Predoiu: 40 la sută din persoanele date în urmărire de autorităţile române se află în Italia

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut, luni, că 40 la sută dintre persoanele date în urmărire de autorităţile române se află pe teritoriul Italiei, iar procedurile de executare a mandatelor întâmpină dificultăţi.

Aceste dificultăţi se referă la faptul că magistraţii învestiţi să soluţioneze doar emiterea unui manadat european de arestare intră şi în fondul problemei.

"Apelul nostru comun către magistraţi este să depună toate diligenţele pentru accelerarea acestor proceduri, să nu le mai blocheze", a declarat Predoiu, adăugând că greutăţile în privinţa executării mandatelor europene ţin de aplicarea procedurilor.

Ministrul Justiţiei a mai spus că procedurile între cele două ţări pentru finalizarea unui caz durează între patru şi cinci luni, întârzieri putând să apară din cauza documentaţiei incomplete trimise de partea italiană.

De asemenea, Predoiu a spus că autorităţile din cele două state cooperează normal, iar Ministerul Justiţiei italian nu a formulat niciun fel de critică.

"Toate declaraţiile critice la adresa cetăţenilor români au venit din zona politică", a mai spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu doreşte să transmită un mesaj de "inamiciţie" autorităţilor italiene, arătând că ambele state au probleme cu cetăţenii infractori.

Cătălin Predoiu s-a mai referit şi la cadrul juridic privind cooperarea judiciară dintre autorităţile române şi cele italiene, arătând că este "suficient, adecvat şi în conformitate cu standardele europene".

Potrivit statisticilor Ministerului Justiţiei, în anul 2007 autorităţile române au emis 270 de mandate de arestare pentru cetăţeni de pe teritoriul Italiei, dintre care 173 au fost executate, iar pentru 30 s-a refuzat executarea. În acelaşi timp, 67 de mandate au rămas fără răspuns din partea autorităţilor italiene.

Aceleaşi date arată că, în anul 2008, au fost 198 de cazuri în care autorităţile române au cerut executarea unor mandate pentru cetăţeni de pe teritoriul Italiei, dintre care 123 au fost executate. De asemenea, pentru 16 persoane s-a refuzat executarea mandatului, iar pentru alte 59 de cazuri au rămas fără răspuns.

Ministrul Predoiu a lansat, într-o conferinţă de presă, un apel de detensionare a conflictului din Italia, demnitarul subliniind că se află în permanenţă în legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, cu care se lucrează pentru ca situaţia "să nu derapeze mai mult".

Predoiu a arătat că, până la 19 februarie 2009, în penitenciarele Republicii Italia se aflau încarceraţi 1.773 de cetăţeni români care au calitatea de inculpat, dar în cazul cărora nu s-au pronunţat hotărâri de condamnare definitivă. Dintre aceştia, 1.626 sunt bărbaţi, iar 147 femei.

Totodată, în penitenciarele italiene se află 953 de români condamnaţi definitiv, din care 902 sunt bărbaţi şi 51 femei.

Potrivit ministrului Justiţiei, cei mai mulţi dintre românii încarceraţi în Italia sunt în Lazzio (127), în Piemonte (116) şi în Sicilia (114).

Predoiu a mai spus că din cele 57 de cereri de transfer din penitenciarele italiene în România care s-au formulat în baza Convenţiei Consiliului Europei din 1983 şi a Acordului bilateral italiano-român din 2003, au fost executate deja în opt cazuri în care autorităţile italiene au decis eliberarea condiţionată. Alte 32 de cazuri se află în procedură.

Citit 1245 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.