PREMIERĂ în istoria Colegiului gălăţean „C. Negri”: O elevă a fost admisă la OXFORD

PREMIERĂ în istoria Colegiului gălăţean „C. Negri”: O elevă a fost admisă la OXFORD
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

* Ioana Bouroş va studia Matematică statistică la un colegiu unde numai doi candidaţi au fost acceptaţi la această specializare * Eleva de la CNCN a fost curtată şi de alte trei universităţi de prestigiu din Londra


Ioana Bouroş este prima absolventă de la Colegiul Naţional "C. Negri" care a fost admisă la Oxford. Dintre universităţile de legendă instituţia se mai laudă cu altă fostă elevă, Raluca Ţurcanu, care a fost admisă la Princeton, în urmă cu câţiva ani.

Din toamnă, Ioana va studia Matematică statistică la St. Hilda's College, unde doar doi candidaţi au fost admişi la această specializare în anul I. "În total, la toate colegiile din Oxford, sunt doar 20 de studenţi acceptaţi în primul an la această specializare. A fost o concurenţă acerbă. Am vorbit cu unii dintre candidaţi cât am stat acolo pentru interviuri, mi s-au părut extraordinar de inteligenţi şi de bine pregătiţi. Mă bucur nespus că mă număr printre ei", spune Ioana, care mi-a mărturisit că visează de mică să ajungă studentă la Oxford.

Biolog sau finanţist?

A ales statistica pentru că este o ştiinţă a viitorului şi  presupune o aplicare practică a matematicii. Pentru că îi place biologia (în clasa VI-a, când a dat primul interviu pentru ziarul nostru, spunea că se va face biolog marin), s-a gândit ca pe viitor să aleagă genetica statistică. Dar o atrag şi finanţele: "E interesant să observi procesele economice şi să vezi cum funcţionează, de fapt, lumea. Vrem, nu vrem, suntem influenţaţi de economie, iar statistica îţi poate da o astfel de viziune", motivează ea alegerea făcută.

"O onoare să stai de vorbă cu profesori de la Oxford"

După ce a susţinut un test destul de dificil la Bucureşti din matematică, a fost selectată să meargă la interviuri. Trei a avut de dat şi, deşi exigenţele pentru o asemenea selecţie sunt extrem de ridicate, Ioana susţine că a fost în al nouălea cer să poată vorbi cu nişte profesori de talia celor de la prestigioasa universitate. În rest, totul i s-a părut uşor şi firesc.

"Am avut emoţii doar la primul interviu, pentru că nu ştiam la ce să mă aştept. Dar când am văzut cât de deschişi sunt profesorii, cât de binevoitori, m-am liniştit şi m-am bucurat de discuţie. Au căutat să vadă ceea ce ştiu şi dacă am capacitatea şi deschiderea de a interacţiona cu profesorii. La universităţile mari din Anglia se practică timp de doi ani tutoriatul. Adică, după participarea la cursuri, un profesor se ocupă numai de tine să te îndrume, să te ajute să înţelegi acolo unde ai probleme. La unul dintre interviuri am avut de rezolvat probleme de matematică la prima vedere. Trebuia să fii deschis, flexibil şi să încerci să găseşti soluţii, chiar şi atunci când nu eşti sigur că vei putea acest lucru până la capăt", povesteşte tânăra.

Două dosare pline cu diplome

Ioana susţine că, la fel de mult ca impresia bună de la interviuri, au contat rezultatele ei la concursurile şcolare. Are acasă două dosare cu diplome. S-a calificat la fazele naţionale ale olimpiadei de matematică încă din clasele de gimnaziu. Are în palmares două menţiuni, două medalii de bronz şi două de argint. A câştigat Marele Premiu la competiţii interjudeţene de matematică. 

Lucru surprinzător pentru o elevă de la o clasă de matematică-informatică, Ioana s-a calificat în clasa a X-a şi la Olimpiada Internaţională de Lingvistică. În clasa a XI-a a obţinut o menţiune la faza naţională şi, bineînţeles, va participa şi acum, în clasa a XII-a, pentru că nu poate renunţa la ideea de a se afla în focurile competiţiei.  

Admisă la alte trei universităţi de marcă

Ambiţia, deschiderea şi rezultatele de excepţie la matematică au convins şi comisiile de admitere de la alte trei universităţi prestigioase din Londra. Ioana Bouroş a mai fost acceptată la Imperial London College, King's College şi University College of London, însă cea mai tentantă pentru ea a rămas oferta de la Oxford.

Peste zece ani se vede o femeie de carieră, dar nu exclude nici posibilitatea de a avea deja întemeiată o familie. Consideră că are puterea de a se adapta oriunde în Europa pentru a munci, aşa că nu-şi face planuri de pe acum în legătură cu locul în care va rămâne după absolvirea studiilor. Ar putea reveni chiar şi în România, dar asta doar dacă se va schimba mentalitatea actuală a compatrioţilor săi. "Mă uit în jur. Peste tot oamenii valoroşi au de pierdut. Şi nu mă refer aici doar la valoarea academică. Chiar şi unor simpli oameni cu bun-simţ li se dă în cap, pentru  că refuză compromisul de a fi la fel cu toţi ceilalţi."

Consideră că  "vinovat" pentru rezultatele ei de excepţie şi pentru reuşita ei este şi profesorul său de matematică şi dirigintele Mitică Dudău, care a încurajat-o şi a susţinut-o constant.

Citit 27116 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2016 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.