Liga Studenţilor din Galaţi împlineşte 20 de ani - Istoria celei mai mari organizaţii studenţeşti din oraş

Liga Studenţilor din Galaţi împlineşte 20 de ani - Istoria celei mai mari organizaţii studenţeşti din oraş
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Timp de două decenii, Liga Studenţilor din Galaţi a fost un pilon de încredere pentru studenţii de la Universitatea „Dunărea de Jos”. Organizaţia a fost reînfiinţată în anul 1995, pe data de 9 octombrie, în contextul adoptării unei noi legi educaţionale, care limita drepturile studenţilor. Astăzi, după 20 de ani de activitate a celei mai mari organizaţii studenţeşti din Galaţi, lucrurile au evoluat considerabil în bine.

„Odată cu adoptarea legii educaţionale, care limita libertatea studenţilor, a crescut şi presiunea socială. Drept urmare, s-a creat un grup de iniţiativă al studenţilor. Organizaţia exista din anul 1991, dar nu mai era activă. Totuşi, datorită protestelor studenţeşti s-au pus bazele Ligii Studenţilor din Galaţi, conform cărora activează şi astăzi. În organizaţie sunt în jur de o sută de membri activi, însă, după numărul de adeziuni, sunt aproximativ patru mii”, a declarat preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi, Ionuţ Dumitraşcu. 

Nouă mandate, proteste şi schimbări, după 20 de ani

Stundeţii au demonstrat încă din start că nu discriminează în funcţie de gen, astfel că, surprinzător, primul preşedinte al Ligii Studenţilor din Galaţi a fost o studentă. „În anul 1995, pe fundalul presiunilor, mandatul de preşedinte i-a revenit studentei Ludmila Doicu. Din 1995 şi până astăzi au fost nouă preşedinţi. Cine va intra pe mandat anul acesta va fi al zecelea”, a adăugat preşedintele LSG.

Generaţia de sacrificiu, recunosc şi actualii membri LSG, a activat în perioada 1995-2005. Atunci, spun aceştia, condiţiile în universitate şi la cămine erau deplorabile, motiv pentru care, timp de 10 ani, au fost mişcări sociale foarte puternice. „Astăzi, lucrurile nu mai sunt de aşa natură pentru a scoate sute de studenţi în stradă. S-au făcut schimbări pozitive. Totuşi, nu uităm că odată cu înfiinţarea Ligii Studenţilor din Galaţi au demarat protestele studenţeşti şi s-a ajuns la cea mai mare grevă a studenţilor de după 1990, care a scos în stradă, la Bucureşti, aproximativ o sută de mii de studenţi. Cei de la Galaţi au fost cam cei mai războinici”, a povestit Ionuţ Dumitraşcu.

Programul de ziua Ligii

Cu ocazia aniversării a 20 de ani, Liga Studenţilor va organiza joi, 8 octombrie, în jurul orei 13,00, tradiţionalul exerciţiu de alpinism pe căminul H, din Campusul Studenţesc Alexandru Ioan Cuza. Condiţia este ca vremea să fie favorabilă. Vineri, 9 octombrie, chiar în ziua aniversării a 20 de ani, studenţii de la Universitatea „Dunărea de Jos” sunt invitaţi la o şedinţă festivă, care se va desfăşura, de la ora 13,00, în Aula Magna. „În cadrul şedinţei festive vor fi prezenţi seniori ai Ligii, cei care au înfiinţat-o. Avem invitaţi din toate colţurile ţării. Tot pe data de 9 octombrie se va numi şi noul preşedinte, acest mandat fiind ultimul pentru mine”, a declarat Ionuţ Dumitraşcu, preşedinte al LSG. 

Seara, de la ora  23,00, în Club „S” se va organiza un concert cu „Paraziţii”, Dj Ciprian Albu şi MC Mihai Bejan.        

Citit 3713 ori Ultima modificare Luni, 05 Octombrie 2015 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.