NAVETA ELEVILOR ar putea fi DECONTATĂ integral

NAVETA ELEVILOR ar putea fi DECONTATĂ integral
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Potrivit proiectului făcut public pe site-ul Ministerului Educaţiei, Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

În multe situaţii, din cauza tarifelor ridicate, elevii sunt nevoiţi să abandoneze şcoala. Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Consiliul Tineretului din România, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar au iniţiat, la începutul lunii august, un demers comun prin care cer Guvernului să adopte, în cel mai scurt timp, o Ordonanţă de urgenţă, prin care să revină la decontarea integrală a navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Aceştia susţin că, în momentul de faţă, elevilor le este decontat aproximativ 20-25 la sută din costul abonamentului, ceea ce este neconstituţional, pentru că învăţământul de stat este gratuit în România: "Este regretabil că, în anul 2016, într-o ţară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învăţământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului şi părinţilor peste 75 la sută din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la şcoală", arată un comunicat comun al ONG-urilor.

Elevii, părinţii şi sindicatele susţin că în urma adoptării Ordonanţei Guvernului nr. 29/2013, prin care s-a plafonat naveta elevilor, peste 35.000 de elevi din România au abandonat şcoala.

Citit 2514 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 10:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.