A murit Carol Dina
Foto: Foto: Sorin Pană

A murit Carol Dina
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În această dimineaţă, liderul PRM Galaţi Carol Dina a decedat, după o lungă suferinţă. Carol Dina avea 75 de ani şi a condus filiala locală a PRM din 1999. Cu două mandate de senator (2000-2004 şi 2004-2008), Carol Dina nu a făcut niciodată un secret din faptul că înainte de 1989 a fost prim secretar al Comitetului Judeţean de Partid şi preşedinte al Consiliului Popular Judeţean. 

Prim secretarul PCR

Carol Dina a fost unul dintre puţinii politicieni post decembrişti care au avut funcţii de conducere şi înainte de 1989. Şi, spre deosebire de alţi politicieni care au avut cariere asemănătoare pe timpul lui Ceauşescu, Carol Dina nu a făcut niciodată un secret din acest lucru şi nici nu şi-a negat propria istorie. Carol Dina a condus fosta întreprindere „23 August” şi „Timpuri Noi”.

Pentru un an, Dina a fost consilierul lui Nicolae Ceauşescu pe probleme de construcţii de maşini şi metalurgie, fiind absolvent al Facultăţii de Construcţii Maşini din cadrul Institutul Politehnic Bucureşti. În perioada 16 decembrie 1985 – 22 decembrie 1989 a îndeplinit funcţia de prim-secretar PCR al judeţului Galaţi şi preşedinte al Consiliului Popular Judeţean Galaţi.

Cu privire la această etapă, gălăţenii au amintiri diferite, unele bune, altele nu.  Cu toţii însă recunosc obiectivele majore construite în Galaţi, la decizia lui Carol Dina, printre care cel mai  important - stadionul Dunărea. Obiectiv remarcabil pentru unii, abuz în serviciu (pentru care a şi fost anchetat în procesul comunismului) pentru alţii, stadionul Dunărea este şi astăzi dovada că mobilizarea şi determinarea pot face minuni.

Senator după '89

După ce a fost consilier local în perioada 1996-2000, Carol Dina a reuşit să fie ales, senator, pentru două mandate consecutiv: 2000-2004 şi 2004-2008. Din 1999 şi până s-a stins din viaţă, Carol Dina a condus filiala locală a PRM Galaţi. Îmbrăcat impecabil, cu un discurs greoi, cu fraze lungi dar niciodată nefinalizate sau lipsite de logică, senatorul Carol Dina susţinea, la Galaţi, conferinţele de presă ale PRM, cu o ritmicitate de metronom: în fiecare vineri dimineaţă. Tema predilectă: privatizarea combinatului siderurgic de la Galaţi pe care o considera un mare eşec al deciziilor economice ale guvernului post-decembrist. De altfel, cu foarte mici excepţii, declaraţiile politice făcute de la tribuna Senatului au fost axate pe privatizarea combinatului sau pe alte privatizări ale marilor unităţi economice din România – subiecte care, inevitabil, atingeau şi problema combinatului.  

În calitatea sa de fost preşedinte al Comisiei de Privatizare din Senat (pentru două mandate, din 2000 şi până în 2008), Carol Dina a supravegheat privatizarea SIDEX din 2001 şi a interpelat Executivul pe această temă. În 2002, senatorul Carol Dina se adresa preşedintelui Senatului Nicolae Văcăroiu avertizând că cei 4.000 de angajaţi ai ICMRSG că ar putea rămâne fără loc de muncă, dacă noul patron al combinatului (ISPAT) nu va respecta angajamentele luate faţă de stat, în momentul în care a cumpărat siderurgicul gălăţean.

Un alt subiect sesizat de Carol Dina a fost scandalul relevat de presa britanică în legătură cu premierul Tony Blair şi omologul său român, Adrian Năstase, precum şi cumpărătorul pachetului majoritar de la SIDEX Galaţi, miliardarul indian Mittal. De-a lungul timpului, senatorul PRM de Galaţi a vorbit în numeroase rânduri despre faptul că nu se respectă condiţiile asumate de patron la privatizare, mai ales cele privind protecţia mediului.


CITEŞTE ULTIMUL INTERVIU ACORDAT DE CAROL DINA, INTERVIU ÎN CARE VORBEŞTE DESPRE RECONSTRUCŢIA STADIONULUI "DUNĂREA"


 

Citit 8114 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2012 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.