CLASAMENT | Coaliţia pentru Universităţi Curate. "Dunărea de Jos", o universitate de trei stele

CLASAMENT | Coaliţia pentru Universităţi Curate. "Dunărea de Jos", o universitate de trei stele
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi s-a clasat pe locul al 11-lea între cele 48 de instituţii de învăţământ superior, care au fost evaluate, rezultatele fiind publicate în Raportul integrităţii universitare din România, realizat de Societatea Academică Română, prin intermediul Coaliţiei pentru Universităţi Curate, proiect ajuns în 2016 la a treia ediţie.

Metodologia de evaluare a fost propusă de Alina Mungiu-Pippidi şi a avut ca principal obiectiv nu evaluarea corupţiei din universităţi, ci a capacităţii de a asigura integritatea procesului de educaţie, cu alte cuvinte, controlul corupției, astfel încât titlurile de doctor acordate să aibă viabilitate.

Evaluatorii au cerut universităţilor o serie de documente şi informaţii, au fost la faţa locului şi au vorbit cu reprezentanţi ai conducerii, ai profesorilor, ai sindicatelor şi ai studenţilor, investigaţia urmărind transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei, managementul financiar, meritocraţia şi antidiscriminarea.

Nicio universitate de cinci stele

Evaluarea a fost făcută "la sânge", prin urmare, nicio universitate din România nu a primit cinci stele, niciuna neavând punctaj peste 8, pe o scară de la 1 la 10. Doar cinci dintre cele 48 evaluate au primit patru stele: Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, Universitatea "Petru Maior" din Târgu-Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţeganu" din Cluj-Napoca. "Dunărea de Jos" se situează pe locul al 11-lea, după Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea din Suceava şi Universitatea de Vest din Timişoara. Universitatea gălăţeană a fost cotată cu trei stele, alături de alte 13 instituţii de învăţământ superior.

Rectorul Iulian Bîrsan susţine că, spre deosebire de anii anteriori, Galaţiul a urcat câteva poziţii, lucru care este mulţumitor, dar nu şi suficient. "E o clasificare corectă, am citit raportul. Din nefericire, de la noi nu s-au primit toate datele trimise, altfel cred că am fi fost pe o poziţie şi mai bună. Cu siguranţă, la următoarea evaluare, lucrurile vor  sta mult mai bine", declară rectorul.

CONCLUZIE. Universităţile în România nu sunt impecabile

Cum nicio universitate nu a reuşit să primească punctaj peste 8 şi să fie cotată cu cinci stele, concluzia  "Raportului pentru integritate universitară în România" este că la noi "nu există universităţi impecabile". Prin urmare, "există foarte puţine şcoli doctorale care pot pune la dispoziţia unui tânăr talentat condiţii decente pentru urmarea unui doctorat", se mai precizează în documentul citat.

Raportul critică şi faptul universitarii din România s-au unit în a-i apăra pe conducătorii de doctorate din închisoare şi  precizează că "o majoritate de impostori prezenţi în Parlament şi în conducerile unor universităţi poate fără probleme să apere status quo-ul actual, adică o situaţie în care impostura este sistematică". Evaluatorii susţin că "plagiatul a ajuns sistematic pentru că o majoritate de conducători de doctorat nu îşi fac datoria, fie pentru că sunt impostori, fie corupţi, fie ambele". Jumătate dintre universităţile evaluate au primit punctaj sub medie şi au fost cotate cu una sau două stele.

Raportul atrage atenţia că prin "autonomia universitară" profesorii corupţi devin practic imuni, atâta vreme cât acest fenomen porneşte de la vârful instituţiilor. Prin urmare e nevoie de "construcţia unei comunităţi capabile să aibă standarde decente care să fie respectate", iar "impostorii trebuie eliminaţi". Universităţile corupte n-ar trebui să aibă dreptul la autonomie, până la rezolvarea problemelor şi nici la organizarea de şcoli doctorale, se mai arată în raport.

Citit 4129 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2017 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.