Alertă în maternităţi! Galaţiul a rămas fără vaccin împotriva tuberculozei

Alertă în maternităţi! Galaţiul a rămas fără vaccin împotriva tuberculozei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Serul trebuie importat, motiv pentru care apar întârzieri mari în distribuirea în teritoriu * Primele doze se aşteaptă să sosească abia în luna septembrie * Un vaccin BCG importat costă cât şase vaccinuri care erau produse la Cantacuzino


Faptul că anul acesta Institutul Cantacuzino nu a mai primit licenţă pentru producerea de vaccinuri a început deja să aibă efecte şi în maternităţile din judeţul nostru. Vizat în primul rând este vaccinul antituberculinic (BCG), care trebuie administrat bebeluşilor în primele zile de la naştere.

Micuţii, cei mai afectaţi

„Din păcate, tuberculoza este o boală des întâlnită în Galaţi. Vorbim despre o afecţiune cu risc mare, în faţa căreia nou-născuţii sunt foarte vulnerabili. Deşi în momentul de faţă vaccinul BCG nu mai poate fi administrat, recomandăm mamelor să ţină legătura cu unităţile medicale unde au născut şi să vină cu bebeluşii pentru administrare, imediat ce produsul biologic ne va fi livrat. Acesta poate fi injectat până la vârsta de şase luni, fără probleme. Copiii care au depăşit jumătate de an pot fi vaccinaţi împotriva tuberculozei doar după ce au efectuat anumite analize”, a explicat medicul pediatru dr. Iulia Negrea.

Mame îngrijorate

Aura Ungureanu tocmai a născut un băiat. Femeia este îngrijorată de lipsa vaccinului BCG, mai ales că înţelege riscurile la care este expus copilul. „Mi-e teamă pentru siguranţa celui mic de când am aflat că serul lipseşte. După ce vom fi externaţi, vom ţine legătura cu maternitatea pentru a afla când soseşte”, ne-a spus proaspăta mămică.

Încă două săptămâni de aşteptare

Pentru că Institutul Cantacuzino se află în plin proces de modernizare a liniei de producţie, toate vaccinurile trebuie importate. Acest lucru generează două mari neajunsuri. În primul rând, costurile de achiziţionare sunt chiar şi de şase ori mai mari decât în cazul produselor autohtone. Aceşti bani vor fi suportaţi din fondurile Ministerului Sănătăţii, sume ce provin, până la urmă, din bugetul de stat, la care toţi contribuim.

Al doilea factor negativ ţine de întârzierea cu care ajung în teritoriu aceste preparate biologice.

„Aşteptăm ca flacoanele cu vaccin BCG să sosească la sfârşitul acestei luni sau la începutul lui septembrie. Consumul pentru judeţul nostru este de câte 75 – 80 de flacoane, a câte 20 de doze pe lună. Un flacon conţine 20 de doze. Problema este, însă, că, odată desfăcut, valabilitatea unui flacon este de doar două sau trei ore. Astfel, trebuie să se strângă numărul necesar de bebeluşi. La maternitatea din Târgu Bujor, spre exemplu, nu au avut niciodată atâţia nou născuţi în acelaşi timp”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

 

Citit 2010 ori Ultima modificare Vineri, 17 August 2012 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.