Doi gălăţeni, admişi la UNIVERSITĂŢI DE PRESTIGIU, s-au calificat la Balcaniada de Matematică

Doi gălăţeni, admişi la UNIVERSITĂŢI DE PRESTIGIU, s-au calificat la Balcaniada de Matematică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Andrei Bogdan Puiu s-a clasat pe locul al şaselea la barajul pentru lotul lărgit pentru faza internaţională a olimpiadei * Simona Diaconu, fosta elevă din Tecuci, acum bursieră la Liceul Internaţional de Informatică, s-a clasat pe locul al doilea


Andrei Bogdan Puiu este gălăţeanul care a uimit România, fiind admis la două universităţi de prestigiu - Cambridge şi Imperial London College, deşi are doar 15 ani. Ar fi putut să-şi vadă liniştit de învăţat pentru examenul de bacalaureat, unde i s-a cerut de la ambele universităţi să aibă medie peste 9,50. Şi-a dorit însă să termine liceul cu încă un act de vitejie. Aşa cum mi-a mărturisit în februarie, când am scris despre el, Andrei îşi dorea să se califice la o fază internaţională a Olimpiadei de Matematică. A fost suficient să-şi dorească ceva şi să se aşeze pe muncit. Cel care a terminat clasa I pe vremea când avea doar patru ani, a reuşit să se claseze pe locul al şaselea la barajul pentru selectarea celor mai buni matematicieni din lotul lărgit. Loc care i-a adus automat calificarea la Balcaniada de Matematică, deci visul i s-a transformat deja în realitate.

Deşi a recunoscut că o perioadă renunţase la ideea de competiţii, calificarea de anul acesta a lui Andrei Bogdan Puiu vine pe fondul altor premii obţinute la diverse concursuri. La numai 10 ani, el a obţinut prima medalie de aur la Olimpiada Naţională de Matematică. La 13 ani, a primit o a doua medalie de aur, iar la 14 ani s-a întors acasă cu argint. În acest an şcolar, fiind în clasa a XII-a, Andrei a câştigat deja două premii I, la Concursul "Calude" şi  la "Stelele Matematicii" de la Bucureşti, unde a obţinut punctaj maxim.

Şi acum, ca şi în februarie, când i-am luat primul interviu, tânărul de toată isprava ne-a declarat că, pentru toate aceste reuşite din ultimul timp, nu are cuvinte să-i mulţumească suficient profesoarei de matematică Iuliana Duma, care a ştiut să-l motiveze.

La faza naţională a Olimpiadei de Matematică, Andrei a obţinut o menţiune din partea Ministerului Educaţiei şi medalie de aur din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (olimpiada de la această disciplină având două sisteme de premiere).

Tecuceancă pe locul al doilea în lotul lărgit

Andrei Bogdan Puiu nu este singurul elev din judeţul Galaţi calificat în lotul lărgit şi la Balcaniada de Matematică. Simona Diaconu, fosta elevă a Colegiului "Spiru Haret" din Tecuci, actualmente bursieră la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, s-a clasat pe locul al doilea la acelaşi baraj, iar la faza naţională a obţinut tot o menţiune şi o medalie de aur. Deosebirea e că Simona are deja premii la competiţii internaţionale, printre care se numără trei medalii de aur la Olimpiada Europeană pentru Fete şi alte două medalii de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada şi la Balcaniada Seniorilor din 2013, iar anul trecut a luat medalie de argint la Internaţionala de matematică din Africa de Sud.

Fosta elevă de la Colegiul „Spiru Haret” din Tecuci a obţinut medalii de argint la Balcaniada Juniorilor încă de pe băncile şcolii gimnaziale, în 2010 şi 2011. În clasa a VIII-a, a primit pentru rezultatele ei la olimpiade o bursă de studiu la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, unde învaţă şi în prezent, acolo găsind mediul propice să-şi dezvolte la cel mai înalt nivel capacităţile. Fiind în clasa a XII-a, a aplicat ca şi alţi olimpici la universităţi în străinătate şi a fost admisă la Princeton, în SUA.

Alte distincţii câştigate de gălăţeni

Pe lângă cei doi performeri, au mai câştigat şi alţi gălăţeni medalii SSMR la Olimpiada Naţională de Matematică. Toţi sunt elevi la CNVA: Ella Chiriac - medalie de argint, Mircea Donciu, Răzvan Pripoaie şi Dragoş Homner - câte o medalie de bronz.

Citeşte şi: Un gălăţean UIMEŞTE România: La 15 ani, ADMIS la două universităţi britanice de elită

Citit 2817 ori Ultima modificare Marți, 14 Aprilie 2015 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.