Oraşul-canal - Galaţiul duhneşte a hazna
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Oraşul-canal - Galaţiul duhneşte a hazna
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • În timp ce mirosurile neplăcute au învăluit oraşul, autorităţile se înghesuie să ne explice că de vină ar fi nişte... porci * Mult mai plauzibilă, dar nerecunoscută, este varianta potrivit căreia pantele de scurgere din canalizări nu sunt bine calculate, iar aerul intrat prin gurile de scurgere de la Dunăre împinge mirosul în oraş * Autorităţile de mediu ar putea demara verificări în acest caz

Autorităţile locale se dau la fund în timp ce mirosurile pestilenţiale ce provin de la colectoarele de apă uzată îşi fac simţită prezenţa în tot oraşul. Patru colectoare de apă uzată din oraş sunt descoperite, dar directorul tehnic al SC Apă Canal, Niţă Podaru, neagă că mirosurile ar putea proveni de la canalizări şi aruncă vina pe ferma de porci din judeţul vecin. "Nu este posibil să provină mirosul de la colectoare pentru că toate sunt închise. Mirosul provine de la crescătoria de porci de peste Dunăre. Bate vântul de sud-vest şi aduce mirosul încoace", a explicat Niţă Podaru. Declaraţii similare au şi angajaţii din cadrul Biroului de Presă al Primăriei, potrivit cărora mirosurile nu au cum să provină de la bazinele de colectare pentru că acestea sunt curăţate la fiecare 48 de ore. „Acolo e un cumul de factori, apa mejeră plus căldura care fac ca uneori să miroasă, dar mirosurile acelea îngrozitoare vin de peste Dunăre, de la ferma de porci. La colectoarele de apă menajeră din oraş există o dispoziţie ca ele să fie curăţate din când în când”, explică cei de la Primăria Galaţi.

Latrina din oraş şi porcii de la distanţă

Problema nu este însă una nouă. An de an se petrece acelaşi lucru atunci când nivelul Dunării scade. În plus, mirosurile de canalizare nu pot veni din altă direcţie decât din canalizări, cu toate că reprezentanţii societăţii Apă-Canal au încercat să minimalizeze problemele pe care reţeaua le are, aruncând vina pe acea fermă de porci de pe raza localităţii Garvăn. Explicaţia poate fi însă una cel puţin amuzantă, dacă ne gândim la faptul că acea fermă este una situată la aproximativ 15 kilometri de oraşul nostru, iar dimensiunile acesteia sunt reduse. Altfel spus, o fermă de o asemenea capacitate şi plasată atât de departe de oraşul nostru nu ar putea provoca astfel de duhori nici dacă toţi porcii de acolo ar fi murit, iar leşurile lor ar fi intrat în putrefacţie de vreo săptămână. De altfel, explicaţiile oferite de către cei de la Apă Canal nu au fost acceptate nici de către subprefectul Gabriel Panaitescu, care le-a cerut acestora lămuriri mai clare în legătură cu mirosurile neplăcute la precedenta şedinţă a Comisiei de Dialog Social.

Pante de scurgere prost calculate

Pe de altă parte, există specialişti în controlul de mediu care au confirmat că sunt colectoare descoperite şi mirosurile nu au cum să vină tocmai de peste Dunăre, mai ales că izul de latrină a acoperit tot oraşul, chiar şi până în Micro 40. „Probabil pantele nu sunt bine calculate şi, dacă nu plouă să spele reziduurile, acestea se acumulează într-un punct”, au declarat aceştia.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, a declarat că a fost înregistrată o singură reclamaţie în legătură cu mirosurile neplăcute din oraş, numai că această sesizare a fost transmisă electronic şi fără să fie semnată. "Avem în vedere astfel de acţiuni şi vor fi făcute verificări în mai multe zone ale oraşului. Vorbim însă despre o situaţie în care sunt greu de măsurat parametri şi de stabilit anumite soluţii", a declarat Mărioara Gătej.

Nicoleta Onofrei, Tudor Neacşu

Citit 4753 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2012 22:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.