Minicomunitate MENSA la Galaţi. Ei sunt CEI MAI INTELIGENȚI LICEENI cu acte în regulă. AFLĂ când are loc următoarea TESTARE MENSA la Galaţi (FOTO)
Foto: Sursa foto: Internet

Minicomunitate MENSA la Galaţi. Ei sunt CEI MAI INTELIGENȚI LICEENI cu acte în regulă. AFLĂ când are loc următoarea TESTARE MENSA la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Deşi unii dintre ei abia au ajuns la vârsta majoratului (iar alţii mai au ceva vreme până atunci), nouă elevi gălăţeni se numără printre cei mai deştepţi oameni din lume, acel procent de 2 la sută care obţin peste 131 de puncte la testările organizate de Mensa. Patru dintre ei - Mihai Zorilă, Andrei Horoiu şi Adrian Popoiu şi Vlad Rusu sunt de la Colegiul Naţional "C. Negri", trei de la CNVA - Dragoş Homner, Iancu Jianu şi Ioan Vevera, unul de la "Cuza" - Vlad Ichim. Singura fată dintre liceenii mensani - Gabriela Macovei este de la Colegiul Naţional "M. Kogălniceanu".

"Vreau să descopăr şi să vând produsul magic"

Rebelă, curajoasă şi plină de încredere în forţele proprii. Sunt primele lucruri pe care le descoperi despre Gabriela Macovei (clasa a XII-a, la Colegiul Naţional "M. Kogălniceanu") din primele minute ale discuţiei. Şi o persoană a contrastelor. Ba afli despre ea că e cam răzvrătită, aşa cum cred profesorii, care au cam luat-o la ochi. Ba că a făcut ani buni de dansuri populare la "Cununiţa satului" din Lieşti, sau că a pictat icoane, premiate la concursuri şi expuse la Librăria "Humanitas". Pentru alegerile ei extreme, Gabriela are o singură explicaţie: curiozitatea. Din acelaşi motiv a mers să dea şi testul Mensa: "De mică, mi s-a tot spus că sunt inteligentă, însă mama m-a tot temperat, ca să nu mi se urce la cap. Aşa că am avut nevoie de o confirmare".

Vorbeşte despre viitorul ei cu o siguranţă care taie din start orice îndoială în interlocutorul ei. După ce va promova bacalaureatul, va da examen la o facultate de informatică, de preferat la Cluj, dar poate fi şi Bucureşti. Apoi va face marketing, pentru că-şi doreşte să dea lovitura şi să devină foarte bogată: "Vreau să descopăr şi să vând produsul meu magic. Vreau să fac rost de bani, ca să-mi pot trăi viaţa la maximum. Vreau să călătoresc, să fac paraşutism, să mă dau cu parapanta, să fiu pilot de Formula 1. De asemenea, mi-ar plăcea să pot ajuta alţi oameni, să-mi fac propria asociaţie, prin care să fac donaţii reale, nu precum companiile multinaţionale, care nu urmăresc decât să-şi facă, astfel, publicitate", spune ea.

Are şi un talent destul de rar pentru vârsta ei, acela de a-şi trage prietenii şi colegii de mânecă, pentru a-i aduce cu picioarele pe pământ, fără să devină antipatică. Se bucură şi de vocaţie de lider, fiind aleasă în anii anteriori în Consiliul Judeţean al Elevilor.

Într-un permanent maraton cu sine însuşi

"Îmi place să îmi depăşesc limitele, îmi plac provocările", spune despre el Mihai Zorilă şi nu bravează deloc. Una dintre isprăvile sale este participarea la un maraton, unde a alergat 21 de kilometri, alături de peste 10.000 de oameni, din ţară şi din alte colţuri ale lumii. A început să se antreneze cu trei luni înainte de eveniment. N-a terminat primul, dar nici ultimul, având în vedere că a concurat inclusiv cu africani, care sunt foarte buni la aşa ceva. Cu toate acestea, principala sa preocupare nu este să-şi "mobileze" doar trupul, ci şi mintea. Citeşte tot felul de cărţi, prin care încearcă să-şi dezvolte personalitatea şi să înveţe lucruri utile pentru viitor, despre limbajul corpurilor, dar şi despre economie, managementul timpului sau al banilor sau despre cum poţi pune pe picioare o afacere. Gustul antreprenoriatului l-a deprins încă din liceu, când a câştigat, alături de prietenul său Andrei Horoiu, un concurs de firme de exerciţiu, ocazie cu care şi-au uimit profesorii cu o fermă de struţi. Din toamnă va fi student la Informatică, în Olanda, la Universitatea Fontys, din Eindhoven. După ce termină, va lucra într-o firmă, atât cât să acumuleze experienţă pentru a-şi deschide propria afacere. Nu va avea o singură firmă, asta e clar. S-ar plictisi. Va începe cu ceva legat de IT, pentru ca apoi să se orienteze spre ce mai cere piaţa. După ce va aduna suficient capital, visează să se întoarcă în România.

