Ionuţ Dobrin, CALIFICAT în lotul pentru Europenele de şah. Și tu îl POȚI AJUTA să ajungă în capitala Cehiei

Ionuţ Dobrin, CALIFICAT în lotul pentru Europenele de şah. Și tu îl POȚI AJUTA să ajungă în capitala Cehiei
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Ionuţ Alexandru Dobrin a început să joace în 2011, când avea doar şapte ani. Cum studiază metodic tot ceea ce îi place, în paralel cu sportul minţii, a citit multe despre campionii celebri ai lumii la şah. Spre amuzamentul întregii familii, obişnuia pe atunci să citeze din Jose Raul Capablanca, un cubanez, campion mondial la începutul secolului 20, care spunea că „pentru a deveni un bun jucător, trebuie să pierzi întâi sute de partide”. Şi aşa a făcut: cu răbdare, a pierdut partidă după partidă, fără să se descurajeze, învăţând, cu o maturitate greu de găsit la vârsta lui, din propriile greşeli. Aşa s-a călit "în câmpul de bătaie". Dar a şi câştigat. Când a obţinut primul succes - o primă cupă şi o medalie - i-a cerut mamei sale să-i aranjeze o vitrină în casă, căci are de gând să colecţioneze multe astfel de trofee. Se întâmpla în 2013. Acum are un raft plin de cupe şi un morman de medalii. Despre diplome, ce să mai spunem? Se apropie de 100.

Victorii peste victorii

În vara anului trecut a devenit campion naţional în competiţia pe echipe, la categoria băieţi de 12 ani, el asumându-şi rolul cel mai dificil, acela de a juca la masa cu numărul unu. Nici Olimpiada Şcolară de Şah pe echipe din 2015 n-a trecut fără ecouri. S-a calificat cu echipa de şahişti de la Şcoala Nr. 29 la faza naţională şi a reuşit să obţină locul al III-lea, având onoarea de a primi diploma şi medalia de la însăşi acum regretata Elisabeta Polihroniade. Anul acesta, aceeaşi echipă a şcolii s-a calificat la faza naţională, ce se va desfăşura la Olăneşti, în perioada 17-20 iunie, obţinând un punctaj de 6,5 puncte din 7 posibile.

Deşi se bucură foarte mult de rezultatele frumoase obţinute cu echipa, recunoaşte că mult mai multe satisfacţii are când culege roadele sutelor, sau poate miilor de ore de studiu (cine a stat să le numere?), în cadrul concursurilor individuale. Anul trecut, a câştigat locul I la categoria băieţi 12 ani, în cadrul Festivalului Internaţional de Şah „Trofeul Litoralului”, desfăşurat la Eforie Nord. Anul acesta, la Campionatele Naţionale Individuale de juniori, deşi a concurat la o categorie superioară de vârstă, (băieţi 14 ani, el având 12 ani şi şapte luni), a reuşit să-şi surclaseze competitorii mai mari, obţinând, în final, locul  al cincilea, calificându-se în lotul României, care va reprezenta ţara în turneele europene şi mondiale.

Se caută sponsori

Mama lui Ionuţ este profesoară de geografie la Liceul „Dunărea”. Ne mărturiseşte că, în toţi aceşti ani, a făcut eforturi mari pentru a-i finanţa copilului deplasările la toate concursurile, majoritatea având loc în staţiuni precum Călimăneşti, Olăneşti, Eforie Nord, sau la Bucureşti sau Iaşi, ceea ce presupune costuri ridicate atât pentru cazare, cât şi pentru transport. „Astfel de turnee durează între şapte şi 11 zile, ceea ce presupune cheltuieli foarte mari”, mai spune mama copilului, Elena Dobrin.

Membru al lotului naţional de şah, la categoria 14 ani, Ionuţ îşi doreşte foarte mult să poată merge la Campionatul European de şah clasic pentru juniori (8-18 ani) care se va desfăşura la Praga (Cehia), între 17 şi 28 august. „Mă pregătesc pentru acest turneu, parcă dintotdeauna. Sper să pot merge, deşi aceasta este cea mai costisitoare deplasare din palmaresul meu”, spune Ionuţ, cu speranţa că lucrurile se vor rezolva totuşi. 

Cele 11 zile de cazare în capitala Cehiei şi transportul până acolo ar ajunge la 1.500 euro, ceea ce depăşeşte cu mult posibilităţile financiare ale mamei sale.

Ionuţ este un copil în care merită să investeşti, el fiind un elev model şi la şcoală. Este pasionat încă din clasele primare de matematică, iar acum, în clasa a VI-a, şi de fizică şi informatica, el obţinând diplome şi premii şi la concursurile şcolare.

Dacă puteţi şi doriţi să-l ajutaţi pe Ionuţ, scrieţi-ne pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau direct la sediul din strada Domnească, nr. 68.

Citit 7102 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iunie 2016 14:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.