O şcoală cu tradiţie. Cum se formează TEOLOGII gălăţeni
Foto: Sursa foto: Arhiva EDJ

O şcoală cu tradiţie. Cum se formează TEOLOGII gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Drumul spre o credinţă matură, fundamentată nu doar pe emoţie, ci şi pe raţiune, trece pe la şcoală. Tocmai de aceea, merită să ne interesăm în ce condiţii sunt educaţi teologii gălăţeni. Bună parte dintre ei vor ieşi din facultate profesori de religie, cu diplomă obţinută la Galaţi. Or, în condiţiile în care această ora are deja un statul incert, de la un an la altul, ideal ar fi, pentru susţinătorii religiei în şcoli, să poate trimite la catedră profesori pregătiţi ireproşabil. Alţi tineri teologi gălăţeni vor deveni preoţi, după ce îşi vor fi desăvârşit studiile în marile facultăţi de profil din ţară. Într-o anume măsură, viitorul unei societăţi depinde şi de calitatea îndrumării spirituale la care are acces. Şi cum judeţul nostru este majoritar ortodox, firesc este să ne gândim că teologii care sunt acum în liceu sau în facultate au o misiune importantă.

Seminarul există de peste un secol şi jumătate

Şcoala gălăţeană de teologie cu cea mai bogată tradiţie este Seminarul „Sfântul Apostol Andrei”. Sub actualul patronat spiritual, la Galaţi, a fost deschis în anul 1908, de episcopul acelor timpuri, P.S. Pimen Georgescu (1853-1934). Teologii de astăzi de la Dunărea de Jos i-au găsit însă acestui seminar rădăcini chiar mai vechi, la Ismail, în 1864, înainte ca întreaga Episcopie să se mute la Galaţi. Totuşi, şi dacă am socoti doar cei 152 de ani scurşi în 1908 încoace, tot putem vorbi despre tradiţie în învăţământul teologic local (chiar dacă, aproape o treime din această perioadă, activitatea seminarului a fost suspendată).

Importanţa şcolii provine şi din faptul că a fost condusă, încă din primii ani de existenţă, de teologi care aveau să ajungă, peste ani, mai ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Spre exemplu, în anul 1909, la conducerea seminarului gălăţean fusese numit arhimadritul Visarion Puiu, care avea să ajungă Mitropolit al Bucovinei. Director va fi aici şi preotul Gheorghe Niculescu, viitorul episcop Ghenadie al Buzăului. În 1925, episcopul Cosma Petrovici inaugurează actualul sediu al şcolii. Acolo, pe strada Mihai Bravu, va funcţiona seminarul până în anul 1948, când, sub presiunea regimului comunist, va fi închis. Nu mai puţin de 42 de ani vor trece până când, în 1990, actualul arhiepiscop, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, va avea prilejul să îl redeschidă. Un an mai târziu, seminarul îşi recapătă sediul şi începe activitatea didactică susţinută. Director al seminarului gălăţean este, în prezent, părintele pr. prof. Ninel Nicolae Ţugui. La acest moment, potrivit datelor centralizate de Arhiepiscopie, învaţă la seminar 210 elevi, din ciclurile primar şi liceal.

Facultatea pregăteşte viitorul educaţiei religioase

Teologii gălăţeni pot urma, chiar în Galaţi, studii universitare şi chiar post universitare de profil. În cadrul Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie există un departament destinat studiilor teologice, coordonat de directorul pr. lect. dr. Gabriel Pandele. În acest an universitar, la cele două specializări de Teologie Ortodoxă, adică Didactică şi Asistenţă Socială, sunt înscrişi nu mai puţin de 115 studenţi. Alţi 52 sunt masteranzi. Printre altele, facultatea gălăţeană este o „pepiniera” de profesori de religie, care să poate realiza o educaţie e eficientă a elevilor.

Citit 2541 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2016 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.