A fost angajat de propriii săi profesori

Andrei Horoiu a câştigat deja primii săi bani munciţi. Mai mult decât atât, a fost angajat chiar de profesorii săi, el fiind, timp de opt - nouă luni, un soi de consilier în probleme de calculatoare, într-un proiect educaţional derulat cu fonduri europene. "Iniţial, am făcut voluntariat, dar apoi am discutat cu managerul de proiect şi s-a învoit să mă plătească", spune el, mulţumit.

Când vine vorba de calculatoare sau de tehnică, nu există prea multe secrete pentru Andrei. În urmă cu doi ani, a câştigat, alături de Mihai Zorilă un concurs de catapulte, organizat de o altă universitate din Olanda, la Galaţi. Prin urmare, după bacalaureat, va da admitere la Bucureşti, la Facultatea de Transporturi, secţia Autovehicule rutiere.

În timpul liber face mult sport, ciclism şi înot. Fără a fi un împătimit al maratoanelor, a alergat şi el în cadrul unor evenimente intitulate Colour Run, despre care a aflat participând la cursurile Şcolii de valori, la Bucureşti. "E vorba de numai cinci kilometri de alergare, despre care se spune că sunt cei mai fericiţi, întrucât la fiecare kilometru eşti stropit cu o pulbere de vopsea colorată", explică Andrei.

Actorul care ne va înfrumuseţa zâmbetul

Adrian Popoiu este singurul dintre mensanii de la CNCN care va rămâne în Galaţi. Lui îi place oraşul şi vrea să pună un pic umărul pentru a urni lucrurile spre mai bine. Consideră că gălăţenii au multe de învăţat la capitolul spirit civic, o soluţie în acest sens fiind organizarea unor evenimente pe diferite tematici, care să adune oamenii să facă lucruri împreună. Vrea să dea admitere la Medicină dentară, pentru că este un domeniu în care-şi va putea câştiga cu uşurinţă existenţa, pentru că, zice el, în orice timp oamenii au nevoie de un zâmbet frumos. Recunoaşte că a fost nevoit să aleagă profesia, la rece, cu mintea, nu cu inima. "Iubesc partea aceasta artistică, o fac cu uşurinţă şi cu plăcere, curge parcă din mine, dar nu e de viitor", mă lămureşte el. Cochetează cu scena încă din clasa a VI-a, de când îi plăcea să scrie povestioare cu multe personaje, pe care să le citească interpretând roluri. De aici şi până juca în piese adevărate, alături de trupa liceului n-a fost decât un pas. Aşa a gustat multe momente de glorie, cucerind premii după premii la festivalurile de teatru pentru liceeni. Ca orice actor care se respectă, nu s-a limitat doar la scândura scenei, a făcut şi film de scurtmetraj, tot cu echipa liceului, întorcându-se iar cu premii şi menţiuni de la competiţii.

"Le sunt dator celor care au contribuit la formarea mea"

Mezinul liceenilor mensani de la CNCN, Vlad Rusu, este abia în clasa a X-a, dar are deja planuri mari de viitor. Mi-a mărturisit că, deşi ar avea posibilitatea să plece şi el în afară la studii, preferă să rămână în România pentru a-şi face un viitor. "Am crescut aici. Sunt oameni care au investit în mine. Simt că le sunt dator celor care au contribuit la formarea mea, părinţilor şi profesorilor mei. De aceea, mă  gândesc să rămân acasă să fac ceva pentru noi, românii".

