TINERII ŞI ORAŞUL/ Profesoară made in Galaţi. Cu doctorat în Franţa, scouter pentru pasionaţii de matematică

TINERII ŞI ORAŞUL/ Profesoară made in Galaţi. Cu doctorat în Franţa, scouter pentru pasionaţii de matematică
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Liliana Cucu Grosjean este un produs al Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. Este absolventă de matematică-informatică, cu masterat în fizică şi doctorat în informatică. După 17 ani de acumulări în plan profesional în Franţa, Liliana s-a întors la facultatea pe care a absolvit-o, cea de Ştiinţe şi Mediu, în calitate de profesor invitat. Predă aici din septembrie, Baze de date, pentru anul III, specializarea matematică-informatică şi Prelucrarea statistică a datelor experimentale - pentru Masterat, dar coordonează şi activitatea doctoranzilor pasionaţi de matematică.

"Urmăresc soarta matematicii la nivel european şi constat cu tristeţe că profilul mixt mate-info e tot mai rar. La Galaţi, a mai rămas o oază în care se mai studiază aplicaţii probabilistice şi statistice pe matematică, de aceea m-am întors acasă. Dacă înţelegi rolul matematicii în raport cu orice altă ştiinţă, practic înţelegi că aceasta este totul", spune cu pasiune Liliana.

În căutarea frumuseţii matematicii

Plecată în urmă cu 17 ani din România, Liliana nu a pierdut niciodată contactul cu Facultatea de Ştiinţe şi Mediu. A ajuns cu o bursă Erasmus în Franţa, la Masterat, la Catedra de Matematică Aplicată din Toulouse. A studiat undele şi vibraţiile. A continuat apoi cu doctoratul la Institutul Naţional de Automatică şi Informatică Inria - pe sisteme electronice de tratare a informaţiei şi cu două programe postdoc, unul la Porto, în Portugalia, şi unul în Belgia, la Bruxelles. A lucrat ca asistent universitar în Franţa, la Nancy, iar din 2008 este angajată la Centrul de cercetare Inria. S-a întors periodic la Galaţi, pentru a vorbi cu studenţii. Caută adevăraţi pasionaţi de matematică, cărora le dă o mare şansă: aceea de a face un doctorat aplicat în Franţa, sub atenta ei coordonare. Ultimul ei produs: un absolvent din Galaţi cu doctorat în matematică, actualmente asistent profesor în Luxemburg.

Studenţii noştri ştiu, dar nu îndrăznesc!

"Ce facem la universitate astăzi este viitorul economiei României. Din păcate, generaţia care vine acum tare din urmă e cea care a crescut cu părinţii plecaţi în străinătate. Tinerii aceştia, care ne vor penaliza peste 15 ani, sunt cei care nu cunosc gustul efortului. Ei nu ştiu cum e să muncească pentru ceva, pentru că primesc totul de-a gata! Studentul român ştie multe lucruri, dar nu îndrăzneşte. Studentul francez nu e atât de bine pregătit, însă ştie unde să caute cele mai bune oportunităţi pentru ei. Cine câştigă în final?", se întreabă retoric Liliana.

Doctorat industrial

Era doctoratelor strict pe cercetare pură a apus, e de părere Liliana. Acum e timpul doctoratelor industriale, a acelor lucrări care îşi găsesc o aplicabilitate imediată în industrie. Cel mai nou doctorand al Lilianei este un tânăr originar din Galaţi, care lucrează la Airbus. Folosindu-se de informaţia furnizată de compania aeronautică, cercetătorul ar putea ajunge la o soluţie tehnică menită să rezolve o problemă concretă în companie, explică Liliana. Practic, din cei trei aspiranţi la titlul de doctor, pe care îi coordonează, unul este din Galaţi. O mare şansă pentru pasionaţi, care au astfel posibilitatea să aprofundeze cercetarea. "Eu îmi doresc ca studenţii să înţeleagă aplicabilitatea fantastică a ştiinţelor exacte: de la medicină - unde pe baza datelor statistice se poate stabili incidenţa bolii Alzheimer la pacienţi - până la posibilitatea de a deschide o mică afacere, pe local, pe care mai apoi să o extindă la nivel naţional", a declarat Liliana Cucu Grosjean.

Citit 4007 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 09:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.