TINERII ŞI ORAŞUL/ Naţiunile Unite, în şedinţă extraordinară la CNVA

TINERII ŞI ORAŞUL/ Naţiunile Unite, în şedinţă extraordinară la CNVA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a discutat despre pedeapsa cu moartea, genocid şi scindarea Germaniei


În perioada 24-26 aprilie, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" a organizat una dintre activităţile care, odată cu trecerea anilor, s-a transformat într-o tradiţie. A XII-a ediţie a GalMUN a fost, cu siguranţă, cea mai frumoasă de până acum. O conferinţă structurată după modelul celei de la Naţiunile Unite, exclusiv în limba engleză, doar pentru liceeni, a fost alcătuită în acest an din şase comitete, în cadrul cărora fiecare delegat reprezenta o ţară. Sesiunile au decurs după cum urmează: s-au dezbătut subiectele planificate, s-a căutat rezolvarea acestora prin moţiuni, s-a votat, s-au depus amendamente şi, în final, s-au promovat sau nu rezoluţiile întocmite.

Documentare meticuloasă şi engleză la perfecţie

Fără evenimente majore, cele trei zile au adus doar voie bună, atmosferă plăcută şi, cel mai important, soluţii la problemele propuse. Delegaţii noştri au realizat rezoluţii complete, în conceperea cărora chestiunea în dezbatere a fost privită din toate punctele de vedere. Subiectele propuse nu au fost deloc facile.

"Pedeapsa cu moartea", "Sclavia modernă", "Croaţia vs Serbia - Genocidul", "Pământul finit", "Cum să abordăm problema ISIS-ului?" şi, nu în ultimul rând, "Despărţirea Germaniei în două", fapt ce a condus la polemici şi declaraţii de război între state - solicitau o documentare meticuloasă, o capacitate de comunicare bine dezvoltată, cunoştinţe diplomatice şi o limbă engleză mai mult decât fluentă folosită într-un mediu formal, totul suplimentat de spontaneitate şi un dram de curaj.

Oportunitate pentru dezvoltare personală

Dar această ediţie nu a fost doar despre progresul omenirii, ci şi despre dezvoltare personală. Astfel, pe lângă abilităţile deprinse în cadrul comitetelor propriu-zise, conferinţa a fost însoţită de sesiuni de team-building, stimulând lucrul în echipă.

Vrem să mulţumim pe această cale tuturor delegaţilor, tuturor chairilor, tuturor membrilor din staff. Nimic nu ar fi fost totuşi cu putinţă fără implicarea a două doamne profesoare ce şi-au dedicat săptămâni întregi planificării - doamna profesoară Anca Manea şi doamna profesoară Georgeta Voicilă - cărora nu există nicio modalitate de a le mulţumi îndeajuns pentru oportunitatea pe care o oferă colegiului prin continuarea acestei iniţiative.

Mai mult, Secretary General şi Deputy Secretary General, Magda-Simona Tînjală şi Silvia-Andreea Taftă, au dat dovadă de profesionalism şi au arătat că CNVA-ul naşte adevăraţi lideri. În cele din urmă, vreau să mulţumesc echipei mele de presă, fără de care cele trei ediţii ale GalMUN Newsletter-ului nu ar fi fost niciodată gata în timp util şi nu ar fi putut prezenta niciodată evenimentele cu sinceritate şi creativitate.

Spre bucuria noastră am avut şi ajutor exterior, printre care se remarcă Big Panda, Europe Direct, Consiliul Judeţean Galaţi, Liga Studenţilor Gălăţeni, Camino, Imperial House, Elco şi Blanche.


 

Citit 2112 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 21:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.