Elevii de la profesională vor putea fi PLĂTIȚI în practică

Elevii de la profesională vor putea fi PLĂTIȚI în practică
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Agenţii economici la care cursanţii vor face instruirea practică vor putea acorda burse suplimentare


Absolvenţii învăţământului obligatoriu, cu vârstă maximă de 26 de ani şi care şi-au întrerupt studiile, pot, începând din anul şcolar viitor, să înveţe o meserie prin şcoala profesională de tip dual, arată o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional dual.

Potrivit Ministerului, documentul redefineşte statutul învăţământului profesional dual ca formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, desfăşurat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi.

Cursanţii şcolilor profesionale primesc în prezent un ajutor de 180 de lei lunar de la stat, cu titlul de cheltuieli pentru pregătirea profesională. 

Masă şi cazare gratuite, pentru cursanţii din alte localităţi

Elevii care aleg să se înscrie în învăţământul profesional dual, în altă localitate decât au domiciliul, vor avea cazare şi masă gratuite. De asemenea, Ordonanţa reglementează şi modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport. De asemenea, potrivit actului normativ, vor avea acces la programe de pregătire profesională de tip dual, prin unităţile de învăţământ de stat, în mod gratuit, persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu, care au întrerupt studiile. Astfel, aceste persoane pot obţine o calificare profesională şi se pot integra pe piaţa muncii. Mai mult, actul normativ prevede şi posibilitatea de continuare a studiilor în învăţământul liceal de către absolvenţii învăţământului profesional dual.

Durata studiilor pentru învăţământul profesional dual va fi de 3 ani, iar competenţele deprinse vor permite ocuparea unui loc de muncă pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 şi 5.

Facilităţi fiscale pentru firme

Totodată, actul normativ prevede şi facilităţi pentru firmele care se vor implica în pregătirea profesională a tinerilor. Prin modificarea Codului fiscal au fost introduse prevederi privind deducerea cheltuielilor efectuate de agenţii economici cu pregătirea teoretică şi practică a elevilor şi studenţilor şi a altor categorii de persoane care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare într-un cadru instituţionalizat.

Cum poate fi organizat învăţământul profesional dual

Învăţământul profesional dual poate fi organizat în unităţi de învăţământ de stat, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulţi operatori economici sau asociaţie/consorţiu de operatori economici, unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ-teritorială de pe raza căreia se află unitatea şcolară. Învăţământul profesional dual se poate organiza în unităţi de învăţământ particulare şi confesionale.

Citit 3086 ori Ultima modificare Marți, 22 Noiembrie 2016 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.