Proiect educaţional transfrontalier | Promovarea valorilor culturale româneşti

Proiect educaţional transfrontalier | Promovarea valorilor culturale româneşti
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Douăzeci de profesori de limba şi literatura română şi studenţi din Republica Moldova şi Serbia au participat, la Facultatea de Litere, la un schimb de experienţă transfrontalier, în cadrul proiectului finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, intitulat ”Promovarea valorilor cultural-identitare româneşti în Republica Moldova şi Serbia”. Cadrele didactice au avut ocazia să asiste la o serie de cursuri de formare, organizate de şase lectori de la Facultatea de Litere, şi să meargă în excursii tematice, în Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, care le-au permis lărgirea orizontului cultural şi cunoaşterea în detaliu a istoriei şi tradiţiilor folclorice ale românilor. Iniţiativa aparţine Departamentului de literatură, lingvistică şi jurnalism de la Facultatea de Litere, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei din Chişinău, Facultatea de Filozofie, de la Universitatea din Novi Sad (Serbia), Casa Corpului Didactic Galaţi şi Casa Corpului Didactic Constanţa.

“Am avut parte de un itinerar didactic, cultural şi spiritual variat şi excursii prin locurile pitoreşti ale judeţelor Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa. Am văzut lucruri despre care doar am citit: Casa Memorială "Panait Istrati" de la Brăila, o minunată gospodărie ţărănească din Şiviţa, judeţul Galaţi, "Vatra cu dor", Muzeul de Istorie din Constanţa, Cetatea "Histria", cel mai vechi oraş atestat de pe actualul teritoriu al României sau monumentul paleocreştin din Niculiţel. Mă simt îmbogăţită şi profund recunoscătoare pentru această ocazie”, a declarat Elena Ciorici, profesoară la Liceul ”A. Mateevici”, din Şoldăneşti, Republica Moldova.

Proiectul a avut ca obiectiv principal promovarea valorilor identitar-româneşti şi păstrarea identităţii culturale şi lingvistice a comunităţilor româneşti din Republica Moldova (Chişinău, raioanele Criuleni, Străşeni, Ialoveni, Anenii Noi) şi Serbia (Novi Sad, districtul Backa de Sud, provincia Voivodina).

“Dincolo de conservarea în spaţiul privat al identităţii româneşti, se simte nevoia unei strategii culturale şi educaţionale care să preia politicile vizând păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii entice, culturale, lingvistice şi religioase, pentru românii de pretutindeni şi să le adapteze contextului socio-cultural din Republica Moldova şi Serbia”, a declarat iniţiatorul proiectului, prof. univ. dr. Simona Antofi, directorul Departamentului. "Experienţa trăită în Galaţi constituie o dovadă în plus că procesul educaţional din Moldova este, în bună parte, sincronizat şi racordat la şcoala românească: instruirea axată pe competenţe, proiectarea pe unităţi didactice, pe de o parte, dar şi proiectarea zilnică, pe de altă parte. Un schimb de experienţă util şi de neuitat”, a precizat Maria Prodan, profesoară la Liceul ”Al. Russo”, Cojuşna, Republica Moldova.

Citit 2570 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2016 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.