De trei ori D, de la "deştepţi": OLIMPICI-FENOMEN în trei clase de la CNVA

De trei ori D, de la "deştepţi": OLIMPICI-FENOMEN în trei clase de la CNVA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 26 de elevi calificaţi la fazele naţionale sunt "înghesuiţi" în trei clase de matematică-informatică intensiv * Deşi sunt la profil real, elevii respectivi au punctat şi la disciplinele umaniste


Dacă în cele mai multe cazuri, diriginţii care au câte un elev olimpic în clasă nu-şi mai încap în piele de bucurie, imaginaţi-vă ce este în inima profesorilor Luminiţa Cobzaru, Mihai Totolici şi Valeriu Costea, de la CNVA, care au clase în care un sfert sau chiar jumătate dintre elevi s-au calificat anul acesta la concursurile naţionale. E vorba de a IX-a D, a X-a D şi a XI-a D, toate cu profil matematică-informatică intensiv. Deci de trei ori D, de la "deştepţi".

Şapte olimpici şi zece calificări la clasa a IX-a

Deşi sunt abia într-a IX-a şi abia au trecut de fierbintea perioadă de "bobocie", elevii de la clasa a IX-a D par să se fi molipsit unii de la alţii de boala calificărilor la fazele naţionale ale olimpiadelor. Dacă unii elevi nici nu visează să ajungă în capul listelor la o disciplină, alţii reuşesc dintr-un singur foc să se califice chiar şi la trei de-odată. Campionul clasei a IX-a D este, fără îndoială, Dragoş Homner, care a fost primul pe judeţ la matematică, la informatică şi la lingvistică. Cristian Ilie a reuşit să ocupe prima poziţie pe listă la două discipline - fizică şi geografie, dar a fost nevoit să reenunţe la cea din urmă, întrucât fazele naţionale la ambele discipline se desfăşoară în aceeaşi perioadă. Tot în lotul olimpicilor naţionali de la această clasă se află şi Mihai Berechet şi Vicenţiu Palaga (ambii la informatică), Alexandru Mihai Hău (fizică), Dan Rareş Crai (chimie) şi Oana Mangalea (engleză). Prin urmare, şapte olimpici şi zece calificări.

Zece campioni la clasa a X-a

La clasa a X-a D sunt nu mai puţin de zece olimpici, care au prins 12 locuri în loturile naţionale. Liderul lor este Ştefan Nedelcu şi el tot cu trei olimpiade câştigate: matematică, informatică şi chimie. Pentru că nu se putea prezenta la toate trei, a fost nevoit să renunţe la matematică. Doi elevi din această clasă vor reprezenta Galaţiul la matematică - Alexandru Ionescu şi Alexandru Suru. Alţi doi s-au calificat la chimie: Mihaela Carp şi Rareş Purdea. Informatica şi Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor mai are trei vârfuri la a X-a D: Paul Sebastian Ungureanu, Alexandru Mocanu şi Ioan Vevera. Clasa mai numără alte două olimpice - Ioana Buţu, la fizică şi Ana-Maria Şchiopu, la germană.

Numărul mare de calificări reprezintă o surpriză şi pentru ei: "Anul trecut, nu am avut atâtea calificări la naţională, doar vreo cinci, deci la jumătate, pentru că ne-am pregătit pentru toate concursurile. Anul acesta, fiecare a ştiut cât poate să ducă şi am restrâns numărul de participări la disciplinele la care ne pricepem cel mai bine", explică ei ploaia de calificări.

"Policalificaţii" de la clasa a XI-a

Cei nouă tineri de la a XI-a D au reuşit să prindă 13 locuri în loturile naţionale. "Eu m-am calificat primul, la fizică. Şi valul calificărilor nu s-a mai oprit", se mândreşte Robert Atanasiu. Şi la clasa a XI-a D există o campioană cu trei calificări una peste alta: Ioana Ruxandra Cotos, despre care noi am mai scris când deja reuşise să prindă două locuri în loturile naţionale, unul la "Lectura ca viaţă" şi altul la limba română. Între timp, s-a clasat pe primul loc şi la geografie. Din nefericire, a fost nevoită să renunţe la naţionala de geografie, pentru că nu avea cum să fie în două locuri de-odată. O altă colegă de clasă, Adelina Iacob, s-a calificat la engleză şi la germană, iar Ioan Daniel Savu a reuşit să înscrie şi el performanţe tot la două discipline, informatică şi tehnologia informaţiei. Tot la informatică a prins loc în lotul naţional şi Sebastian Andrei Mateiţă, iar la chimie Galaţiul va fi reprezentat de Paul Tărăbuţă. Dacă în celelalte clase de olimpici cele mai multe calificări sunt la matematică, informatică, fizică şi chimie, cei la a XI-a D au reuşit să fie primii şi în alte domenii. Alexandra Trişcă va reprezenta Galaţiul la geografie, Ofelia Popescu, la neogreacă, iar Cătălin Munteanu, la biologie.

"Am vrut să vedem cine e cel mai bun şi mai merituos. Am avut ambiţia aceasta", încercă să explice fenomenul cei de la a XI-a D. Răspunsul la întrebare a fost şi pentru ei o surpriză: valul calificărilor nu s-a mai putut opri, o treime dintre elevii clasei putând sta oricând în dreptul etichetei de "cel mai bun". Rămâne ca o posibilă ierarhie să fie stabilită abia după ce se vor întoarce de la competiţiile naţionale.

Citit 7254 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2015 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.