TINERII ȘI ORAȘUL | Se mai justifică sau nu lucrările de licenţă?

TINERII ȘI ORAȘUL | Se mai justifică sau nu lucrările de licenţă?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Îngrijoraţi de amploarea pe care au luat-o vânzările de licenţe pe Internet şi sătui să dea mii de euro pe softuri antiplagiat, decanii facultăţilor se gândesc să renunţe la evaluarea finală prin lucrări de licenţă.

Cel puţin cei de la Drept, unde lucrarea scrisă nu îi ajută pe studenţi. Prima instituţie la care s-a luat o astfel de măsură este Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti, unde finaliştii vor rămâne, chiar din această vară, doar cu examenul grilă, care să le testeze cunoştinţele teoretice.

Tinerii studenţi gălăţeni au păreri împărţite pe subiect, unii îi consideră pe viitorii avocaţi din Capitală nişte norocoşi, alţii spun că licenţa măsoară, totuşi, nivelul de pregătire a absolvenţilor.

Majoritatea viitorilor jurnalişti aflaţi în an terminal sunt de acord cu înlocuirea tezei cu un examen teoretic temeinic. “Sincer, mie mi se pare o idee foarte bună. Nu mă mai chinuiesc să scriu o lucrare de licenţă, care va sta apoi prăfuită într-un colţ de arhivă. Mi se pare că examenul grilă reflectă cunoştinţele pe care le deprinzi în timpul facultăţii, mai mult decât licenţa scrisă”, e de părere Marina Răşcanu, studentă la Jurnalism. “Cred că licenţa poate deveni o lucrare de admitere pentru cei care aplică la masterat şi doresc să-şi aprofundeze cunoştinţele”, propune Petronela Muntean, studentă în anul III. Colega ei, Diana Banaga, propune ca licenţa să fie înlocuită, în funcţie de facultate, cu o probă practică.

Renunţarea la lucrarea de licenţă nu este însă văzută cu ochi buni de toată lumea. “Lucrarea de licenţă reprezintă o metodă de evaluare a învăţământului superior şi aşa trebuie să rămână, pentru a se diferenţia de celelalte forme de învăţământ. Prin această lucrare, facem studii aprofundate, căpătăm cunoştinţe aplicate şi ne specializam pe domeniul ales”, spune Elena Tolbariu. Nici preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) nu e convins că renunţarea la licenţe e de bun augur. „Se poate deschide o cutie a Pandorei şi putem să avem universităţi cu diverse examene care pot fi foarte facile, gen teste grilă sau alte examene ce pot fi uşor de fraudat”, a precizat Vlad Cherecheş. LSG este, de asemenea, împotriva renunţării la lucrarea finală: “Testul care se dă în prezent este mult prea general, pe când o lucrare de licenţă bine făcută te ajută să te specializezi”, este de părere Georgiana Doraşcu, lider LSG.

Rămâne de văzut dacă decizia Facultăţii de Drept din Bucureşti va fi urmată şi de instituţiile de învăţământ superior din Galaţi.

Citit 3823 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2017 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.