TINERII ŞI ORAŞUL/ Cum ajungi olimpic la limba franceză

TINERII ŞI ORAŞUL/ Cum ajungi olimpic la limba franceză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu Irina Lungu


 

- Cum a început pasiunea pentru limba franceză?

- Această pasiune a început atunci când am citit pentru prima dată o carte în limba franceză şi am fost fascinată de frumuseţea şi de dificultatea acestei limbi. Încă din clasa a cincea visam să ajung la performanţă şi am fost nespus de fericită să aflu ca m-am calificat la naţională.

- Este primul an în care participi?

- Nu, particip din clasa a şaptea, când am fost încurajată de doamna profesoară din gimnaziu, doamna Anca Moraru, să merg la faza locală, pentru a vedea dificultatea subiectelor şi, totodată, pentru a-mi testa cunoştinţele. Chiar din prima încercare, m-am calificat la naţională, dar, în urma contestaţiilor depuse, am fost repoziţioanată pe locul al doilea. În clasa a opta, la faza judeţeană, am obţinut o poziţie pe podium, locul al treilea. Anul acesta, am reuşit să-mi ating ţelul şi am aflat cum e să-ţi îndeplineşti visul.

- Cui îi datorezi succesul şi cum te-ai pregătit?

- Succesul îl datorez părinţilor care m-au sprijinit întru totul şi doamnelor profesoare care m-au antrenat, atât în gimnaziu, cât şi la liceu: doamna Anca Moraru şi doamna Adriana Ghiţă. Pregătirea nu a fost uşoară, am profitat din plin de cele două săptămâni pe care le-am avut la dispoziţie. Am lucrat subiecte atât de clasa a noua, cât şi de a zecea, pentru a mă obişnui cu dificultatea lor.

- Povesteşte-ne succinct despre experienţa de la Baia Mare.

- Am privit aceasta experienţă ca pe una de viaţă, am întâlnit oameni extraordinari, cu aceleaşi pasiuni ca şi ale mele, cu care aş vrea să păstrez legătura. De asemenea, am văzut locuri noi, de care îmi voi aminti mereu, cu drag. Deşi drumul a fost obositor, m-am aflat în mijlocul unei atmosfere care nu se poate compara cu nimic din ce am trăit până acum. Subiectele au fost accesibile şi am obţinut menţiune specială.

- Intenţionezi să participi şi în anii următori?

- Absolut, sunt ferm convinsă că voi încerca să obţin un loc de podium chiar la etapa naţională. A fost o experienţă minunată, pe care aş vrea să o retrăiesc alături de aceleaşi persoane.

- Ce ai vrea să urmezi după terminarea liceului?

- Sincera să fiu, nu sunt hotărâtă în privinţa a ceea ce vreau să devin. Mi-aş dori să am o carieră bazată pe limba franceză, deşi ştiu că este greu, sunt extrem de motivată să ajung acolo unde simt că îmi este locul.

- Ce mesaj vrei să le transmiţi celor care vor să atingă performanţa?

- Performanţa implică dedicare, pasiune, perseverenţă şi un volum mare de muncă. Cei care simt că aparţin unui anumit domeniu să nu renunţe niciodată la idealurile lor, întrucât fiecare are o şansă pe care nu trebuie să o lase să scape.


 

Citit 1936 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.