Unde-i lege nu-i tocmeală - Copil de nouă ani executat silit
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Unde-i lege nu-i tocmeală - Copil de nouă ani executat silit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O gălăţeancă a recurs la executor judecătoresc pentru a-şi lua fetiţa de la fostul soţ * Acesta, deşi copilul îi fusese încredinţat mamei, a luat-o acasă anul trecut, când ajunsese la poliţie drept posibilă victimă a unui viol * Micuţa nu vrea să plece, fiindcă spune că mama, care şi-a dat foc în faţa ei, o bate


Eugen Simionel a ajuns la redacţie în disperare de cauză luni după-amiază. Primise un telefon de la un executor judecătoresc, care îl anunţase că marţi dimineaţă vine să îl execute. Bărbatul nu urma să ajungă în stradă sau fără vreun bun, ci fără propriul copil. „Fosta mea soţie şi-a dat foc în 2008. Fetiţa avea cinci ani atunci şi ea a fost cea care a găsit-o pe fosta mea soţie în flăcări. În ianuarie 2009 mi s-a intentat divorţ, iar fetiţa i-a fost încredinţată. Am fost de acord atunci pentru că e fată şi era normal să locuiască cu mama ei”, şi-a început povestea Eugen Simionel.

Situaţia s-a complicat în martie 2011, când mama fetei a depus o plângere la poliţie prin care susţinea că minora a fost violată chiar de concubinul ei. Poliţiştii au investigat şi au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, unde cauza e încă în cercetări. Şi, cum este vacanţă judecătorească, răspunsul procurorilor va mai întârzia ceva timp.  

„Fata a fost dusă la control medical şi nu s-a confirmat niciun viol. Singurul lucru care l-au descoperit atunci a fost faptul că fetiţa avea urme de violenţă pe corp, semn că a fost bătută. Atunci, poliţiştii de la Secţia 2 m-au întrebat dacă iau fata sau o duc ei la Protecţia Copilului. Era normal să nu îmi las propriul copil în orfelinat şi să îl iau acasă. După acel incident, fosta mea soţie a fost internată la spitalul de psihiatrie. Acuza că Doru, concubinul ei, i-a pus camere de supraveghere în casă şi trezea copilul noaptea să le caute. Am înţeles că are discernământ diminuat. Din martie 2011 şi până acum, fosta mea soţie a fost la copil la şcoală. Nu şi-a exprimat niciodată dorinţa să o ia acasă. Fetiţa nu vrea să meargă acolo şi îmi spune mereu că s-a săturat de bătaia mamei”, ne-a spus Eugen Simionel.

Executarea judecătorească

Marţi dimineaţă, aşa cum era anunţat, un executor judecătoresc s-a prezentat la uşa lui Eugen Simionel. Omul a încercat să îşi expună punctul de vedere şi să le explice autorităţilor îngrijorarea lui. „Ce se va întâmpla dacă o omoară? Cine va răspunde pentru asta?”, a întrebat bărbatul. Răspunsul oficialilor a fost simplu şi, de ce să nu recunoaştem, legal: mama. În tot acest timp, în care executorul întocmea procesul-verbal (de parcă se prelua un mecanism şi trebuia văzut dacă are sau nu toate piesele), pe un colţ de canapea, fetiţa de nouă ani se îneca în lacrimi. Am stat de vorbă cu ea chiar înainte ca executorul judecătoresc să ajungă şi ne-a confirmat faptul că nu doreşte să plece de la tatăl ei. Părerea ei însă nu a contat şi nici nu va conta prea curând. Legea spune că părerea unui copil este luată în considerare în faţa instanţei doar după vârsta de zece ani. Iniţial, cererea de executare silită fusese respinsă de magistraţii Judecătoriei Galaţi, dar, în recurs, aceasta a fost admisă, ajungându-se astfel la situaţia de ieri.

Eugen Simionel a deschis un proces de reîncredinţare minor. Procesul a fost însă oprit tot de mamă cu o altă acţiune privind tăgada de paternitate. Practic, după nouă ani, femeia şi-a amintit brusc că fostul soţ nu este tatăl biologic al copilei. Şi toate aceste lucruri sunt permise de lege. Bărbatul s-a adresat ieri şi celor de la Protecţia Copilului în speranţa că cineva îi va întinde o mână de ajutor.

Până la rezolvarea dosarelor din instanţă şi de la parchet, fata va sta, contrar voinţei ei, la mamă. Şi legea este de partea mamei. Tatăl nu poate decât să aştepte şi să se roage ca fiica lui să nu mai treacă prin nicio experienţă neplăcută.

 

Citit 3435 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2012 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.