Negocierile de la combinat cad în derizoriu - Îmbrânceală între liderii de sindicat

Negocierile de la combinat cad în derizoriu - Îmbrânceală între liderii de sindicat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câțiva dintre liderii sindicali din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galați care au participat, miercuri, la negocierile salariale cu patronatul s-au îmbrâncit la finalul întâlnirii. Actorii penibilului eveniment au fost liderul Federației Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiștilor din România, Gheorghe Tiber, și, potrivit declarațiilor acestuia, doi dintre liderii locali ai Federației Sindicale a Siderurgiștilor Metarom. Tiber a apelat numărul unic de urgență 112, dar intervenția Poliției nu a fost necesară.

Tiber a băgat procesul-verbal în pantaloni

Incidentul a avut loc la sfârșitul rundei de negocieri, când participanții semnau procesul-verbal al ședinței. „Notam observațiile mele pe procesul-verbal, înainte de a-l semna, când Gheorghe Bezman și Marius Drăgoi de la FSS Metarom au venit spre mine și au vrut să-mi smulgă documentul. Nu am vrut să-l dau, așa că l-am băgat în pantaloni. M-au îmbrâncit, am căzut, m-am zgâriat și mi s-a rupt ceasul”, a relatat Gheorghe Tiber, care a sunat imediat la 112.

Poliția a confirmat apelul. „La ora 13.14 s-a primit un apel la 112 de la Gheorghe Tiber, care a spus că are neînțelegeri cu câteva persoane în sala de ședințe de la Departamentul de Resurse Umane din combinat. Pe înregistrare se aud râsete și dumnealui precizează că s-au liniștit acum, după ce a sunat la Poliție. Intervenția noastră nu a fost necesară”, a afirmat purătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, comisarul Cristina Tatulici.

Spiritele s-au calmat la sosirea agenților WBC

Se pare, totuși, că în sala în care a avut incidentul ar fi sosit câțiva agenți ai firmei care asigură paza combinatului, Security WBC. „A venit WBC-ul și conflictul a fost aplanat. Am scris observațiile mele, am semnat cu toții procesul-verbal și am plecat, urmând să ne reunim mâine (joi,n.r.) cu patronatul la masa tratativelor”, a spus Gheorghe Tiber.

Liderul de la Solidaritatea Virgil Săhleanu nu vrea să lase, însă, lucrurile așa. „O să le fac plângere penală și lui Gheorghe Bezman, și lui Marius Drăgoi, pentru că m-au înjurat, m-au lovit”, a afirmat Gheorghe Tiber.

FSS Metarom susține că nu a existat... contact fizic

De partea celalaltă, reprezentanții FSS Metarom neagă că ar fi existat contact fizic între oamenii lor și omologul de la Solidaritatea Virgil Săhleanu. „Azi (miercuri, n.r.), în timp ce așteptam să semnăm procesul-verbal, care se întocmește în cinci exemplare, Gheorghe Tiber a confiscat unul dintre ele. Gheorghe Bezman a vrut să-l ia, ca să-l putem semna și noi, dar Tiber l-a ascuns într-un loc din care nu-l puteam lua. Nu a fost nicio îmbrânceală, niciun contact fizic între liderii noștri și Tiber”, a declarat purtătorul de cuvânt al filialei locale a FSS Metarom, Vasile Crișan.

Cu toate acestea, FSS Metarom vrea să sesizeze patronatul cu privire la comportamentul adoptat în timpul tratativelor de cei de la Solidaritatea Virgil Săhleanu. „Vom face un memoriu către comisia de negociere a administrației ArcelorMittal Galați și vom reclama comportamentul negociatorilor de la Solidaritatea Virgil Săhleanu. Ne înjură, ne jignesc”, a spus Vasile Crișan.

Până la ora difuzării acestei știri, administrația ArcelorMittal Galați nu a comentat incidentul.

FSS Metarom și Solidaritatea Metal și-au redus pretențiile salariale

În timpul ședinței de negocieri de miercuri, FSS Metarom și Federația Națională Sindicală Solidaritatea Metal, care i-au înaintat patronatului o listă comună de revendicări, au redus cu două procente indexarea salarială solicitată pentru 2012. Astfel, cele două federații au diminuat cererea de creștere salarială de la 12 la 10 la sută, celelalte revendicări rămânând neschimbate. În schimb, Solidaritatea Virgil Săhleanu și-a menținut solicitarea de majorare cu 15 la sută a fondului de salarii în anul următor, rezervându-și dreptul de a diminua cererea după consultarea membrilor și după o întrevedere pe care i-a solicitat-o directorului general Eric Remisz. Amintim că cea mai recentă ofertă salarială a patronatului, prezentată marți, conține două bonusuri: unul de doi la sută, în iulie 2012, și altul de 2,5 la sută, în decembrie 2012, acesta din urmă fiind condiționat de rezultatul financiar din acel an al combinatului.

Opinii diferite există și în ceea ce privește durata Contractului Colectiv de Muncă negociat acum. Patronatul, alături de FSS Metarom și Solidatatea Metal, vvrea ca documentul să fie valabil 12 luni, așa cum este în prezent, în timp ce Solidaritatea Virgil Săhleanu dorește ca actul să fie aplicat 24 de luni.

Citit 2188 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2011 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.