TINERII ŞI ORAŞUL/ Din lipsa fondurilor - Ora de educaţie fizică sau cursa cu obstacole?

TINERII ŞI ORAŞUL/ Din lipsa fondurilor - Ora de educaţie fizică sau cursa cu obstacole?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Studenţii fac sportul printre câini, gropi şi obstacole pe un stadion neamenajat


În plină iarnă, la trei grade Celsius, studenţii care nu au ca specializare educaţia fizică sunt nevoiţi să alerge în condiţii improprii, nu ca să-şi menţină tonusul, ci mai degrabă ca să se încălzească. Pentru că nu sunt suficiente săli de educaţie fizică, iar cele care sunt, se folosesc cu precădere de către cei de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, ceilalţi tineri care au în program sportul sunt chemaţi pe stadionul Portu Roşu, care e dezafectat, plin de gropi şi de câini comunitari. 

Cursa cu fluierături

“Cu greu reuşeşti să găseşti poarta de intrare pe stadion. Ocoleşti căminele studenţeşti, îţi faci loc prin găurile din gard, treci de toate bălţile şi ajungi pe teren. Mult spus teren! Aici, începe ora de educaţie fizică şi studentele, pe lângă frig, mai trebuie să suporte fluierăturile sau comentariile muncitorilor care se fac că lucrează în apropiere. E absolut umilitor”, declara Dana Hâncu, studentă în anul II la Jurnalism.

Tabloul e întregit de câinii aciuaţi pe stadion: şapte-opt suflete nu foarte prietenoase, care, dacă alergi pe lângă ei, nu ezită să-şi arate colţii. Dacă treci de cerberii comunitari, trebuie să cobori treptele dezafectate fără să te împiedici. E şi asta o probă în sine. Pe teren ajungi după ce faci slalom printre suporturile de scaune - ce a mai rămas din tribunele de odinioară. Şi asta nu e tot: cei care au probleme medicale în ziua respectivă sau sunt scutiţi de efort fizic pe toată perioada trebuie să asiste echipaţi de pe marginea terenului. Adică sprijină un zid rupt şi plin de găuri, până termină colegii de făcut mişcare: 100 de minute. E drept, că e nevoie şi de cineva care să păzească genţile şi schimburile celorlalţi, aşezate strategic unele peste altele, vestiarele fiind un lux pe Portu Roşu. Lorin Sârghie, student anul II: “Eu am jucat 12 ani fotbal. Pe o asemenea temperatură ne-ar trebui echipamente termice, iar unul complet costă în jur de 1.000 de lei. Apoi, nu e normal să alergăm pe un teren plin de gropi şi de gunoaie. Dacă ne accidentăm, cine răspunde?” 

Soluţii ar fi, banii lasă de dorit

În ianuarie 2015, se vehicula ideea că stadionul Portu Roşu ar putea fi amenajat de către Primăria Galaţi (baza modernă, cu nocturnă şi terenuri sportive). În schimb, Universitatea trebuia să găzduiască elevii de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” pentru cinci ani, în corpul fostei Facultăţii de Chimie Alimentară. Cum proiectul a picat, toate au rămas în stadiul în care erau. Stadionul se află în proprietatea unităţii de învăţământ superior, care nu dispune de resursele necesare pentru reabilitarea acestuia, cu toate că studiul de fezabilitate e făcut. 

Veşti bune, din semestrul II

“Până se vor găsi soluţii pentru reabilitarea stadionului, Universitatea a alocat sume importante pentru refacerea bazei sportive de lângă Seminarul Teologic, cunoscută ca Sala Puşkin. Aici se vor da în folosinţă, până în semestrul al doilea, un teren sintetic de minifotbal, dar şi unul de handbal, acoperit cu balon. Tot aici vor mai fi amenajate două terenuri de sport plus o pistă de atletism. Valoarea totală a investiţiilor: peste 300 de mii de lei, fără TVA. În ceea ce priveşte stadionul Portu Roşu, este depus un proiect de reabilitare, aşteptăm finanţare”, a declarat Cezar Bichescu, directorul de investiţii şi resurse umane din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. Tot de la acesta am aflat că pentru studenţii care, din diferite motive medicale, nu pot face educaţie fizică, în Corpul A al Facultăţii de Educaţie Fizică s-a amenajat o sală unde se fac ore de şah.

Citit 1715 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2015 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.