Traversările cu bacul, oprite la Galaţi. Se trece din oră în oră la Brăila
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Traversările cu bacul, oprite la Galaţi. Se trece din oră în oră la Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gheaţa de pe Dunăre se încăpăţânează să rămână aproape nemişcată, aşa încât, la Galaţi, trecerile cu bacul sunt în continuare suspendate * Cei ce vor să treacă pe malul celălalt pot însă să o facă fără probleme, dar după un ocol de 15 km *

Galaţi 3 s-a împotmolit cu folos la vecini

Conform directorului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Florin Uzumtoma, împingătorul Galaţi 3, unul dintre puţinele cu clasă de gheaţă de pe Dunăre, ajută la menţinerea unui canal printre gheţuri pentru bacurile mari de la Brăila. Situaţia a fost una conjuncturală, împingătorul Galaţi 3 al AFDJ intrând în reparaţii acum câteva zile în şantierul naval brăilean şi la ieşire fiind surprins de îngheţul Dunării în acea zonă. S-a considerat de la centru (Ministerul Transporturilor) că e mai bine să rămână în zonă iar probele de marş în urma reparaţiei să le facă într-un mod util, ajutând la fluidizarea trecerilor cu nave de traversare între Brăila şi Smârdan, dar şi către Insula Mare a Brăilei.

Pe camerele de supraveghere ce pot fi accesate pe site-ul firmei operatoare brăilene, se poate observa dealtfel că trecerile se fac fără probleme, inclusiv cu autocamioane de până la 7 tone sarcina utilă

Galaţiul blocat de sloiuri, dar şi de Priză

Tot din spusele directorului AFDJ, a reieşit că, la Galaţi, firma Navrom ar fi trebuit să se ocupe de menţinerea căii de navigaţie pentru bacurile operate de Navrom Bac srl, firma-fiică. Am aflat, însă, că acest lucru nici n-ar fi posibil acum, ami ales că Navrom are când unul, când două împingătoare ocupate să spargă gheaţa la Priza Dunării, pentru a nu se bloca alimentarea cu apă a oraşului.

Directoarea operatorului local de bacuri, Marinela Vasilache, ne-a confirmat faptul că trecerile se fac în continuare doar în regim de avarie, exclusiv pentru persoane, cu remorcherul. Astăzi (miercuri) dimineaţă, s-au efectuat două treceri, pentru a traversa toate persoanele, dar situaţia a devenit complicată întrucât remorcherul Luncaviţa şi-a stricat propulsoarele în bucăţile de gheaţă. În această dup-amiază, trecerea s-a făcut cu Săcele şi dacă situaţia continuă va fi mereu o problemă asigurarea unui remorcher la orele 7 şi 17, stabilite pentru trecerile de forţă majoră.

Citit 5370 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2012 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.