Un părinte A ÎNVINS SISTEMUL: "Fiul meu a fost lăsat REPETENT în mod ABUZIV"

Un părinte A ÎNVINS SISTEMUL: "Fiul meu a fost lăsat REPETENT în mod ABUZIV"
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

O comisie a Corpului de Control din Ministerul Educaţiei a decis, în urma anchetei, că elevul trebuie reînmatriculat * Deşi elevul de la Colegiul Naţional de Economie şi Agricultură din Tecuci avea scutiri medicale, fiind bolnav şi încadrat în grad de handicap grav, a fost lăsat repetent

Viorel Bălan este unul dintre părinţii care, deşi e om simplu de la ţară (locuieşte în Buciumeni), s-a luptat cu sistemul şi l-a învins. Fiul său, elev la Colegiul Naţional de Economie şi Agricultură din Tecuci, a fost lăsat repetent la sfârşitul anului trecut, cu nota 4 la purtare, din cauza absenţelor multe, deşi, susţine tatăl, avea scutire medicală pentru cea mai mare parte a lor.

"Copilului meu nu i s-au respectat drepturile legale!"

Viorel Bălan o acuză pe diriginta clasei de abuz împotriva copilului său, dar şi conducerea colegiului şi Primăria că nu i-au plătit drepturile care i se cuveneau.

"Fiul  meu a fost lăsat repetent în mod abuziv. De când a intrat în clasa a IX-a, copilul meu a avut de suferit, pentru că nu i-au fost respectate drepturile. Are o boală cronică destul de gravă, care necesită tratament medicamentos zilnic şi are certificat de handicap grav. În aceste condiţii, orice profesor cu suflet nu i-ar fi făcut aşa ceva, mai ales că la restul disciplinelor învaţă bine. Totuşi, i-am adus scutiri pe care diriginta nu a vrut să le ia în consideraţie, pentru că nu au fost predate în şapte zile, aşa cum scrie la regulament. Copilul meu, deşi are nevoie de foarte multă linişte, datorită bolii pe care o are, a fost supus unui permanent abuz din partea dirigintei, care i-a pornit pe părinţii elevilor din clasă şi pe elevi împotriva lui. S-au scris declaraţii că profesorii nu pot intra la ore din cauza copilului meu. A venit comisie de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, iar acest lucru nu s-a adeverit. Profesorii n-au nimic cu copilul meu. Totul a pornit de la faptul că eu am cerut să i se respecte dreptul de a lua indemnizaţia de hrană, bursă medicală şi bani pentru haine şi rechizite, toate acestea cuvenindu-i-se în mod legal", spune Viorel Bălan.

De patru ori consiliu de administraţie, de patru ori acelaşi rezultat: repetent

Când a auzit că fiul său este lăsat repetent, deşi avea scutiri, tatăl a făcut contestaţie. Conducerea şcolii, în urma consiliului de administraţie, i-a spus că nu poate face nimic, întrucât scutirile au fost aduse mai târziu decât cele şapte zile prevăzute de regulament. Decizia nu l-a dezarmat pe Viorel Bălan, astfel că a mers mai departe. A depus sesizări la Inspectoratul Şcolar, la Corpul de Control din Ministerul Educaţiei, la Prefectură şi la Avocatul Poporullui. Cam peste tot unde spera că i se va putea face dreptate.

"Ştiu că diriginta şi directoarea au ceva cu fiul meu. Eu am dat în judecată conducerea şcolii, în martie anul acesta, pentru că, în anul şcolar 2013-2014, fiul meu nu a primit indemnizaţia de hrană care ajungea atunci la 500 de lei pe lună. Am făcut demersuri şi abia pentru 2014-2015 mi-a fost acordată, deşi scrie în lege şi am şi hârtie din partea ISJ-ului prin care i s-a atras directoarei atenţia că trebuie să facă demersuri la Primărie, ca să fie alocaţi aceşti bani. Cred că acesta a fost motivul pentru care au vrut să se răzbune pe copilul meu", mai spune părintele.

Patru consilii de administraţie s-au făcut pentru nota la purtare a elevului Vlăduţ Bălan. De patru ori, profesorii au dat acelaşi verdict: repetent.