Peste doi ani, se vede student la Automatică şi Calculatoare la Bucureşti sau Cluj, de aceea se bucură că a intrat în Mensa, astfel, speră el, îşi va face prieteni de soi în oraşul unde va merge să studieze.

În timpul liber îi place să joace baschet, sport pe care l-a practicat nouă ani, adică mai bine de jumătate din viaţă. A  renunţat la el, în favoarea unei pregătiri mai bune la şcoală, el participând şi la olimpiadele de matematică, unde a obţinut rezultate frumoase. O altă pasiune este muzica, în special rap şi hip-hop. "E impresionant cum într-o regiune mică a Americii s-a născut cel mai popular gen de muzică", îşi motivează el alegerea.

Un programator cu nume de haiduc

Elev în clasa a XI-a, Iancu Jianu a moştenit umorul de la bunicul său, regretatul actor Mitică Iancu. Povesteşte cu haz că bunicul a avut extravaganţa să-şi boteze cei doi băieţi (tatăl şi unchiul mensanului nostru) cu nume de haiduci revoluţionari: Iancu Jianu şi Avram Iancu. El e a doua generaţie de Iancu Jianu, a văzut toate filmele şi a citit tot ce se poate citi despre personajul istoric atât de cunoscut în urmă cu ceva ani.

Iancu Jianu nu vrea să devină actor, ca bunicul său. "Mi-am dorit să fiu actor, până în momentul în care ai mei mi-au cumpărat calculatorul. Voi merge la Politehnică, la Bucureşti sau la Informatică la Cluj. Aş putea eventual să fac ceva stand up comedy, în timpul liber", glumeşte el.

Îşi doreşte să devină programator la o firmă. "Voi încerca să experimentez ceva şi afară, ca să nu trăiesc cu impresia că am pierdut un drum. Dar mă simt bine printre ai mei. Ţin să mă înţeleg uşor cu oamenii", motivează el.

Un obişnuit al olimpiadelor naţionale

Despre Dragoş Homner, elev în clasa a X-a, am tot scris, pentru că are, anual, abonament la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare, la matematică, informatică şi lingvistică, de unde se întoarce cu premii şi  medalii.

Recunoaşte că ambiţia, voinţa, dar şi firea organizată şi le-a format practicând sport. Merge la antrenamente la karate, este deţinător al centurii negre şi are multe premii naţionale în palmares. Acum doi ani, echipa din care face parte a câştigat Cupa României, iar el a obţinut două medalii de bronz şi două locuri IV. Anul acesta, pentru că sezonul competiţional s-a suprapus peste cel al olimpiadelor şcolare, a fost nevoit să sacrifice ceva şi a renunţat la campionat. Pentru plăcerea lui, merge săptămânal şi joacă tenis. Ştie ca vrea urmeze o carieră tot în domeniul informaticii, dar nu s-a hotărât unde.

Între informatică şi un stil de viaţă sănătos

Ioan Vevera, clasa a XI-a, a făcut şi el parte din loturile care a reprezentat Galaţiul la fazele naţionale ale olimpiadelor de fizică şi informatică. Aşteaptă cu nerăbdare să participe la tabăra de vară organizată de Universitatea din Cluj, pentru a se decide dacă va rămâne să studieze în România, la inginerie medicală, ceva tot legat de informatică, sau va face cursuri de IT undeva în străinătate.

Este o fire încrezătoare şi optimistă şi a optat de când se ştie pentru un stil de viaţă sănătos. Nu se sfieşte să spună că este ovo-lacto-vegetarian. Când intră într-o librărie, el este clientul fidel al rafturilor de cărţi despre cum să-ţi dezvolţi inteligenţa emoţională, cum să-ţi gestionezi emoţiile sau cum să devii un lider bun. În timpul liber, creează site-uri, fie pentru liceu, fie pentru prietenii de familie, care se ocupă de vânzări on-line.

Peste zece ani se vede coordonând munca unei echipe cu mulţi colaboratori, pentru că nu vrea să-şi petreacă tot timpul la un birou, în faţa calculatorului, fiind o fire energică.

