SCANDAL LA TECUCI: Profesorii de la Liceul "Ov. Caledoniu" îl ACUZĂ pe primar de abuz

SCANDAL LA TECUCI: Profesorii de la Liceul "Ov. Caledoniu" îl ACUZĂ pe primar de abuz
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Edilul Tecuciului i-a anunţat pe dascăli că taie finanţarea instituţiei de învăţământ, inclusiv salariile lor, pentru că directoarea Dorina Bejan nu a semnat contractul de management * Directoarea liceului susţine că luni, în prima zi de bacalaureat, a fost nevoie de intervenţia Poliţiei, pentru că reprezentanţi ai Primăriei însoţiţi de Poliţia locală solicitau să intre în corpul de clădire în care se derula examenul, pentru a-i anunţa pe profesori că nu-şi vor lua salariile


Situaţie de tensiune maximă între edilul Tecuciului şi profesorii de la un liceu din această localitate. Cadrele didactice de la Liceul Tehnologic "Ov. Caledoniu" din Tecuci au fost anunţate luni, printr-o scrisoare trimisă de primarul Gerhardt Ţuchel pentru fiecare în parte, dar şi printr-o adresă oficială mai veche, înaintată, pe 19 mai 2015, consiliului de administraţie, că "neavând semnat contract de management administrativ-financiar cu directorul unităţii, în calitate de ordonator principal de credite", se află "în imposibilitatea de a deschide credite şi de a finanţa cheltuielile din bugetul local cu destinaţie către acest liceu". Cu alte cuvinte, profesorilor li s-a spus că nu-şi vor primi astăzi salariile, deoarece directoarea liceului nu a semnat contractul de management.

Cu forţa peste comisia de bacalaureat?

Conflictul a debutat în urmă cu o lună, când directoarea Dorina Bejan a cerut ca acest contract de management să fie negociat şi modificat întrucât conţine lucruri care nu sunt în conformitate cu legislaţia actuală. Situaţia a dat în clocot ieri, 9 iunie, când două angajate ale Primăriei Tecuci, însoţite de un echipaj al Poliţiei locale, au solicitat să intre şi să împartă scrisorile profesorilor care se aflau în corpul de clădire în care se desfăşura proba la bacalaureat, motiv pentru care directoarea a fost nevoită să apeleze Poliţia, la 112.

Scrisoarea arată aşa:

Am discutat despre cum s-au desfăşurat lucrurile cu directoarea aflată ieri pe un pat de spital. Fiind însărcinată în cinci luni, din cauza tensiunilor şi a stresului, femeia şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost internată la Spitalul Municipal "Anton Cincu".

Iată ce ne-a povestit, pe scurt, Dorina Bejan: "Cele două doamne au venit însoţite de Poliţia locală şi au împărţit scrisorile unor profesori aflaţi în alt corp de clădire. Apoi au solicitat să intre şi acolo unde se dădea examenul de bacalaureat, insistând că este domeniu public. Pentru că nici atunci când poliţiştii locali le-au atras atenţia că nu au voie să tulbure derularea examenului nu voiau să renunţe la idee, solicitând să vină şi viceprimarul, am apelat Poliţia, la 112. S-au speriat şi au dispărut înainte de venirea poliţiştilor. Astăzi au venit iar. Mi-au jignit colegii, i-au ameninţat că-i amendează pe cei care n-au vrut să semneze că au primit scrisoarea, au insistat să intre în ore şi să tulbure lecţiile. S-au supărat când le-am cerut hârtia care atestă că sunt delegate de primar să intre în şcoală. Am sunat din nou la 112, poliţia a venit şi le-a invitat afară. Le-am spus că pot sta la mine în birou, dar nu să intre în clase la ore, dar au refuzat. Apoi mi s-a făcut rău, m-am aşezat pe un scaun şi mi-am pierdut cunoştinţa. M-am trezit la spital", povesteşte Dorina Bejan.

"Primarul nu are competenţa să elaboreze un astfel de contract"

În apărarea profesorilor de la "Ovid Caledoniu" a sărit şi liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Tecuci, Mircea Petică. Acesta a trimis memorii prin care anunţa de această situaţie atât Ministerului Educaţiei, cât şi Prefectura Galaţi.

