Studenţii, descurajaţi de PIAŢA MUNCII din Galaţi - "Unde să profeseze tinerii specialişti?"

Studenţii, descurajaţi de PIAŢA MUNCII din Galaţi - "Unde să profeseze tinerii specialişti?"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În mod evident, tânăra generaţie este speranţa într-un viitor mai prosper. Din păcate, în Galaţi, tinerii specialişti îşi găsesc tot mai rar un job în domeniu. Un student de la Facultatea de Mecanică, spre exemplu, care lucrează ospătar, pentru că nu a găsit altceva, are foarte puţine şanse să fie angajat pentru funcţia de inginer, imediat după absolvire. Şi asta pentru că piaţa muncii din Galaţi oferă locuri de muncă în sfera serviciilor şi mai puţine stagii de practică plătite sau joburi part-time în domeniul în care se specializează studentului.

Independenţă din punct de vedere financiar

Tatiana Roşca este din Republica Moldova şi a venit în România la vârsta de 15 ani, pentru a-şi face studiile. Acum are 22 de ani şi este studentă în anul III la Facultatea de Litere. Şi-a găsit un job, chiar în a doua jumătate a primului an de facultate, care o ajută, cât de cât, să se întreţină. „Eu nu am vrut niciodată să depind de părinţi. De când am plecat de acasă am încercat să evit lucrul acesta. În primul an de facultate, a început să-mi fie din ce în ce mai greu, pentru că necesităţile creşteau. Mă simţeam matură şi totuşi nu puteam să fac nimic şi voiam să aibă şi părinţii o bază în mine. Am vrut să am un job part-time, care să nu-mi afecteze cursurile. Nu am reuşit să muncesc part-time, în schimb, m-am angajat la o firmă de pază unde lucram noaptea, dispecer, iar a doua zi dimineaţa mergeam la cursuri. Peste două luni m-am angajat în altă parte, unde îmi convenea mai mult şi anume la un salon de frumuseţe, casier. Aici lucrez şi acum. Îmi convine, pentru că lucrez în ture şi pot face schimb cu colegele, ca să ajung şi la facultate. La acest job nu sunt foarte bine plătită, dar am câştigat experienţă în domeniu. Dacă aş încerca să-mi deschid o astfel de afacere, aş şti de unde să încep”, ne-a povestit Tatiana.

Tot mai puţine oportunităţi

Cei mai mulţi dintre studenţi consideră că locurile de muncă pentru ei sunt prea puţine. "De obicei, studenţilor li se oferă oportunitatea să muncească la un restaurant. Mult peste jumătate din studenţii angajaţi din Galaţi muncesc ospătari sau barmani. Aşa am muncit şi eu o perioadă. Dar după ce terminasem anul II de facultate, am decis să stau la cămin şi să-mi găsesc un altfel de job. Deşi căutam extrem de mult, oportunităţile nu-mi săreau în faţă. Norocul meu a fost să cunosc pe cineva care mi-a spus că se fac angajări pentru funcţia de operator de prelucrare date, la o companie din Galaţi. După ce am trecut de toate interviurile, m-au angajat", ne-a spus Cristina Oancă, studentă şi ea la Facultatea de Litere. 

Tinerii mai spun că piaţa muncii din Galaţi este, din nefericire, într-o continuă degradare. „Sinceră să fiu, când am venit la Galaţi, în primul an de facultate, vedeam o varietate de joburi. Acum, dacă deschizi ziarul vezi anunţuri pentru zugravi, ospătari şi videochat. În domeniu este foarte greu să te angajezi, pentru că, de cele mai multe ori, angajatorii vor deja specialişti formaţi. Foarte rar întâlneşti oameni care îţi dau şansa să acumulezi experienţă, primind salariu, în acelaşi timp. Dar dacă nu este încurajat acest lucru, cum poate deveni profesionist un tânăr de pe băncile facultăţii? Mi-au spus de atâtea ori angajatorii că sunt în căutare de angajaţi, dar nu sunt dispuşi să ofere jobul unui student. Din păcate, tinerii sunt prea puţin susţinuţi. Tocmai de aceea, la cele mai importante instituţii activează personal de vârsta a treia, care nu are aceeaşi atitudine şi energie ca un tânăr specialist", a declarat Tatiana Roşca.

Tinerii, forţă de muncă ieftină

Pentru un job mai bine plătit, cei mai mulţi angajatori din Galaţi sunt dispuşi să ia studenţi, dacă aceştia renunţă să meargă la cursuri, pentru a fi dedicaţi sută la sută locului de muncă sau dacă acceptă un salariu de câteva sute de lei. „La mine a contat că am venit de la 15 ani în România şi foarte mulţi oameni au rămas uimiţi pentru că m-am descurcat singură, cu bursa, cu un job, fără a lua bani de acasă. Deşi nu toată lumea angajează studenţi! Am fost la zeci de interviuri la care întrebarea finală era dacă renunţ la facultate pentru job. Şi răspunsul a fost, evident, „nu”. Poate că aş fi putut să am un job mai bine plătit, dacă spuneam adio cursurilor”, a mărturisit Tatiana Roşca.

"În general, studenţii sunt consideraţi o forţă de muncă ieftină. Dar vorbesc acum despre experienţele mele anterioare şi nu despre actualul job. Foarte rar găseşti un angajator care tratează un student ca pe restul angajaţilor. Iar dacă tânărul solicită un job pentru perioada verii sau part-time, reticenţa angajatorului este şi mai mare", a conchis Cristina Oancă.

Citit 2392 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.