A participat împreună cu Iancu Jianu  la un proiect extraşcolar, "Excepţionalii", unde a întâlnit mai mulţi oameni de succes. Întorşi la Galaţi, au organizat un târg de voluntariat, proiect pe care speră să-l dezvolte la nivel regional, anul viitor.

Inteligenţă în paşi de dans

Singurul adolescent mensan din Galaţi care învaţă la filologie este Vlad Ichim, clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza". Recunoaşte, însă, că s-a "rătăcit" la acest profil, întrucât este atras de mic de matematică şi informatică. Deşi se descurcă foarte bine la disciplinele care-i plac, consideră că mediul în care s-a dezvoltat l-a ajutat să poată discuta, chiar şi "până dimineaţa", despre cărţi, filme sau alte domenii care-l pasionează.

"Am aflat despre Mensa de la un prieten mai mare, care e în această organizaţie şi care a simţit că şi eu aş putea trece testul. M-am bucurat că l-am ascultat", spune Vlad.

Îi place de când se ştie să dezlege teste de logică şi enigme. Se laudă cu faptul că nu a fost niciodată un elev model, dar cu toate acestea, în gimnaziu, era singurul din clasă care trecea mai departe la concursuri gen Cangurul, iar acum, la liceu, obţine cu uşurinţă, în fiecare an medii generale de peste 9,00, deşi nu şi-a propus asta, în mod special.

Cea mai mare parte a timpului liber şi-o petrece în paşi de dans. Este de ani buni membru al trupei de electrodance Funkee Crew, alături de care a bătut ţara în lung şi-n lat la diferite festivaluri, unde au câştigat zeci de diplome şi cupe. Numele lui de scenă este Volt, pentru că mişcările sale erau foarte energice, când a început să danseze, în clasa a VI-a, întâi cu prietenii, pe asfalt, în faţa blocului, apoi cu trupa, la Casa de Cultură a Studenţilor. Membrii trupei îi sunt şi cei mai buni prieteni, dar şi a doua familie, Vlad petrecându-şi aproape toate serile în compania lor.

De ceva vreme, cei patru Funkee Crew au reuşit să şi câştige bani din pasiunea lor: "Ne-am înscris pe un site, unde am postat filme cu momente de dans. Cei care vor sa-şi facă un videoclip şi au nevoie de coregrafie, ne contactează şi stabilim ce vor. Câştigăm, pentru un videoclip de cinci minute, cam 100 de lei pentru fiecare, după ce ni se reţin şi "dările" către stat", povesteşte încântat Vlad.

Cum e pasionat de cărţi şi filme cu detectivi şi enigme, îşi doreşte să fie admis la Academia de Poliţie de la Bucureşti, la secţia Criminologie şi droguri. Ştie că e concurenţă foarte mare şi s-a gândit deja la un plan  B sau C, ar putea face Informatică la Bucureşti sau Nave la Galaţi.

Peste zece ani, se vede la casa lui şi destul de înstărit, încât să-şi poată permite să viziteze toate locurile interesante din lume.

Testare Mensa la Galaţi

Poţi afla dacă te numeri printre cei mai deştepţi oameni din lume participând la testarea Mensa care se va organiza la Galaţi, pe 18 iunie, începând cu ora 11,00, la Facultatea de Inginerie, corp D, sala D03. Înscrierile se fac online, la adresa https://mensa-romania.ro. Taxa de înscriere se poate plăti fie prin SMS la 7505 (6 euro plus TVA), fie 25 de lei, direct în contul asociaţiei, RO68BTRLRONCRT0281593701, la Banca Transilvania, agenţia Delea Veche, Bucureşti.

Vârsta minimă pentru a putea participa la testarea Mensa este de 11 ani. Testul conţine matrici Raven, care nu necesită cunoştinţe de cultură generală. Pentru persoanele de peste 16 ani, testul conţine 45 de probleme, care trebuie rezolvate în 20 minute. Pentru cei cu vârsta între 11-15 ani, testul are 25 de probleme, iar durata lui este de 15 minute.

În foto, Mihai Zorilă, Andrei Horoiu, Adrian Popoiu, Vlad Rusu, Dragoş Homner, Iancu Jianu, Ioan Vevera, Vlad Ichim și Gabriela Macovei

Citit 8295 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2016 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.