FENOMEN LA TOFLEA! Chinezăriile au trimis 260 de romi la liceu

FENOMEN LA TOFLEA! Chinezăriile au trimis 260 de romi la liceu
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* S-au înscris la programul "Şansa a doua", pentru că nu mai au viitor ca meşteşugari de tuciuri, burghie şi clopoţei * În fiecare sâmbătă şi duminică, 12 profesori de la "Anghel Saligny" vin în sat pentru a-i învăţa carte


"Prin 2010, domnul Gruia Stoica - primul din Toflea care a făcut facultate încă de pe vremea lui Ceauşescu - mi-a spus: dacă nu ai cel puţin liceul, nu eşti om. Nici ca om de serviciu nu te poţi angaja. Şi eu, ca şi alţi colegi de-ai mei, am abandonat studiile în clasa a VIII-a. Împreună cu soţia mea, care terminase şi ea doar gimnaziul, am hotărât să facem ceva. În 2012, m-am interesat care ar fi soluţiile şi am aflat că dacă voi convinge 15 consăteni să-şi continue studiile liceale se va înfiinţa o clasă specială la "Şansa a doua", la Liceul "Anghel Saligny". Am umblat din poartă în poartă şi am strâns 75 de dosare, nu 15", îşi începe povestea mediatorul şcolar din Toflea, Gheorghe Dincă.

În prezent, el şi soţia sa sunt în clasa a XI-a şi, în nici trei ani, au reuşit să convingă să le urmeze exemplul nu mai puţin de 260 de romi din sat.  Mediatorul şcolar susţine că, atunci când au văzut cei de la liceu câţi elevi s-au înscris încă din primul an, au decis să trimită profesorii în sat, ca să le fie mai uşor oamenilor să frecventeze cursurile.

"Tot domnul Gruia Stoica, prin Fundaţia Toflea, s-a oferit să plătească naveta celor 12 cadre didactice care vin în fiecare sâmbătă şi duminică la noi", mai spune Gheorghe Dincă.

La 68 de ani, la liceu

Acum, cel mai tânăr elev de la "Şansa a doua" are 16 ani, iar cel mai în vârstă are 68 de ani. E vorba de Miluţă Gheorghiu - unul din consilierii locali ai comunei Brăhăşeşti, de care aparţine satul Toflea. Despre motivele care l-au determinat pe acesta să vină la şcoală la vârsta când are fire albe în mustăţi, tot mediatorul şcolar vrea să ne lămurească: "A văzut că lumea se înscrie la liceu, iar el, fiind consilier local, nu putea să rămână fără carte. Trebuia să fie un exemplu".

Gheorghe Dincă mai povesteşte că sunt familii întregi care s-au luminat că le trebuie carte şi s-au înscris la şcoală. Tatăl şi fiul sunt la liceu, iar soţia s-a înscris şi ea la "Şansa a doua" la clasa a III-a, pentru că nu putea rămâne mai prejos decât toată familia.

"La noi funcţionează foarte bine ambiţia. Dacă cei din jur văd că tu poţi, spun că şi ei pot să facă la fel ca tine", ne dezvăluie interlocutorul nostru misterul fenomenului de la Toflea.

"De când cu importurile din China, nu mai merge meseria"

Sunt în total opt clase de liceu cu frecvenţă redusă, cu specializările filologie şi construcţii. Deocamdată, prima serie a ajuns în clasa a XI-a. Dacă lucrurile merg bine, peste doi ani va ieşi şi prima serie cu diplomă de bacalaureat. Dar dintre cei 260 de romi înscrişi la începutul anului sunt destui care n-au mai venit la şcoală, pentru că au plecat cu treburi ca să-şi întreţină familia.

Din nefericire, nu s-au găsit soluţii să-i motiveze cumva şi material pe "învăţăcei", dar se caută în continuare posibilităţi prin proiecte şi atunci rata abandonului va fi  mai mică.

"M-am gândit: cum pot fi exemplu pentru copiii mei doar cu opt clase. Şi m-am înscris la liceu. Apoi a venit şansa să mă pot angaja şi ca mediator şcolar. În vară, soţia mea va da concurs pentru postul de mediator sanitar. Oamenii au văzut că se poate să aibă parte, dacă au carte. Trebuie să ştii carte ca să poţi să citeşti şi să ştii pe unde mergi, să ştii să scrii o cerere. Noi avem afaceri de familie, trebuie să ştii să-şi faci singur documentele, că nu mai merge aşa", spune Dincă, mândru.

El susţine că romii au fost obligaţi să se reorienteze către şcoală pentru că mica lor industrie de meşteşugari nu mai merge aşa cum se întâmpla pe vremuri. "De când cu importurile din China, nu mai merge meseria. Afacerile cu tuciuri, burghie şi clopoţei, tot ce făceam noi, nu mai au căutare. Trebuie să ne găsim altceva de muncă. Aşa ne-am îndemnat unul pe altul la şcoală".

Citit 4636 ori Ultima modificare Joi, 21 Mai 2015 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.