Ministrul Apărării despre scandalul avansărilor: Coloneii făcuţi peste noapte vor fi degradaţi

Ministrul Apărării despre scandalul avansărilor: Coloneii făcuţi peste noapte vor fi degradaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • La Galaţi, colonelul Florea a fost avansat de la grad de căpitan, comandorul Chebac, de la locotenent comandor * Ambii spun că meritau recompensa
Pe lista, prezentată pe postul Antena 3, a persoanelor publice care au primit, în 2011, grade militare de la fost ministrul MApN Gabriel Oprea, figurează fostul prefect, Paul Florea, şi fostul preşedinte CJ, Eugen Chebac. Deşi este vorba despre gradaţii militare de rezervişti (care nu presupun avantaje financiare, ci doar trese şi libertatea de a defila în uniformă de gală), unele avansări în grad sunt discutabile: unii colonei nu au făcut nici măcar armata, iar alţii au ajuns la acest grad de la unul inferior, fără "arderea" altor etape intermediare. Înainte de profesionalizarea armatei, unui căpitan i-ar fi trebuit nouă ani să ajungă colonel, trecând prin gradele de maior şi locotenent colonel. În plus, pentru a fi colonel activ, trebuie să deţii şi o înaltă funcţie de conducere. Astfel, un căpitan poate comanda o companie, în timp ce un colonel poate coordona o Brigadă (adică mai multe batalioane, însemnând peste 2.400 de oameni în subordine).

Cum au ajuns Florea colonel şi Chebac comandor?

Deşi pare incredibil, într-o astfel de situaţie s-ar putea găsi fostul prefect Paul Florea, din 2011, colonel în rezervă.  Florea spune că "am făcut şcoala de ofiţeri în rezervă la Galaţi, am ieşit cu gradul de locotenent" şi că, după zeci de ani în care a condus "Batalionul de Miliţie Militară care asigura paza combinatului şi oraşului", a fost "trecut în rezervă cu grad de căpitan". Cum a ajuns apoi direct colonel? "E o chestie excepţională, am fost gradat după ce Galaţiul a obţinut locul I pe ţară la un exerciţiu CSAT de acţiune în caz de asediu. Şi domnul Chebac, care a fost adjunctul meu la exerciţiu, a fost gradat tot din acelaşi motiv".  

Spune că nu i se pare normal să fie degradat, "căci e ceva onorific, e o chestiune de merit, nu de bani". Şi Eugen Chebac (absolvent la Institutului de Marină Mircea cel Bătrân) respinge ideea de a fi degradat "căci s-au urmat paşii normali, am fost înaintat în grad de la locotenent comandor".

Prezent, ieri, la Galaţi, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu declară ferm: comisia de anchetă constituită deja la MApN va analiza fiecare caz în parte şi toţi coloneii făcuţi peste noapte vor fi degradaţi, pentru „redarea demnităţii şi respectului pentru gradul militar. De regulă, avansările cadrelor în rezervă se fac în urma unor activităţi de pregătire a rezervelor, care se încheie cu aprecieri de serviciu şi aşa se avansează câte o treaptă, nu ca Făt Frumos-fiul-iepii să crească într-o noapte cât alţii în 10 ani”. Corneliu Dobriţoiu a adăugat că subiectul nu este mai puţin important pentru că este vorba despre avansări alte unor cadre militare trecute în rezervă.

 

Citit 3174 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2012 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.