Conducerea ArcelorMittal nu oferă nimic în plus la salarii pentru 2012!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Conducerea ArcelorMittal nu oferă nimic în plus la salarii pentru 2012!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liderii sindicali se declară şocaţi * Toţi resping această primă ofertă a patronatului şi pregătesc consultări interne * Prima de Crăciun din acest an nu va fi de 200 de lei, ci de 120 de lei, din cauza pierderilor *

Administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi le-a propus, marți, organizaţiilor sindicale să menţină salariile din unitate la nivelul actual şi în 2012, invocând instabilitatea pieţei oţelului. La finalul întâlnirii, a cincea de la startul negocierilor pe marginea Contractului Colectiv de Muncă de anul viitor, sindicaliştii s-au declarat şocaţi, deşi era de aşteptat ca patronatul să vină în faţa lor cu o asemenea primă ofertă. „Patronatul a oferit zero creştere salarială pentru 2012 şi a propus păstrarea drepturilor salariale în vigoare. Toată lumea e în şoc”, a declarat liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber. „Suntem şocaţi. Nu ne-am aşteptat”, a spus şi Ilinca Diaconu, de la Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal.

Oferta patronatului - „o glumă”

Sindicaliştii resping în unanimitate oferta administraţiei companiei, despre care spun că este de neacceptat. „Respingem această ofertă. Noi considerăm că cererile noastre sunt mai mult decât decente”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Vasile Crişan.

Amintim că FSS Metarom şi Solidaritatea Metal au solicitat, între altele, majorarea salariilor din Combinat cu 12 la sută şi acordarea unui bonus de 5 la sută, în timp ce Solidaritatea Virgil Săhleanu a cerut mărirea fondului de salarii cu 15 la sută şi împărţirea sumei suplimentare, în mod egal, la toţi salariaţii, astfel încât fiecare să primească în jur de 300 de lei.

Faţă de aceste revendicări, oferta patronatului pare o glumă, apreciază liderii sindicali. „Sper să fie o glumă şi sper ca patronatul să ofere, totuşi, ceva”, a spus Gheorghe Tiber. „Cunoaştem situaţia Combinatului, dar considerăm că cererile noastre sunt de bun-simţ. Ştim că e greu, dar trebuie să ne gândim şi la salariaţi, care aşteaptă o creştere de câteva procente. De aceea, noi nu ne vom modifica cererile până când patronatul nu ne va face o ofertă serioasă, pentru că cea de azi (marți, n.r.) este o glumă”, a declarat şi Ilinca Diaconu.

Sindicaliştii vor să consulte siderurgiştii

Deşi a spus că nu va da înapoi aşa uşor, Ilinca Diaconu a adăugat că ea şi colegii ei de la Solidaritatea Metal îşi vor consulta zilele acestea membrii de sindicat, cărora le vor cere un nou mandat. „Le vom vorbi siderurgiştilor despre oferta patronatului, de zero creştere salarială, şi le vom cere sfatul”, a spus aceasta. Consultări interne vor organiza şi celelalte organizaţii sindicale. „Până luni, 19 decembrie, când va avea loc următoarea întâlnire cu patronatul, vom face o şedinţă în care vom stabili cum vom răspunde la această ofertă a administraţiei”, a spus Vasile Crişan, de la FSS Metarom. „Vrem să chemăm oamenii la poarta Combinatului, ca să-i informăm despre oferta patronatului şi să le cerem un mandat. Vom vedea ce se întâmplă şi la Comitetul European de Întreprindere care este în derulare la Luxemburg şi vom hotărî apoi dacă este cazul să coborâm solicitările”, a spus şi Gheorghe Tiber, de la Solidaritatea Virgil Săhleanu.

Administraţia doreşte să încheie negocierea noului Contract Colectiv de Muncă până la sfârşitul anului şi, în condiţiile în care două treimi dintre articolele documentului au fost deja parcurse, a intensificat frecvenţa întâlnirilor cu liderii sindicali. Astfel, săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri bilaterale pe 19, 20, 21 şi, posibil, 22 decembrie, potrivit sindicaliştilor.

Prima de Crăciun din acest an, 120 de lei

Tot în cadrul rundei de negocieri de marți, administraţia ArcelorMittal Galaţi i-a informat pe liderii sindicali din Combinat că prima de Crăciun pe care siderurgiştii o vor încasa în zilele următoare va fi în cuantum de 120 de lei, la fel ca în anii anteriori. Potrivit Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, bonificaţia este de 200 de lei, dar numai în anii în care compania face profit, or, unitatea se pregăteşte să încheie al treilea an consecutiv pe minus.

Citit 3621 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2011 02:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.