Cazul Domnească 24 - Istorie sugrumată instituţional
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cazul Domnească 24 - Istorie sugrumată instituţional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Construit în 1923 şi cunoscut drept „Palatul Simion Gheorghiu” (după numele celui care a comandat ridicarea sa), imobilul de pe strada Domnească, nr. 24, este, după cum aflăm de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, „singurul martor a ceea ce a fost Corso-ul gălăţean din prima jumătate a secolului XX şi de aceea a fost înscris, încă din 1991, în Lista Monumentelor Istorice, marcând în acelaşi timp deschiderea unei rezervaţii istorice de arhitectură, care este strada Domnească. Practic, din dreptul acestui imobil, începe monumentul istoric „Ansamblul urban - strada Domnească”.

Primăria a cerut demolarea clădirii încă din 1994

„După anul 1990, Casa Simion Gheorghiu din Domnească, nr. 24, a devenit atractivă nu pentru ceea ce reprezintă ea în peisajul cultural gălăţean, ci pentru potenţialul imobiliar al terenului pe care se află situat. Astfel încât, începând cu anul 1994, Primăria Galaţi a tot înaintat adrese către Oficiul Judeţean al Patrimoniului şi apoi Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi prin care solicita scoaterea din Lista Monumentelor Istorice şi eliberarea avizului pentru demolarea clădirii. Solicitările Primăriei Galaţi au fost supuse analizei Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, condusă la un moment dat de arh.Călin Hoinărescu (cel care astăzi restaurează Mănăstirea Măxineni dintr-o bucată de zid), al cărei răspuns a fost de fiecare dată acelaşi: „Prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, care marchează începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a străzii Domneşti, imobilul amintit îşi justifică păstrarea statutului de monument istoric. Având în vedere starea precară a structurii de rezistenţă, imobilul poate fi supus unor lucrări de consolidare şi modernizare, fără modificarea volumetriei şi a aspectului exterior, pe baza unei documentaţii care trebuie avizată de către Direcţia Monumentelor de Arhitectură şi Siturilor Istorice.” (Adresa CNMASI, 3 iunie 1994).

Ministerul a recomandat măsuri „minimale”

Acest război surd al hârtiilor a continuat, autoritatea locală primind de fiecare dată acelaşi răspuns din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, ultimul, datat 24.07.2003 conţinând următoarele: „Clădirea-monument istoric poate fi consolidată „in situ”, cu păstrarea celor două faţade principale care au decoraţii. Experţii au subliniat faptul că propunerea de păstrare a celor două faţade, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă, este posibilă din punct de vedere tehnic (…); Până la finalizarea şi avizarea documentaţiilor de proiectare şi autorizare a lucrărilor de execuţie, administratorul clădirii este obligat să ia măsuri imediate: evacuarea ultimilor locatari, semnalizarea zonei, blocarea accesului în clădire, debranşarea instalaţiilor de la reţeaua stradală, executarea unor sprijiniri - în zonele în care pot prezenta instabilitate, executarea unor lucrări minimale cu caracter definitiv”. În finalul adresei se menţiona, atenţie: „Aceste măsuri minimale, sunt obligatorii, mai ales dacă Primăria are, pentru moment, alte priorităţi”, iar Direcţia de Monumente Istorice se angaja ca documentaţia transmisă de Primărie să fie analizată şi avizată cu maximă urgenţă”, declară Marius Mitrof.

În 2008 se putea primi finanţare europeană

Lucrurile au rămas însă la acelaşi stadiu, ba mai mult, s-au înrăutăţit, adaugă consilierul. „Dispariţia monumentului istoric de pe str.Al .I. Cuza, nr.43, monument istoric aflat în proprietatea Primăriei şi care a dispărut ca urmare a „grijii” acesteia, ne-a determinat să monitorizăm situaţia monumentului istoric din Domnească, nr.24. Astfel, printr-o adresă din 2008, arătam Primăriei Galaţi că s-a deschis o linie de finanţare a Uniunii Europene prin care se pot obţine fonduri pentru reabilitarea unor monumente istorice, existând posibilitatea ca imobilul din str.Domnească, nr.24, să fie restaurat şi folosit ca sediu al Primăriei. Neprimind nici un răspuns, am solicitat date despre regimul juridic al acestui imobil. Primăria ne răspunde că imobilul se află în litigiu, fiind revendicat de către o persoană fizică”.

În anul 2010, Direcţia pentru Cultură a solicitat din nou Primăriei Galaţi, date despre proprietar. „Trebuia să ne îndreptăm către proprietar pentru a-i impune salvarea monumentului istoric, mai ales că în anul anterior avusese loc şi un incendiu în partea din spate a clădirii. Ni s-a comunicat că primul litigiu a fost soluţionat în favoarea Primăriei, dar pe rol se află un alt proces de revendicare a imobilului, acţiune înaintată de către o altă persoană fizică. În prima parte a lunii februarie 2012, am solicitat din nou Primăriei Galaţi date despre regimul juridic al imobilului, îngrijoraţi de starea avansată de degradare a monumentului istoric. Până la această dată nu am primit nici un răspuns”, spune consilierul Marius Mitrof.

Vă reamintim că pe 29 februarie, în urma actelor de vandalism constatate, Direcţia pentru Cultură a înaintat o somaţie Primăriei Galaţi: potrivit Legii 422 din 2001, pentru monumentele istorice ale căror proprietari nu sunt cunoscuţi, obligaţiile de conservare, întreţinere şi protejare revin autorităţilor administraţiei publice locale.

Citit 5856 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2012 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.