O farmacistă a încercat să scape de propriul bebeluş (UPDATE)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

O farmacistă a încercat să scape de propriul bebeluş (UPDATE)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O femeie a născut, sâmbătă seara, într-un apartament de bloc *  N-a lăsat-o inima să-şi abandoneze în noapte fetiţa abia adusă pe lume, deşi nu şi-o doreşte * A sunat la 112 şi a spus că a găsit  bebeluşul pe scara blocului * Copilul este acum la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii şi se pare că deja s-a găsit cineva care vrea să îl crească *


O femeie de 31 de ani a născut, sâmbătă seara, într-un apartament de pe strada Siderurgiştilor, o fetiţă de aproape 3.500 de grame. La scurt timp după naştere, proaspăta mamă - gălăţeancă prin adopţie care în prezent lucrează ca farmacist în oraş - a sunat la 112. "Femeia le-a spus poliţiştilor că tocmai găsise un bebeluş abandonat în scara blocului şi că îl luase în casă", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţeane (IPJ)  Galaţi, comisarul Cristina Tatulici.

Oamenii legii, însoţiţi de personal medical, s-au deplasat la adresa indicată de femeie: un apartament dintr-o scară de bloc de pe strada Siderurgiştilor, în apropiere de intersecţia cu strada Gheorghe Doja. Au găsit-o acolo pe femeie, alături de nou-născut. Iniţial, proaspăta mamă şi-a susţinut povestea: găsise bebeluşul şi sunase la 112 pentru că nu ştiuse cum altfel să procedeze.  

Ulterior însă, potrivit procedurilor legale, femeia a fost examinată de un medic legist, care a stabilit că aceasta prezenta urmele unei naşteri recente. În cele din urmă, femeia a recunoscut. De fapt, nu găsise fetiţa în scara blocului, ci o născuse în urmă cu puţin timp. Deşi nu îşi dorea să o crească, nici nu o lăsase inima să  o abandoneze noaptea., în tronsonul blocului. Aşa că a sunat la 112 sperând că povestea pe care o prezentase nu li se va părea autorităţilor cusută cu aţă albă.  

O nouă mamă pentru copilul nedorit

Femeia care tocmai devenise mamă a fost transportată la spital şi consultată de medici, dar a refuzat internarea. Fetiţa care abia venise pe lume a rămas în grija medicilor de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfântul Ioan". Se pare că mai mulţi membri ai personalului medical s-ar  fi gândit că celei mici i s-ar potrivi numele Teodora, dat fiind faptul că a venit pe lume sâmbătă, de ziua Sfântului Teodor.

Mai multe detalii ne-a oferit managerul spitalului, dr. Victoriţa Ştefănescu. "Copilul este acum internat la spitalul nostru şi se află în grija medicilor. Se pare că deja una dintre asistentele noastre medicale şi-a exprimat dorinţa de a-l înfia, atunci când acest lucru va fi posibil. Vorbim despre o procedură care durează", a precizat dr. Ştefănescu.

Indiferent cât timp va trece până când fetiţa va putea părăsi spitalul pentru a merge în sânul unei familii, important este că nu e singură pe lume, deşi mama ei biologică nu a dorit-o. În curând ar putea avea o altă mamă. De această dată, una care să o iubească şi să o ocrotească aşa cum trebuie.

Poliţiştii au deschis un dosar penal în cauză, dar farmacista care a renunţat de bună-voie la propriul copil nu poate fi acuzată de rele tratamente aplicate celei mici, aşa că probabil nu va păţi nimic.


UPDATE 17:30 - Directorul DGASPC - "Copilul nu poate fi adoptat de către asistentă. Există o procedură care trebuie respectată"

Directoarea generală de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Manon Croistoloveanu a recunoscut că nu ştia ieri nimic despre cazul fetiţei abandonate. Aceasta susţine însă că asistenta medicală de la Spitalul de Pediatrie nu poate înfia copilul.

„Există o procedură legală, peste care nu se poate trece. Copilul va fi preluat de un asistent maternal. Întâi se va face consiliere cu mama, poate va accepta să-şi ia copilul acasă. În al doilea rând, nu oricine poate înfia un copil. Există o procedură. Trebuie cursuri, trebuie evaluări. Nu poţi pur şi simplu să găti un copil şi să-l iei acasă. Sunt zeci de familii care aşteaptă să înfieze de ani de zile. Un copil le este acordat în funcţie de un profil, care trebuie să se potrivească. Şi conform noii legi, această potrivire nu se mai face la nivel local, ci se face de către forul naţional. Adopţiile sunt aprobate numai de la Bucureşti. Deci copilul nu poate fi înfiat de asistentă”, spune Manon Cristoloveanu.


 

Citit 3339 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2012 22:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.