Grădina botanică, distrusă de ploaia cu piatră

Grădina botanică, distrusă de ploaia cu piatră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Sute de specii rare au fost distruse sau afectate grav * Din trandafirii de la Rozarium au rămas doar tulpinile

Sectorul de plante ornamentale, grădina japoneză şi sectorul de plante medicinale, distruse în proporţie de 95 până la 100 la sută. Aproximativ jumătate din populaţia de arbuşti, compromisă. Copaci rupţi din rădăcină, despicaţi sau rămaşi fără crengi şi frunze. Vorbim despre bilanţul provizoriu de pagube pe care vijelia şi ploaia cu pietre de luni după-amiază le-a produs la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi.

„Practic, ne referim la pagube care nu pot fi evaluate corect în momentul de faţă. Ceea ce am început deja să facem este să evaluăm pierderile vizibile şi să încercăm să salvăm cât mai mult din floră. Abia peste doi - patru ani vom putea stabili ce prejudicii a adus ploaia cu piatră”, a declarat directorul Complexului, ing. Camelia Burluc.

Rozariumul, la pământ

Pe aleea centrală, toate porţiunile plantate cu trandafiri şi cu alte flori ornamentale arată ca după bombardament. Din covorul multicolor care îţi lua ochii şi îţi încânta simţul olfactiv au mai rămas doar părţile de jos ale tulpinilor. Acolo unde te puteai bucura de graţia şi parfumul trandafirilor rari, botezaţi cu nume de vedete, au rămas doar câteva cozi. Aproape toate felinarele de pe aleea centrală, dar şi cele de pe aleile adiacente au fost sparte de bucăţile de gheaţă colţuroase. „Eu mă ocup de arhitectura peisageră a grădinii botanice. Aproape toată munca pe care am depus-o în acest sens s-a năruit în mai puţin de o oră”, a explicat ing. Sultana Arsenie.

Se apropie un nou duşman

Multe dintre speciile care cresc aici reprezintă plante care au avut nevoie de aclimatizare pentru a se putea dezvolta. „Avem plante care cresc doar la peste 1.000 de metri altitudine. Gândiţi-vă că Galaţiul nu se află la nici 50 de metri deasupra nivelului mării. A fost o muncă susţinută şi o adevărată performanţă ca să reuşim aclimatizarea acestor specimene. Acum trebuie să luăm toată munca de la capăt, pentru că încă nu ştim ce vom putea salva din plantele afectate”, este de părere dr. biolog Eliza Ţupu, răspunzătoare de sectorul de plante utile.

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius care s-au anunţat în perioada următoare vor avea efecte foarte nocive asupra plantelor care au supravieţuit vijeliei.

Nevoie de sprijin

Angajaţii speră că vor reuşi să recupereze măcar 20 sau 30 de procente din populaţia de plante perene afectate. Munca este însă titanică, iar personalul, insuficient: sunt 10 muncitori care se ocupă de cele 18 hectare de teren plantat, iar potrivit normelor europene ar trebui să fie 3-4 muncitori pentru fiecare hectar de grădină botanică.

„Vom lua legătura cu grădini botanice din ţară şi din străinătate pentru a ne ajuta cu seminţe. Chiar şi sera a fost afectată. Toate geamurile situate pe partea de nord au fost sparte de vijelie. Solarul, în schimb, nu a suferit nicio pagubă. Îi rugăm pe toţi cei care au posibilitatea şi doresc să ne ajute să o facă. Aşteptăm sponsori şi voluntari care să ne ajute la plantat.”, a concluzionat ing. Camelia Burluc. Evident, sprijinul principal va trebui să vină din partea Consiliului Judeţului, care asigură fondurile necesare funcţionării Complexului Muzeal.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 3493 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 21:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.