar 51 la sută dintre gimnazişti au reuşit această performanţă.

"E trist că am obţinut iar un asemenea procent. Sper ca aceste note să-i mobilizeze pe elevi să înveţe, iar procentul să fie mult mai mare în vară. Anul trecut am avut la examen peste 70 la sută, ceea ce nu ne-a mulţumit. Sperăm ca anul acesta să fie ceva mai bune rezultatele", mai spune Mioara Enache.

Elevii fentează pregătirile

Inspectoarea generală susţine că motivul principal pentru aceste rezultate slabe este lipsa de interes a elevilor. Şcolile au programe de pregătire pentru evaluarea naţională, însă doar profesorii îl respectă.

"Am fost în control la diferite şcoli, şi în oraş, şi în mediul rural. Profesorii erau la datorie, respectau programul de pregătire suplimentară, dar elevii, nu. În special în mediul rural, veneau patru-cinci copii. Iar la oraş, jumătate de clasă. Degeaba au transmis directorii la toate clasele părinţilor la şedinţe. În unele comune i-am mobilizat şi pe primari să-i atenţioneze pe părinţi să-i trimită la pregătire pe cei de-a VIII-a. Sper ca măcar acum, după ce au văzut notele, vor învăţa mai mult, vor merge la pregătire. Pentru că, în continuare, fiecare unitate de învăţământ va respecta graficul pregătirilor suplimentare", a mai precizat şefa învăţământului gălăţean.     

Promovabilitate zero la matematică

Şi anul acesta, matematica rămâne piatra de încercare pentru cei mai mulţi dintre elevi, deşi subiectele la simulare nu au fost atât de grele. Un caz aparte este cel al Şcolii din Măstăcani, de exemplu, unde elevii au promovat în proporţie de 76 la sută la limba română, dar numai 14 la sută au luat peste 5 la matematică. La Matca, discrepanţa între cele două discipline este şi mai mare: 74,72 la sută la limba română şi doar 8,89 la matematică.

Sunt însă şi unităţi de învăţământ unde niciun elev nu a reuşit să ia notă de trecere la matematică. O astfel de situaţie se întâlneşte la Bălăşeşti, cu zero promovabilitate la matematică. Nici la limba română situaţia nu este prea roz, procentul de promovare fiind de 37 la sută.

În mediul urban, lucrurile stau ceva mai bine. De exemplu, la Şcoala Nr. 22, 78,72 la sută dintre elevi au promovat la limba română şi 68,18 la matematică. La Şcoala Nr. 42, doar 40,28 la sută dintre elevi au luat notă de trecere, în timp ce la română 81,28. După cum se vede, şi în mediul urban există discrepanţe între rezultatele de la cele două discipline de examen.


 

Citit 3596 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2015 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.