Primele concluzii ale anchetei interne de la Poliţia de Frontieră în scandalul „Ţigareta de Galaţi”

Primele concluzii ale anchetei interne de la Poliţia de Frontieră în scandalul „Ţigareta de Galaţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ofiţerul anchetat a fost mutat într-un compartiment neoperativ şi figurează internat la secţia de Chirurgie a Spitalului Militar

Introducerea în ţară, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie, a celor peste 420.000 de pachete de ţigări de contrabandă confiscate de poliţiştii din Bereşti şi Galaţi a fost posibilă şi din cauză că şeful de tură aflat la datorie, ofiţer al Poliţie de Frontieră, a nesocotit instucţiunile superiorilor şi a acţionat fără aprobarea acestora.

Potrivit informaţiilor Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi, ancheta internă care se desfăşoară cu sprijinul a două echipe din Bucureşti a scos la iveală, printre altele, „încălcarea de către şeful de tură a dispoziţiilor date de către conducerea S.P.F. Oancea, prin planificarea celor două autospeciale „Land Rover” dotate cu aparatură de termoviziune să execute supravegherea la frontiera verde pe alte direcţii decât cele planificate, fără aprobare şi fără a avea informaţii referitoare la producerea vreunui eveniment. Acest fapt a condus la introducerea ilegală în ţară,  prin zona de competenţă a S.P.F. Oancea, a cantităţii de 422.572 pachete ţigări de diferite mărci respectiv „Plugarul”, „Winston”, „Wont 08” şi „Viceroy”.

Avem, deci, confirmarea oficială a faptului că şi autoutilitarele găsite de poliţişti în coclaurii de la Adam şi Rădeşti, încărcate cu 150.000 de pachete de ţigări, făceau parte din acelaşi transport ilegal, şi au fost aduse în ţară peste frontiera verde pe tura aceluiaşi angajat al Poliţiei de Frontieră.  

Ce se va întâmpla cu şeful de tură?

De miercurea trecută, poliţistul de frontieră anchetat figurează internat în secţia de Chirurgie a Spitalului Militar de Urgenţă Galaţi. Între timp, „ofiţerul în cauză a fost delegat să îşi desfăşoare activitatea într-un compartiment neoperativ”, potrivit IJPF.

Conducerea Inspectoratului gălăţean „a dispus cercetarea prealabilă în regim de urgenţă şi constituirea consiliului de disciplină faţă de şeful de tură din cadrul S.P.F. Oancea planificat în serviciu în noaptea respectivă, în scopul stabilirii existenţei/inexistenţei vinovăţiei în comiterea abaterii disciplinare de „neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici„ precum şi neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute în fişa postului”.

Dacă va fi găsit vinovat, şeful de tură riscă să fie dat afară din Poliţie.

Anchetele continuă

Rezultatele verificărilor făcute de Poliţia de Frontieră au fost trimise către Serviciul Teritorial Anticorupţie Galaţi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor şi Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Galaţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ, comisarul Cristina Tatulici, nu existau ieri date noi în anchetă care să poată fi comunicate presei.

Rămâne, deci, să aflăm de ce a nesocotit şeful de tură de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Oancea indicaţiile superiorilor tocmai în noaptea în care contrabandiştii se pregăteau să introducă ilegal în ţară cel mai mare transport de ţigări capturat, în acest an, la Galaţi.

Citit 9187 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2011 23:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.