Trafic îngreunat pe Dunăre, din cauza cotelor scăzute
Foto: Foto: Sorin Pană

Trafic îngreunat pe Dunăre, din cauza cotelor scăzute
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Navigaţia se desfăşoară cu dificultate * Noi restricţii la Trecere Bac *

Nivelul Dunării este în scădere de câteva luni. Marți, fluviul măsura 42 de centimetri la mira hidrometrică din Portul Galaţi, fiind cu patru centimetri sub nivelul înregistrat luni, potrivit datelor comunicate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ). Din cauza cotelor scăzute, circulaţia fluvială se desfăşoară cu dificultate. „Traficul pe Dunăre este îngreunat. În unele porţiuni, adâncimile sunt asigurate la 2,5 metri”, a declarat, marți, directorul de navigaţie al AFDJ, Alexandros Galiaţatos.

TIR-urile şi transporturile agabaritice, interzise pe bacuri

Probleme sunt şi la Punctul Trecere Bac. Operatorul care asigură legătura pe Dunăre între Moldova şi Dobrogea, Navrom Bac, a fost nevoit să impună noi restricţii de îmbarcare pe bacuri, din cauza apelor scăzute ale fluviului. „După ce în septembrie am interzis accesul autoturismelor cu garda joasă, începând de săptămâna asta este interzis şi accesul TIR-urilor şi transporturilor agabaritice”, a anunţat, marți, şeful de flotă de la Navrom Bac, Aurel Neagu. „Dunărea face minim după minim în fiecare zi. Nu am mai văzut-o atât de scăzută”, a adăugat Neagu.

Să mai spunem că, tot din cauza cotelor scăzute, bacurilor le ia de două ori mai mult să traverseze fluviul. Ele ocolesc tocmai prin dreptul Turnului de televiziune un prag format în faţa pontoanelor, prag pe care apele l-au scos la suprafaţă încă din septembrie, atunci când Dunărea înregistra o cotă de 70 de centimetri.

Citit 1837 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2011 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.