Maşină SF construită de studenţi ai Facultăţii de Inginerie din Galaţi

Maşină SF construită de studenţi ai Facultăţii de Inginerie din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Invenţia a primit premiu la salonul Ugal Invent


Creată integral de studenţi, proiectată şi realizată din materiale compozite, maşina Facultăţii de Inginerie a fost remarcată la UGAL Invent şi premiată de un mare producător de automobile cu 1.000 de lei. Echipa a primit singurul premiu în bani de la Salonul de Inventică din acest an şi asta pentru că maşina reprezintă o premieră pentru cercetarea românească.

Uşoară dar puternică

“Inedită e caroseria”, ne spune Florin Bogdan Marin, asist. dr. la Inginerie, cel care a coordonat echipa de opt studenţi care a realizat invenţia. „E făcută din materiale compozite: plastic, fibră de sticlă, fibră de carbon. Practic e foarte uşoară, în afară de şasiu, nu există metal. Are 75 de kilograme, din care 60 sunt doar roţile. Trebuie să amintim că o caroserie normală cântăreşte aproape 400 de kilograme. Studenţii au depus foarte multă muncă, pentru că au simulat, pe nişte softuri speciale donate Facultăţii şi puse la dispoziţie de domnul decan, diverse configuraţii geometrice, pentru a ajunge la un optim, şi aşa au obţinut compoziţia ideală pentru caroserie. Aceasta nu e doar foarte uşoară, e şi rezistentă: am făcut teste şi materialele compozite se comportă ca metalul. Maşina poate transporta peste două tone, deşi e configurată pentru două persoane. În plus, a trecut cu brio testele de rezistenţă la impact”, a explicat Florin Bogdan Marin.

Toată munca de proiectare, testare pe softuri speciale şi apoi punere în practică a durat mai bine de şase luni. La proiect au lucrat studenţi din anul I, până la Master (Mirel Pământ, anul I şi Alexandra Bucur, anul II la Masterat Materiale avansate şi tehnologii inovative, Andrei Sârbu, anul II Inginerie Industrială, Florin Pricopi, anul I, Mădălin Deacu, anul III şi  Bogdan Pârţilă, anul II la Informatica Aplicata în Ingineria Materialelor,  Cătălin Solomon şi Ioan Tărăbuţă, ambii anul IV la Ingineria şi Protecţia mediului în industrie).

Maşină telecomandată să vină din parcare la locul în care este şoferul

Faza a doua a proiectului presupune dotarea maşinii cu senzori şi partea electronică, astfel încât ea să devină autonomă. “Ar fi interesant ca, atunci când vii de la cumpărături, să îţi poţi chema maşina prin telefon, ea găsindu-şi, singură, drumul în parcare. Noi asta vrem să facem, să construim integral, cu ajutorul studenţilor, o maşină autonomă. Scopul nostru a fost unul didactic, tinerii noştri să înveţe să proiecteze şi să lucreze pe softuri performante. Însă, după ce demonstrăm că se poate, maşina se va putea fabrica în serie. Caroseria uşoară se poate folosi de către orice producător de automobile din tară şi din străinătate, iar sistemul autonom poate fi interesant pentru un investitor. De altfel, căutăm sponsori care să ne ajute să ne ducem ideea la un capăt”, a precizat Florin Bogdan Marin. Parte din echipa care lucrează la această maşină, pe care o vom vedea gata în vară, a primit la Ugal Invent medalie de aur pentru un alt proiect. Este vorba de Echipament şi metode pentru un sistem de prindere automată a trenului de aterizare destinat elicopterelor de salvare.

Ugal Invent, organizat de Universitatea “Dunărea de Jos” cu sprijinul Facultăţii de Inginerie din Galaţi, a premiat anul acesta mai mulţi inventatori din Galaţi dar şi din ţară.

Citit 4578 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2016 02:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.