"Este un abuz ceea ce se întâmplă. Conform Legii Educaţiei pe care o invocă primarul, acest contract de management trebuie semnat de directorii care au dat concurs, aşa cum scrie în articolul 257, alin. 3. Contractul nu este elaborat de primar, ci aşa cum se spune în articolul 258, aliniatul 4, trebuie să existe un contract-cadru care să fie aprobat de Ministerul Educaţiei, prin ordin de ministru. Cum de opt ani nu s-a mai dat concurs pentru numirea directorilor, nu există un astfel de ordin. Toată povestea este un abuz, primarul nu are competenţa să elaboreze acest contract, nici să le solicite directorilor fără concurs să-l semneze, aşa cum a făcut cu ceilalţi 16 directori din învăţământul tecucean!", susţine Mircea Petică.

Atât directoarea de la "Caledoniu", cât şi sindicalistul susţin că, pe lângă alte articole care conţin inadvertenţe, acest contract are o prevedere prin care primarul vrea să se asigure că-i poate schimba pe directorii de şcoli după bunul lui plac: "Scrie că directorul va fi eliberat din funcţie dacă pe numele lui există plângere penală făcută de superiorii săi şi de primar. Noi ştim unde a dus o astfel de legislaţie aberantă pe vremea guvernării PDL, când directorii au fost destituiţi pentru că li s-au făcut plângeri mincinoase! Acesta este şi motivul pentru care s-a dat un ordin prin care se modifica acest articol. Directorii trebuie eliberaţi din funcţie atunci când sunt condamnaţi", mai spune Petică. Sindicalistul mai susţine că profesorii sunt hotărâţi să nu mai muncească, dacă primarul nu le va acorda astăzi salariile care li se cuvin.

"S-a ajuns mult prea departe"

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean ne-a declarat că e la curent cu situaţia, că reprezentantele Primăriei Tecuci nu aveau voie "sub nicio formă să intre în clădirea unde se susţinea bacalaureatul" şi că  "nu este în regulă că primarul a solicitat să încheie contracte cu directori numiţi doar cu delegaţie, când aşa ceva fac doar directorii care au susţinut concurs, conform legii". "Vom anunţa ministerul şi Prefectura, pentru că s-a ajuns mult prea departe. Nu vreau să cred că politicul e de vină", spune inspectoarea generală Mioara Enache.

"E un contract abuziv"

Despre situaţia încordată de la Tecuci a aflat şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, care a ţinut să vorbească personal cu cei implicaţi în conflict, săptămâna trecută, când a mers special pentru acest lucru în localitate. I-am solicitat acestuia o opinie în legătură cu ceea ce se întâmplă: "Este un contract abuziv. Este singurul loc din toată ţara unde s-a cerut aşa ceva. Este o exagerare a primarului. Am solicitat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Justiţiei să limpezească lucrurile. Voi încerca să vorbesc astăzi (n.r. - ieri, 9 iunie) cu ministrul Educaţiei, ca să limpezească lucrurile acolo şi să nu se ajungă ca oamenii să nu-şi primească banii în ziua de salariu", ne-a spus telefonic ministrul Liviu Pop, care a fost şi  ministru al Educaţiei şi preşedinte de federaţie sindicală.

Primarul Ţuchel nu răspunde la telefon

Deşi am încercat să luăm legătura cu primarul Gerhardt Ţuchel în repetate rânduri, i-am trimis şi un mesaj prin care îl informam cine suntem şi ce solicităm să aflăm, nu ni s-a răspuns la niciun telefon. Am găsit însă pe ziarul "Tecuceanul", editat de Primăria Tecuci, un punct de vedere care se constituie ca poziţie oficială a instituţiei şi din care reproducem o parte: "Neavând argumente solide, directoarea, uitând că este o doamnă, a găsit de cuviinţă să o bruscheze şi să o împingă pe Despina Tudose afară din curtea unităţii de învăţământ. În acel moment, reprezentantul Primăriei a solicitat ajutorul conducerii UAT. La faţa locului a sosit viceprimarul Mitică Hulea, membru în consiliul de administraţie al acestei unităţi de învăţământ, şi acesta fiind împiedicat să pătrundă în interiorul şcolii, motiv pentru care a fost solicitat ajutorul poliţiei. Pe de o parte, directorul Dorina Bejan a declarat că nu poate semna Contractul de management administrativ şi financiar în forma pe care ceilalţi 16 directori ai unităţilor de învăţământ tecucene deja au semnat-o. De cealaltă parte, există situaţia inedită, creată de director, prin care, neexistând un contract de management semnat cu UAT Municipiul Tecuci, nu există cadrul legal pentru ca această unitate să primească finanţările de la bugetul local", se arată în materialul publicat de ziarul Primăriei Tecuci.

Citit 11292 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2015 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.