20 de instituţii de învăţământ de elită, la Galaţi. Care sunt cele mai CĂUTATE universităţi din străinătate (FOTO)

20 de instituţii de învăţământ de elită, la Galaţi. Care sunt cele mai CĂUTATE universităţi din străinătate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Reprezentanţii a 20 de universităţi de elită din străinătate au participat la un târg de consultanţă educaţională, desfăşurat miercuri, 30 septembrie, la Galaţi. În cadrul evenimentului, elevii şi studenţii gălăţeni au analizat programele de studiu, oferite de universităţi, dar şi taxele acestora.

Universităţile cu taxe mai mici, în topul solicitărilor

Cele mai multe solicitări au fost la Universitatea „Aarhus” din Danemarca, deoarece studiile la această instituţie sunt gratuite. Programul universităţii este atractiv, în general, pentru elevii care vor să se specializeze în Economie, Business şi Administraţie.

20.000 de specializări stau la dispoziţia tinerilor români şi la universităţile din Marea Britanie. Costul pentru un an de studiu este puţin peste 44.800 de lei şi poate ajunge la 53.800 de lei. Un avantaj acordat elevilor din ţările europene, acceptaţi la universităţile din Marea Britanie este „împrumutul pentru taxa de şcolarizare”. Acest împrumut va fi restituit după ce studenţii străini devin angajaţi pe teritoriul Angliei.

Obligatoriu este să câştige un salariu de peste 21.000  de lire sterline pe an (aproximativ 125.000 de lei) . În acest caz, nouă la sută din câştigul ce depăşeşte 21.000 de lire va fi rambursat. Dacă tinerii români se întorc în ţară, după finalizarea studiilor, pot rambursa nouă la sută dintr-un câştig anual care trece peste 75.300 de lei.

Deşi taxele sunt destul de mari pentru un tânăr din România, universităţile britanice îţi permit să faci orice combinaţie între specialităţi. Spre exemplu, la Universitatea „Sunderland”, pot fi combinate două domenii, cu accent pe una dintre ele sau două domenii în mod egal.

Costuri mai mici sunt la unele instituţii universitare din Olanda. Taxa pentru un an de studiu este de aproximativ 8.800 de lei. Cele mai multe specializări sunt în domeniul Management, Turism, IT, Business şi Administraţie. „În primul rând, stilul de viaţă, sistemul de învăţământ din Olanda funcţionează perfect. Este o diferenţă totală faţă de România. Mă tot surprind în fiecare lună conexiunile dintre cursuri, oportunităţile foarte mari care ne sunt oferite, dar şi atmosfera de la facultate şi tot ce însemnă să fii student în străinătate. Eu studiez management hotelier şi am văzut cât de importantă este practica pentru ei. Avem un hotel propriu, de patru stele. Clădirea este chiar lângă facultate, iar noi, studenţii, facem practică în hotel, în toate departamentele. În anul I eşti la un nivel operaţional, în anul II eşti supervisor şi în anul III devii manager de departament”, ne-a povestit Eduard Trică, student în anul II la Universitatea „Stenden” din Olanda.

Odată cu facilităţile incluse de universităţi, cresc, bineînţeles, şi costurile acestora. La Universitatea "Cesar Ritz" din Elveţia, taxa de şcolarizare este de 30.000 de franci elveţieni pe an (121.326 lei). În aceşti bani sunt incluse toate facilităţile: manuale, cazare, masă, uniformă şi o tabletă.

Costurile cresc pentru programele de masterat

Oportunităţi sunt şi pentru studenţii care vor să facă un program de masterat în străinătate. Şi în acest caz, Danemarca oferă studii gratuite, condiţia fiind cunoaşterea excelentă a limbii engleze. În Olanda sunt două tipuri de instituţii în care se poate face masteratul: de cercetare şi de ştiinţe aplicate. Masteratul în instituţiile de cercetare durează un an şi costă 8.800 de lei, iar în instituţiile de ştiinţe aplicate durează doi ani, costul maximum în cadrul acestora fiind de 61.800 de lei pentru programul complet.

În Marea Britanie, masteratul durează un an, iar taxele pornesc de la 53.800 de lei şi pot ajunge la 71.700 lei.

Foto Ruxandra Podlisnic

Citit 3405 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Septembrie 2015 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.