Ioan Vevera, gălăţeanul care va studia informatică la OXFORD

Ioan Vevera, gălăţeanul care va studia informatică la OXFORD
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Ioan Vevera, elev în clasa a XII-a D la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", a fost acceptat ca student la Informatică la Oxford, la Magdalen College, după un test susţinut la Bucureşti şi trei interviuri în faţa profesorilor de la emblematica instituţie de învăţământ din Marea Britanie.

Cu toţii am auzit de Oxford, dar ne-a fost greu să-l atingem chiar şi cu gândul. Cum v-aţi simţi printre cele 30 de colegii cu grădini şi clădiri cât nişte palate? O universitate cât un oraş, în care fiecare cărămidă şi fiecare dală de pe străduţele înguste, cu aer medieval, respiră istorie de câteva secole bune. Cum v-aţi simţi într-un puhoi de tineri, veniţi din toate colţurile lumii, vorbind în toate limbile, un adevărat Babilon, al cărui cuvânt de ordine este excelenţa, ştiind că a doua zi urmează să candideze alături de ei, în faţa unor comisii cu unele dintre cele mai luminate minţi ale lumii? Oricât ţi-ai cunoaşte valoarea, tot ţi s-ar face inima cât un purice. Asta nu înseamnă că, dacă aparţii cu adevărat locului, n-ai să găseşti stăpânirea de sine şi n-ai să arăţi tot ceea ce ai mai bun. Ioan Vevera este gălăţeanul care a reuşit să convingă că poate să studieze, alături de unii dintre cei mai străluciţi tineri ai generaţiei sale, la Oxford. Cele trei interviuri nu au fost chiar floare la ureche, mai ales că profesorii ştiau exact prin ce "lentile" trebuie să se uite ca să te vadă de câte eşti în stare.

"Deşi selecţia se face la sânge, cât am fost în faţa profesorilor, nu am avut sentimentul că mi se vânează greşelile. Dimpotrivă, oamenii aceia sunt prietenoşi, binedispuşi, dornici să te ajute să descoperi cea mai bună soluţie. Problemele se puteau rezolva până la un anumit punct, după care ţi se dădeau indicaţii. Asta şi urmăreau, cred, să vadă cât de flexibil în gândire eşti pentru a te putea descurca să rezolvi problema, după traiectoria sugerată de ei", povesteşte Ioan despre experienţa Oxford.      

Iniţial nu a ştiut nici câte locuri sunt, nici care e numărul concurenţilor care se băteau pentru aceeaşi specializare ca şi el. După ce au trecut emoţiile examenelor, au aflat că sunt în total  cam 30 de locuri la Informatică, distribuite câte unul sau două pentru fiecare colegiu care are aşa ceva. Iar concurenţa a fost de 20 pe loc.

Doar foarte puţine universităţi din lume se pot lăuda cu ceea ce oferă Oxfordul. Un bagaj de cunoştinţe cu 60 la sută mai bogat decât în alte părţi, dar nu însuşite oricum. În afară de cursurile la care participă toţi cei admişi la Informatică, există câte un profesor la doi studenţi, care se ocupă de aşa numitele "tutoriale", adică meditaţiile de care ştim şi noi.

Cum e să alegi între medicină şi informatică

Ca orice tânăr cu minte brici, Ioan Vevera s-a dezvoltat pe mai multe domenii şi a avut de ales între mai multe variante. Astă vară, încă îşi dorea să devină  medic, să facă facultatea la Cluj, motiv pentru care se pregătea intens la chimie şi biologie. Tânjea şi după o carieră informatică, disciplină care l-a atras de mic.

"În septembrie, m-am gândit că, dacă voi face facultate de informatică, vreau să aleg ce e mai ofertant în domeniu. Aşa am ajuns să studiez ofertele universităţilor din Marea Britanie. Am făcut un top cinci şi am trimis aplicaţia pentru Oxford, Manchester, King's College, Imperial College şi University College. În afară de Oxford, am mai primit răspuns afirmativ de la  alte două universităţi, la celelalte două urmând să aflu în perioada următoare", spune Ioan. Singurul  lucru pe care trebuie să-l  mai facă este să obţină medie peste 9,00 la  bacalaureat şi nota 9,00 la matematică, la acelaşi examen.

Tânăr cu picioarele pe pământ, Ioan Vevera admite că abia e la începutul drumului şi că încă nu poate vedea toate oportunităţile pe care le-ar putea avea în carieră, o decizie urmând s-o ia pe parcursul studiilor. Cu siguranţă, va face şi master. Îl atrage însă şi varianta unui doctorat pentru a rămâne în cercetare, dar şi posibilitatea de a lucra efectiv într-unul dintre multele domenii practice pe care le oferă informatica. Nici faptul că ar putea reveni în România nu-l exclude deocamdată, aşa cum se gândeşte că ar putea să aleagă orice altă ţară care-i va oferi cele  mai bune oportunităţi.

Gălăţenii admişi în ultimii cinci ani la Oxford

Am reuşit să reconstituim o listă cu gălăţenii admişi la Oxford în ultimii cinci ani. În 2012, au fost admişi Mihai Răcoreanu şi Andrei Florea, ambii de la CNVA. În anul următor, Cristiana Bănilă, tot de la CNVA. Anul trecut, au fost acceptate Ioana Bouroş, de la CNCN şi Irina Boeru, de la CNVA. Anul acesta, avem trei acceptaţi: Dorian Muntean de la "Spiru  Haret" Tecuci, Ioan Vevera şi Alexandru Suru (despre care vom scrie mâine) de la CNVA.

Oxford, a treia printre cele mai vechi universităţi din lume

Primele cursuri s-au ţinut la Oxford în anul 1096, aceasta fiind cea mai veche instituţie de învăţământ superior din Regatul Unit şi din lumea anglofonă. Este alcătuită din 39 de colegii independente, care au conducerile, statutul şi corpul profesoral separate. Numeroase personalităţi au studiat la Oxford: 50 de câştigători ai premiului Nobel, 26 de prim-miniştri britanici, peste 30 de lideri mondiali, 20 de arhiepiscopi de Canterbury, dar şi artişti şi scriitori celebri, precum Hugh Grant sau Oscar Wilde. Oxford a inventat, literalmente, viaţa de student, în secolul al XIII-lea. Universitatea Oxford este pe locul al treilea în clasamentul celor mai vechi universităţi din lume, după Universitatea al-Qarawiyyin (859,  Maroc) şi cea din Bologna (1088, Italia).

Prin ce este celebru Magdalen College

Magdalen College a fost fondat în 1458 de William of Waynflete, arhiepiscop de Winchester, în documentele vechi făcându-se referire la existenţa unui cor, a cărui tradiţie s-a păstrat până în zilele noastre. Este, printre altele, considerat şi o atracţie turistică pentru că deţine Grădina cu căprioare, Turnul cel Mare, dar şi Aleea Addison, denumită aşa după Joseph Addison, eseist, poet şi om politic englez, care a pus bazele jurnalismului în Marea Britanie şi care a fost şi preşedinte al colegiului.

Printre absolvenţii de seamă ai Madgalen College se numără: Regele Eduard al VII-lea, fizicianul premiat cu Nobel Erwin Schrödinger, scriitorul Oscar Wilde, câştigătorii Nobelului în Medicină - Howard Florey şi John Eccles, dar şi actorul, muzicianul şi compozitorul Dudley Moore.

Citit 10098 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2017 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.