Catedrala din Tecuci, mărturie a trecutului

Catedrala din Tecuci, mărturie a trecutului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Evenimentul de duminică din Arhiepiscopia Dunării de Jos, resfinţirea Catedralei din Tecuci, este pregătit cu multă dărnicie de ani buni, fiindcă la înnoirea acestui sfânt locaş se lucrează de mai mulţi ani.

Ani în care, cu binecuvântare arhierească, atât părintele Gheorghe Joghiu, protopop al municipiului Tecuci, cât şi cei doi slujitori ai Sfântui Altar -  părintele paroh Vasile Ramfu şi părintele Mihai Roşu, au pus umărul la pregătirea sărbătorii ce va fi împlinită mâine.

Temelie pe istorie veche

Deşi, la actuala zidire din plin centrul municipiului Tecuci, piatra de temelie a fost aşezată în anul 1938 de către Episcopul-vicar Ilariaon al Bacăului şi Romanului, istoria acestei biserici-catedrală este veche de câteva veacuri.

Locaşul închinat Sfântului Gheorghe în acest loc din Tecuci este o mărturie a trecutului. Datele certe sunt puţine, dar de referinţă şi primele informaţii provin de pe la mijlocul veacului al XVII-lea.

În anul 1653, în trecere prin Ţările Române, Paul de Alep - secretarul Patriarhului Macarie al Constantinopolului - nota că la Tecuci sunt trei Sfinte Altare: unul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” (sau „Precista”), altul cu hramul „Sfântul Ierah Nicoale” şi altul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Găsim informaţii vagi despre acest Altar închinat lui Dumnezeu şi în Anuarul din 1909, din care reţinem că pe la anul 1813, la Tecuci, exista Parohia „Sfântul Gheorghe”, biserica fiind „clădită” între 1813-1815. S-a reparat la 1874 şi în 1882. 

O altă informaţie se referă la o biserică ridicată între 1825 şi 1828. A fost reparată la 1867, apoi în 1873 şi în anul 1882. Cutremurul din anul 31 august 1894 a lăsat urme adânci asupra locaşului, deteriorarea lui determinându-i pe slujitorii de aici şi autorităţile vremii să  oprească slujirea.

Abia pe 31 iulie, Anul Domnului 1938, Episcopul vicar Ilarion  Bacăuanu de la Episcopia Romanului a pus piatra de tremelie a noii Biserici „Sfântul Gheorghe”, mai trainică şi mai frumoasă. A împlinit dorinţa creştinilor din această veche urbe istorică şi culturală părintele Nicolae Conduratu, pe atunci protopop al judeţului Tecuci.

„Atunci, Primăria municipiului Tecuci a pus la dispoziţia Parohiei Sfântul Gheorghe suprafaţa de 790 de metri pătraţi din Grădina Publică a oraşului. Se dorea un edificiu de referinţă, astfel că proiectul Catedralei din Tecuci a fost realizat de proiectanţii Magda Iacobescu Traianescu şi Ion D. Traianescu din Bucureşti; Ion Traianescu este şi autorul proiectului Catedralei din Timişoara”, ne spunea actualul  protopop de Tecuci, părintele Gh. Joghiu.

Zidirea Catedralei din Tecuci a fost realizată de un antreprenor italian, pe nume Iosif Polano, iar arhitectura este una deosebită care atrage atenţia oricărui trecător ce ajunge la Tecuci. Este o frumoasă sinteză între stilurile moldovenesc şi muntenesc.

Războiul şi apoi instalarea regimului comunisto-stalinist a făcut ca sfântul locaş să fie finalizat abia în anul 1962 şi doar la insistenţele fostului ministru al Culturii şi, cu siguranţă, din purtarea de grijă a lui Dumnezeu, sfântul locaş nu a devenit teatru, aşa cum doreau autorităţile comuniste ale vremii.

În 1968, iconarul Gh. Răducanu (care a pictat Mănăstirea Ţigăneşti, situată în apropiere de Bucureşti) a finalizat frumoasa pictură a Catedralei din Tecuci, împreună cu Iosif Vass. Astfel, la 12 octombrie 1969, Prea Sfinţitul Chesarie Păunescu, Episcop al Dunării de Jos, a sfinţit, a înnoit în Duh Catedrala din Tecuci.

Multe au fost eforturile comunităţii din Tecuci după 1990, pentru ca edificiul să fie refăcut şi repus în drepturile sale. Din anul 2007, pictorii Valeriu Şuşnea şi Doru Istrate au restaurat pictura Catedralei din Tecuci, respectând programul iconografic al pictorului Gh. Răducanu.

Mâine, 24 octombrie, după mai bine de patru decenii de la prima sfinţire, Catedrala din Tecuci va fi resfinţită prin mâinile actualului Arhiepiscop al Dunării de Jos - Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhireul din grija căruia, în anul 1995, a fost ales ca Ocrotitor al Tecuciului Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfânt biruitor pe care creştinii de aici - şi nu numai ei - îl cinstesc cu mare evlavie.

Duminică, sfinţire şi liturghie arhierească

Duminică, la Tecuci - al doilea oraş ca mărime al judeţului Galaţi, atestat la 1 septembrie 1435 - va fi sărbătoare de zile mari. Va fi resfinţită Catedrala municipiului Tecuci, eveniment care se întâmplă cam o dată la un secol.

Arhiepiscopul Dunării de Jos - Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian Crăciun - va săvârşi arhierească liturghie, alături de alţi Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Prea Sfinţitul Visarion, Episcopul de Tulcea, Prea Sfinţitul Mihail, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Prea Sfinţitul Corneliu al Romanului.

Tecuceni sau nu, nu ocoliţi mâine municipiul Tecuci, veniţi în pelerinaj la Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Ocrotitorul municipiului Tecuci şi gazda manifestărilor.

Citit 3764 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.