Programul „Fiecare copil în grădiniţă”, prezentat la Galaţi

Programul „Fiecare copil în grădiniţă”, prezentat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo (OvR) s-au întâlnit la Galaţi cu primarii şi directorii de grădiniţă, în cadrul unei sesiuni de informare asupra Legii „Fiecare copil la grădiniţă”, votată în Parlamentul României şi promulgată de Preşedinte în luna noiembrie 2015. Legea în vigoare încurajează prezenţa la grădiniţă a copiilor din familiile defavorizate, cu vârsta între trei şi şase ani, prin acordarea unui tichet social lunar de 50 de lei. Întrucât abandonul şcolar la nivel naţional a ajuns la 18,5 la sută, obiectivul legii este de a reduce rata acestuia la 11,3 la sută. Totodată, se estimează că în acest moment doar unul din copiii săraci beneficiază de educaţie timpurie. 

Tichete condiţionate de prezenţă

Programul naţional reglementat prin legea nr. 248/2015 preia mecanismul central al programului pilot „Fiecare copil în grădiniţă”, gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace şi implementat, începând cu 2010 de către OvR şi Ministerul Educaţiei.

„Programul prevede că, începând cu data de 15 februarie, copiii săraci care îndeplinesc anumite condiţii de eligibilitate vor putea primi un tichet social în valoare de 50 de lei, doar dacă vor avea prezenţă la grădiniţă. Absenţele motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maximum trei) şi scutirile medicale nu pot depăşi 50 la sută din numărul total de zile la grădiniţă. Este foarte importantă educaţia preşcolară, pentru că, între zero şi cinci ani, creierul uman absoarbe cea mai mare informaţie. Dacă pierdem această perioadă critică în dezvoltarea unui om, pierdem o şansă reală ca omul acela să evolueze aşa cum trebuie. Aducem copii foarte săraci la grădiniţă, pentru că ei trebuie să interacţioneze cu sistemul educaţional de mici, să deprindă abilităţi sociale şi cognitive. Dacă nu intervenim timpuriu, adică de la trei la şase ani, nu vom reuşi să reducem abandonul şcolar. Criteriile de eligibilitate sunt două: copilul trebuie să aibă între trei şi şase ani, iar venitul în familie nu trebuie să depăşească 284 de lei pe membru ”, a declarat Larisa Dumitru, reprezentant OvR.

Mai mult, programul pilot a fost deja implementat în 43 de comunităţi din ţară, un exemplu elocvent în ceea ce priveşte funcţionarea acestuia fiind judeţul Braşov, unde 660 de copii au fost susţinuţi să meargă la grădiniţă. Copiii eligibili vor fi identificaţi de asistenţi sociali şi de primării, pe baza unui dosar social. Totodată, părinţii îşi pot înscrie copiii în program până la sfârşitul lunii noiembrie, tichetele sociale fiind distribuite de primării, conform formularului de prezenţă completat de educatori.

Susţinere financiară şi logistică pentru 10 judeţe

Întrucât primul an de implementare are un rol cheie în succesul programului naţional, OvR va organiza un concurs naţional, în urma căruia va susţine financiar şi logistic, din surse de finanţare privată, 10 judeţe cu număr mare de copii săraci, oferindu-le echipelor locale suport pentru implementarea tuturor componentelor programului pilot „Fiecare copil în grădiniţă” (dincolo de tichetele sociale pentru grădiniţă, acoperite de la bugetul de stat), cum ar fi rechizitele necesare la clasă.

Citit 1934 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.