BĂTĂLIE pentru CLASELE PREGĂTITOARE la şcolile de ELITĂ

BĂTĂLIE pentru CLASELE PREGĂTITOARE la şcolile de ELITĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 69 de elevi în plus faţă de cei recenzaţi pentru Şcoala Nr. 28 * Inspectoratul Şcolar Judeţean susţine că va controla documentele din dosarele de înscrieri


La sfârşitul săptămânii trecute s-a încheiat prima etapă de înscrieri la clasele pregătitoare. Deşi, teoretic, în această etapă ar fi trebuit să se înscrie doar copiii aflaţi în circumscripţii, deci doar cei recenzaţi de cadrele didactice anul trecut, la unele instituţii de învăţământ numărul dosarelor depuse a depăşit cu mult numărul locurilor alocate.

În goana după un loc la o şcoală cu ştaif, părinţii au recurs la tot soiul de metode. S-au mutat fictiv la rude, prieteni sau chiar cu chirie, pentru a putea aduce la dosar dovada că locuiesc în zona şcolii de elită.

De la reprezentantul Primăriei, instituţie în cadrul căreia se află Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor Galaţi, am aflat că în lunile ianuarie şi februarie au fost peste 200 de solicitări pentru mutaţii, dublu faţă de luna noiembrie a anului trecut, când s-au înregistrat doar 100 de astfel de cereri.

Solicitări pentru aproape trei clase în plus

Aşa se face că, la unele şcoli, directorii s-au trezit cu zeci de copii pe care ar trebui să-i declare înscrişi, deoarece au adus dovezi că locuiesc în circumscripţia respectivă. În astfel de situaţii sunt Şcolile Nr. 28, 12 şi 25 din Galaţi, dar şi Şcoala Nr. 5 din Tecuci şi Liceul Teoretic "Mircea Eliade" (fostul "Gheorghe Asachi"), aflăm de la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Cea mai dramatică situaţie este la Şcoala Nr. 28, unde sunt 69 de elevi înscrişi peste numărul celor recenzaţi anul trecut, în baza cărora s-a făcut planul de şcolarizare. "Dacă în clasă trebuie să fie maximum 25 de elevi, cei 69 înseamnă încă trei clase în plus. Nu există spaţiu unde să înfiinţăm aceste clase. Nici directorii, nici noi nu ştim ce putem face, pentru că nu putem suplimenta atât de mult numărul de locuri. În plus, la şcolile din jur, unde nu s-au completat locurile, nişte oameni şi-ar putea pierde locul de muncă. De aceea, vom merge la fiecare dintre unităţile unde numărul copiilor înscrişi depăşeşte cu mult numărul locurilor alocate şi vom verifica documentele. În Consiliul de Administraţie vom lua apoi o hotărâre, în funcţie de situaţia găsită pe teren", spune inspectoarea generală, Mioara Enache.

Aceasta susţine că sunt şi cazuri în care oamenii nu au mai pus o copie după mutaţie, ci au venit cu o adeverinţă de la asociaţia de locatari, prin care se certifică faptul că oamenii respectivi plătesc întreţinere, deci locuiesc acolo. "E o dovadă că oamenii respectivi stau acolo, dar nu ştim dacă este conform cu regulamentul de înscriere, în care se precizează că trebuie dovada mutaţiei. Vom analiza şi vom lua o decizie de comun acord cu colegii care fac parte din Consiliul de Administraţie", spune şefa ISJ, susţinând totodată că nu instituţia pe care o conduce are atribuţii să verifice care sunt mutaţiile fictive.

"Fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, avea un plan tocmai pentru aceste situaţii, care trenează de câţiva ani. Propusese ca întâi să fie repartizaţi elevii cu domiciliul stabil în zonă şi abia apoi cei care şi-au făcut mutaţii. Dar a rămas la nivel de de discuţie, pentru că a fost schimbat", mai spune Mioara Enache.

Nu este deloc un secret că, în fiecare an, la Şcoala Nr. 28, dar şi la alte unităţi, s-a aprobat în final suplimentarea locurilor pentru clasa pregătitoare. Rămâne de văzut ce soluţii se vor găsi anul acesta, având în vedere că se stabileşte un nou record în depăşirea planului de şcolarizare.

Următoarea etapă începe pe 24 martie

Pe 20 şi 21 martie, Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuie să afişeze listele cu elevii declaraţi deja înmatriculaţi, dar şi locurile rămase libere după prima etapă de depunere a dosarelor.

Din data de 24 martie, începe cea de-a doua etapă de înscriere, care se va finaliza pe 3 aprilie. Părinţii au dreptul să scrie pe fişele de înscriere trei opţiuni, astfel încât să fie siguri că elevul va fi înscris la una din unităţile de învăţământ solicitate. Dosarul se depune la şcoala unde s-a făcut prima opţiune.

Pe 10 aprilie se vor afişa listele finale ale elevilor înscrişi la clasa pregătitoare. Între 14 şi 17 aprilie, ISJ are obligaţia să soluţioneze cererile apărute în urma situaţiilor speciale, prioritate având, conform metodologiei, "interesul educaţional al copilului".


CITEŞTE ŞI: Cum se face ÎNSCRIEREA la clasa pregătitoare.

Citit 3277 ori Ultima modificare Marți, 17 Martie 2015 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.