La nouă ani, preluată cu executorul judecătoresc: Un copil ca o minge de ping-pong

La nouă ani, preluată cu executorul judecătoresc: Un copil ca o minge de ping-pong
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Povestea fetiţei de nouă ani preluată de la tată cu executorul judecătoresc continuă. Între Eugen Simionel, tatăl fetei, şi Ionela Pruteanu, mama ei, lupta este din ce în ce mai aprigă. După ce Eugen Simionel a deschis un proces de reîncredinţare minor, Ionela Pruteanu a apelat la instanţa de judecată pentru că, susţine ea, fostul soţ nu este tatăl biologic al copilei. Acest ultim dosar a avut termen pe 22 august, dar instanţa a acordat un alt termen de judecată pentru luna octombrie.  Bărbatul a cerut ajutorul Protecţiei Copilului, dar legislaţia greoaie îi împiedică pe asistenţii sociali să acţioneze mai repede. „Sunt nişte paşi de urmat. Tatăl a fost chemat la noi la începutul lunii septembrie pentru discuţii. Nu putem contrazice o hotărâre judecătorească. Asistenţii noştri vor face anchetele sociale şi vor ancheta cazul exact aşa cum prevede legislaţia”, ne-a explicat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială.

„El ştie că nu este tatăl biologic”

Ionela Pruteanu susţine că fostul ei soţ ştie că nu este tatăl biologic al copilului. „A făcut analize şi ştia că nu poate avea copiii. Cum poate spune acum că este tatăl ei? De ce nu vrea să facă testul ADN ca să se convingă?”, se întreabă, mai mult retoric, mama fetei.

Tatăl însă respinge acuzaţiile şi spune că nu ar fi acceptat niciodată să crească copilul altui bărbat. Lupta dintre cei doi adulţi este aprigă şi are repercusiuni asupra copilului. Ionela Pruteanu nu are o motivaţie pentru care nu şi-a luat copilul de la fostul soţ din martie 2011 şi până în prezent. „M-am gândit că e mai bine să o iau aşa cum spune legea. Cu executor judecătoresc şi tot ce trebuie. Atunci (n.r. în martie 2011, când fetiţa a fost luată de tatăl ei de la Secţia 2 de Poliţie) eu am fost luată cu salvarea deşi nu îmi era rău. M-au ţinut la spitalul de psihiatrie pentru şase zile. Nu ştiu ce diagnostic mi-au pus. Am ajuns la Poliţie pentru a depune o plângere împotriva unui bărbat cu care eu am ieşit în oraş şi despre care fetiţa mi-a spus că a abuzat-o. Am sesizat poliţia cu privire la o tentativă de viol. Am înţeles că nu s-a confirmat acest lucru. Am vizitat-o zilnic la şcoală. Mă interesează soarta şi educaţia ei. Cât a fost la mine, copilul mergea la şcoală şi apoi la afterschool”, ne-a spus Ionela Pruteanu.

Afterschool-ul contestat

Eugen Simionel contestă tocmai faptul că fetiţa lui îşi petrece toată ziua la şcoală şi la afterschool. „Ea are probleme cu vederea şi nu ţine pasul cu ceilalţi copii. Cât a stat la mine am reuşit să o ajut cu lecţiile şi să obţină rezultate foarte bune la şcoală. Am fost cu ea chiar şi la psiholog. Eu sper ca toată munca mea să nu fie distrusă acum de fosta mea soţie, mai ales că va începe în curând şcoala”, ne-a declarat tatăl fetei.

Am stat de vorbă cu directoare şcolii la care merge fata, doamna Monalissa Nica, care ne-a mărturisit că s-a observat o îmbunătăţire a situaţiei şcolare pe parcursul ultimul an. „Dacă în clasa a I a fost un copil timid, şi datorită problemelor din familie, în clasa a II-a, cu ajutorul psihologului, lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Faptul că a stat cu tatăl ei şi a avut parte de stabilitate s-a văzut şi în situaţia şcolară. Am făcut o echipă formată din învăţătoare, psiholog, director şi tatăl copilului şi am conlucrat spre binele lui. Şi mama ei vine la şcoală, îi aduce pachet, dar tatăl este mult mai activ în relaţiile cu şcoala. Un copil se simte cel mai bine când are ambii părinţi aproape, dar, în cazul ei, progresul s-a văzut clar atunci când a stat cu tatăl ei”, ne-a spus directoarea şcolii.

Despre stabilitate vorbeşte şi psihologul Nicoleta Popleşanu. „Familia reprezintă universul unui copil. Atunci când intervine un divorţ, universul lui se năruie. Acest copil are nevoie de un specialist pentru o evaluare psihologică. De asemenea este nevoie şi de o evaluare psihologică a părinţilor, iar instanţa ar trebui să ţină cont de această evaluare. În acest caz, atât instanţa, cât şi protecţia copilului ar trebui să grăbească un pic lucrurile spre binele copilului”, ne-a explicat psihologul.

Până când lupta dintre cei doi părinţi se va încheia, fetiţa trăieşte într-un coşmar, care, cu siguranţă, îşi va pune amprenta asupra ei.

Citit 2401 ori Ultima modificare Duminică, 26 August 2012 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.