Condamnaţi la vecinătate cu mizeria! Vezi cât costă reabilitarea fostului centru de transfuzii din Ţiglina 1!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Condamnaţi la vecinătate cu mizeria! Vezi cât costă reabilitarea fostului centru de transfuzii din Ţiglina 1!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • În timp ce locatarii blocurilor din Ţiglina 1 se plâng că nu mai suportă ruina murdară care a devenit fostul sediu al Centrului de Transfuzii, autorităţile spun că suma necesară reparaţiei este uriaşă

A devenit o chestiune aproape normală ca imobilele în care şi-au avut sediile diferite instituţii sau fabrici să devină, odată dezafectate, nişte ruine bântuite de mizerie, în care oamenii fără adăpost şi ale elemente ale societăţii să-şi afle adăpost sau să fure orice le-ar putea aduce în buzunare câţiva bănuţi pentru supravieţuire. Situaţia e explicată, în mai toate cazurile, de lipsa banilor: costă mai mult demolarea sau reamenajarea decât lăsarea la îndemâna vandalilor. În condiţiile în care, însă, o astfel de ruină persistă de ani buni nu la vreo margine de şosea ori la periferia oraşului, ci chiar în mijlocul unui cartier, fiind înconjurată, din toate părţile, de blocuri în care locuiesc sute de oameni, lipsa de implicare nu mai este chiar atât de justificabilă.

O dovedeşte în  fiecare zi, de ani buni, clădirea în care şi-a avut sediul fostul Centru de Transfuzii Sanguine din Ţiglina 1. Odată mutată instituţia într-o incintă nouă, clădirea veche a rămas pradă hoţilor şi boschetarilor. Mai mult, dacă ar fi să le dăm crezare oamenilor care locuiesc prin împrejurimi, printre pereţii pictaţi cu grafitti îşi fac veacul aurolaci, tineri care se ascundă să tragă câte o ţigară de la "spice" sau femei de moravuri uşoare.

"Nu putem dormi noaptea"

Sătui să tot bombardeze diferitele instituţii cu sesizări şi reclamaţii prin care cer să se facă odată ceva cu clădirea din care nu au mai rămas decât pereţii, gălăţenii care locuiesc la blocurile din preajma focarului de mizerie spun că ar fi mulţumiţi şi dacă imobilul ar fi demolat şi ras de pe faţa pâmântului.

"E ceva incredibil ce se întâmplă aici, şi ziua, şi noaptea. Pe lângă mizerie, au furat tot, de la calorifere, ferestre, uşi, tot! Vă daţi seama cât au bocănit până le-au desprins una câte una. Nici după ce au furat tot nu s-au potolit, vin unii noaptea aici şi fac gălăgie de nu poţi închide un ochi. Nu mai zic de toţi boschetarii şi aurolacii care vin noaptea ici şi îşi fac nevoile de nu poţi să treci prin zonă. Şi prostituate vin, cine mai ştie câte se întâmpla printre zidurile astea", ne-a spus Angelica Rolea, o localnică din apropiere.

Dacă locatarii din Ţiglina 1 aşteaptă ziua în care vor privi pe geam şi nu vor mai vedea pereţii scorojiţi ai ruinei pictate cu mesaje triviale, conducerea Spitalului TBC aproape şi-a luat gândul de la mutarea, într-un viitor apropiat, în această incintă, a dispensarului. Clădirea fostului centru, preluată de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii în 2009, ar fi locaţia ideală pentru mutarea dispensarului TBC, în condiţiile în care cele două centre, cel de pe Culturii şi cel din cartierul Francezi, au fost închise.

"Conform unor studiu care s-a făcut pentru această clădire, rezultă că reabilitatea acesteia ar costa în jur de 500.000 de lei. Suma este enormă şi nu a putut fi prevăzută nici în bugetul din 2010, nici în cel din 2011, nici în cel din 2012. Consiliul Judeţului nu şi-a manifestat deocamdată intenţia să o preia, astfel că, în ceea ce ne priveşte, nu putem decât să sperăm că, poate, lucrările de reabilitare ar putea fi bugetate cel mai devreme în 2013", ne-a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Şi pentru că întotdeauna e loc de mai rău, vecinii clădirii în ruină sunt sfătuiţi să se înarmeze cu şi mai multă răbdare. Chiar dacă ar fi bani la începutul anului viitor, numai demersurile birocratice necesare demarării investiţiei ar putea dura luni întregi.

Citit 3239 ori Ultima modificare Luni, 10 Septembrie 2012 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.