O Eternitate fără grătare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

O Eternitate fără grătare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * O femeie şi-a pierdut viaţa, în urma unui stop cardio-respirator, pe aleea principală a cimitirului Eternitatea * Fără grătare, fără manele, dar cu un trafic greu de suportat *

În duminica dinaintea Paştelui Blajinilor, o femeie de circa 60 de ani şi-a pierdut viaţa în cimitirul Eternitatea, în mijlocul mulţimii de gălăţeni veniţi să îşi pomenească morţii. În jurul orei 12.30, victima era aşezată pe o bancă de pe aleea principală a cimitirului, la circa 100 de metri de poarta de acces. S-a prăbuşit printre sacoşele pline cu pachete primite, probabil, de pomană şi şi-a pierdut cunoştinţa.

cimitir mort

La faţa locului a ajuns în câteva minute un echipaj SMURD care a început resuscitarea. I s-a alăturat imediat un echipaj al Ambulanţei. Timp de zeci de minute lungi şi grele, medicii, asistenţii şi paramedicii au muncit pentru a o smulge pe femeie din ghearele morţii. Fără succes, din păcate. Femeia nu a dat în nici un moment semne de viaţă şi nici nu răspuns la tratament. Oamenii din jur spun că femeia decedată primea de pomană prin cimitir, de mai mult timp. Era însă îmbrăcată curat şi nu părea să trăiască pe străzi.

Grătar să fie, dar la sacoşă!

Gălăţenii care în ani trecuţi încingeau grătarele lângă morminte şi îi cinsteau pe cei dispăruţi cu manele stereo n-au mai avut cum să-şi facă voia. Porţile cimitirelor au fost păzite de jandarmi, iar în incinte ordinea era asigurată de poliţiştii comunitari, aşa că singurele mirosuri care se ridicau ieri în aer, la cimitirele Eternitatea şi Sfântul Lazăr erau cele de cozonac şi tămâie. Carne friptă pe grătar s-a mai dat de pomană, doar că cei care au vrut să facă astfel de milostenii au fost nevoiţi să-şi gătească bucatele prin în alte părţi, nu în cimitir.

Mii de pomeniri la cimitirele mari

La cimitirul Sfântul Lazăr din Ţiglina III, erau ieri, în jurul orei 11.30, circa 1.000 de gălăţeni. Numărul vizitatorilor s-a ridicat probabil la peste 2.000, în cursul întregii zile. Pe Geta Pascu, în vârstă de 73 de ani, am găsit-o singură, lângă o criptă din piatră. „Vin în fiecare an, dacă pot. Anul trecut n-am reuşit, că eram la Bucureşti, operată la ochi. Mormântul soţului e mai departe un pic, dar am şi aici o rudă şi am venit să îi aprind o lumânare”, explică femeia.

pasteleblajinilor

cimitir2 1  cimiitir3 2  cimiitir3 1

Printre morminte şi pe aleile aglomerate trec preoţii pe care toţi gălăţenii veniţi la morminte îi aşteaptă. Unii se plâng că aşteaptă mult, dar nimeni nu se enervează. La două sole distanţă, vorbim cu doamna Tanţa, venită, cu de toate, la mormântul soacrei. „Tradiţia spune că împart ouă vopsite, cozonac şi vin. Dar oamenii au mai schimbat-o şi aduc şi alte mâncăruri. Aici, la mormânt, se sfinţesc bucate, iar slujba nu durează mult. Dar trebuie să aşteptăm până vine preotul. Parcă a fost o organizare ceva mai bună în alţi ani”, ne spune doamna Tanţa.

La cimitirul Eternitatea e tot mare de lume. Lângă un cavou mare, două doamne fac pomenire pentru mai multe persoane din familia Ionescu.

„Venim în fiecare an, cu ouă, cozonac şi vin, atât cât vom mai trăi. Cei care au, mai fac şi pachete cu mâncare. Ceilalţi aduc doar cu ce e tradiţional”, ne spune gălăţeanca.

La Sfântul Lazăr puteau intra, ieri, cu maşina pe alei doar şoferii care transportau persoane cu dizabilităţi, potrivit poliţiştilor comunitari. Pe străzile din jur, peste zece poliţişti dirijau traficul aglomerat. La Eternitatea, n-am văzut nicio maşină prin incintă.

Citit 3136 ori Ultima modificare Luni, 23 Aprilie 2012 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.