Reprezentanţii Corpului de Control repară greşeala

Deşi Vlăduţ Bălan a început anul şcolar repetând clasa a X-a, pe 25 septembrie el a fost reînmatriculat în clasa a XI-a, la sugestia reprezentanţilor Corpului de Control din Ministerul Educaţiei. Doi reprezentanţi ai acestui organism au venit la colegiul tecucean şi au făcut o anchetă temeinică.

Despre concluziile anchetei, ne-a vorbit inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai: "Cei doi inspectori au luat la verificat modul în care s-a făcut motivarea absenţelor tuturor elevilor din clasă. S-a descoperit că diriginta motivase absenţe altor doi elevi, după expirarea termenului de şapte zile prevăzut de Regulamentul şcolar, dar a refuzat să aplice aceeaşi măsură pentru elevul Bălan, deşi ştia că are probleme grave de sănătate şi ar fi fost îndreptăţit. În plus, în Regulamentul şcolar se precizează că scutirile se primesc "de regulă" cel târziu după şapte zile de la comiterea absenţelor. Acest "de regulă", însemnând că, în situaţii speciale, cum e aceasta, diriginta ar fi trebuit să-i motiveze absenţele", spune Diamanta Bulai.

Aceasta susţine că la toată situaţia se datorează şi faptului că părintele este o persoană dificilă, care nu a reuşit să menţină o comunicare bună cu directoarea unităţii de învăţământ şi cu diriginta.

"Toţi am învăţat câte ceva din asta"

Directoarea Colegiului Agricol din Tecuci, Maria Dascălu susţine că nu a avut pârghia legală să repare greşeala, până când nu au venit cei doi reprezentanţi de la Corpul de Control. "De când sunt eu în învăţământ, n-am auzit ca o contestaţie să fie rezolvată prin comparaţie cu ceilalţi elevi din clasă. Iată că au venit experţii în chestiuni juridice de la Corpul de Control şi ne-au arătat că se poate. Se poate să verifici dacă motivarea absenţelor tuturor elevilor din clasă s-a făcut cu aceeaşi unitate de măsură. Toţi am învăţat din asta câte ceva", spune Maria Dascălu. Aceasta susţine că a propus comisiei de disciplină din colegiu să analizeze situaţia şi să decidă ce sancţiune îi va da dirigintei în cauză, pentru că aşa cum au spus şi cei de la minister, există o abatere în modul în care a procedat.

Inspectoarea generală Mioara Enache susţine, la rândul ei, că a recomandat ca liceul să îtrunească o comisie de disciplină pentru a decide ce sancţiune îi va da dirigintei vinovate. "Fiind bolnav, elevul este un adolescent dificil, care s-a integrat cu greu în colectiv. Iar diriginta a ales calea cea mai uşoară pentru a scăpa de el, lăsându-l repetent. Nu aşa ar fi trebuit să procedeze", spune Mioara Enache.

Cum nu pare să existe o cale de reconciliere între familia Bălan şi diriginta în cauză, elevul a fost înscris într-o altă clasă, unde a fost primit foarte bine de colegi.

Diriginta clasei nu a putut fi contactată, pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Drepturi nerespectate pentru toţi copiii cu handicap din Galaţi

De la inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai am aflat că indemnizaţia de hrană pentru copiii cu handicap nu s-a acordat până la elevul Vlăduţ Bălan niciunui copil din judeţ, deşi exista o lege clară, din 2011, prin care se preciza că şcolile trebuie să solicite fonduri pentru acest lucru de la primării. "Noi am făcut adresă pentru toate şcolile. În cazul Colegiului Agricol, conducerea a făcut demersuri de când a primit solicitare din partea părintelui, dar primăria nu a alocat fonduri în 2013, ci abia în 2014. Pentru că primăriile nu au avut fonduri, mulţi elevi care aveau dreptul la această indemnizaţie n-au primit-o. De anul acesta, banii vor veni prin consiliile judeţene pentru toţi elevii, ca legea să poată fi aplicată", mai spune inspectoarea general-adjunctă.

Citit 28356 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2015 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.