PERFORMANŢĂ ISTORICĂ: Cei şapte aşi ai OLIMPICILOR gălăţeni (FOTO)

PERFORMANŢĂ ISTORICĂ: Cei şapte aşi ai OLIMPICILOR gălăţeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Patru elevi de la CNVA şi trei gălăţeni bursieri la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti s-au calificat fie direct la fazele internaţionale ale olimpiadelor, fie în lotul lărgit


Anul acesta nu mai puţin de şapte gălăţeni au reuşit să se califice în lotul restrâns sau lărgit pentru fazele internaţionale ale olimpiadelor şcolare. Patru dintre ei sunt elevi al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri": Cătălin Munteanu, Paul Tărăbuţă, Andrei Bogdan Puiu şi Robert Râclea. Alţi doi gălăţeni, calificaţi în loturile lărgite, au fost elevi ai CNVA-ului, iar în prezent sunt la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti - Dan Ştefan Eniceicu şi Cosmin Andrei. Lor li se alătură Simona Diaconu - fostă elevă a Colegiului "Spiru Haret" din Tecuci, actualmente în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Calificat direct la internaţională

Deţinător al unei medalii de argint la internaţionala de Ştiinţe pentru Juniori şi al uneia de aur la Olimpiada Pluridisciplinară, secţiunea chimie în 2014, Robert Râclea a obţinut anul acesta, la naţionala de chimie, premiul I şi medalie de aur, dar şi premiul Asociaţiei Danube Media Center a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă" pentru cea mai bună lucrare teoretică. În urma unui baraj dificil, cu subiecte făcute de zece profesori universitari, dintre care patru academicieni, Robert Râclea s-a calificat direct în lotul pentru Olimpiada Internaţională de Chimie. O parte dintre meritele performanţelor sale aparţin şi profesoarei Lidia Mânză.

Colegul său Paul Tărăbuţă s-a calificat şi el pe locul 14 în lotul lărgit, tot la chimie. Elev al profesoarei Ruxandra Şerban, Paul speră că va trece cu brio şi de următoarea probă de baraj care va avea loc după două săptămâni de pregătire intensă. El a mai participat şi anul trecut la naţionala de chimie, când a obţint o menţiune.

Cătălin Munteanu - o victorie la biologie, după mulţi ani

Cătălin Munteanu, în clasa a XI-a la CNVA, este din Tg. Bujor unde a prins drag de biologie datorită profesoarei Geta Vintilă de la Şcoala "Grigore Hagiu". S-a mai calificat la naţională şi în clasa a VII-a, dar abia acum într-a XI-a a reuşit să confirme şi, pe lângă locul V şi menţiune, a reuşit să se califice printre primii 15 elevi din ţară în lotul lărgit. "Va urma o perioadă de pregătire de două săptămâni la Cluj şi vom trece iar printr-o probă de baraj în urma căreia se vor alege doar patru elevi. Doamna profesoară Daniela Samoilă m-a ajutat mult, şi-a sacrificat din propriul timp, încurajându-mă atunci când studiul a alunecat spre mintea mea odată cu lacrimile", spune tânărul biolog care se gândeşte să-şi facă un drum aici în România, după absolvirea liceului şi a facultăţii. El a reuşit o calificare în lotul lărgit după mulţi ani de când Galaţiul n-a mai avut o astfel de şansă.

Matematicienii de aur

Despre Andrei Bogdan Puiu care s-a calificat direct la Balcaniada de Matematică a seniorilor am mai scris. La numai 15 ani, el este curtat în prezent de două universităţi de prestigiu din Anglia, Cambridge şi Imperial London College. Profesoara care a ştiut să-l motiveze pentru a-l aduce din nou în ringul competiţiilor este Iuliana Duma.

Tecuceanca Simona Diaconu, calificată şi ea în lotul pentru Internaţionala de matematică, a participat deja la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete şi a primit prima medalie internaţionala pe 2015: una de aur, cea de-a patra consecutiv câştigată la această competiţie. Dar performanţele ei nu se vor opri aici, cu siguranţă vor urma şi alte medalii în vara aceasta.

Fizicieni şi astrofizicieni de Galaţi

Dan Ştefan Eniceicu şi Cosmin Andrei s-au calificat unul în lotul lărgit la fizică, iar celălalt la astro-fizică. De la ambii ne aşteptăm să avem surprize frumoase, întrucât au mai adus României medalii olimpice şi în anul anterior. Eniceicu a câştigat anul trecut două medalii internaţionale una de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică şi una de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică.

Deşi este abia în clasa a IX-a şi e în primul an la Liceul  Internaţional de Informatică, Cosmin s-a adaptat foarte  repede. A terminat primul semestru numai cu zece pe linie. La olimpiada naţională de fizică a luat argint, iar la cea de astronomie şi astro-fizică a luat medalia de aur la naţională şi s-a calificat şi în lotul lărgit. El a participat şi anul trecut la internaţionala de Astronomie în Kirghizstan, de unde s-a întors cu o medalie de bronz.

Cătălin Munteanu, Paul Tărăbuţă, Andrei Bogdan Puiu, Robert Râclea, Dan Ştefan Eniceicu, Cosmin Andrei, Simona Diaconu


Citit 6888 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.