Mafia SNIF îşi face treaba nestingherită. Şi societatea-mamă a fost băgată în faliment

Mafia SNIF îşi face treaba nestingherită. Şi societatea-mamă a fost băgată în faliment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recursul la falimentul societăţii a fost respins ca netimbrat * Tot patrimoniul SNIF poate fi acum scos la licitaţie * Salvarea presupunea costuri de doar 60 de lei


După reţeta patentată deja la Galaţi, mai multe firme au reuşit să bage în insolvenţă Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF). Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a dat pe data de 6 noiembrie un verdict ce practic bagă în faliment SNIF-ul. Conform deciziei instanţei de judecată, recursul formulat de SNIF a fost respins ca netimbrat.

Pe 12 iulie, Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a SNIF şi a stabilit termene clare pentru depunerea situaţiilor financiare. Decizia a fost atacată cu recurs de reprezentanţii societăţii, care însă au uitat să-şi facă treaba până la capăt, comiţând greşeli pentru care ar fi roşit şi un student de anul I la Drept. În cazul în care au fost greşeli şi nu reavoinţă!

Şmecherie trasă la indigo

Exact netimbrarea recursului cu pricina, acţiune care se ridică la "fabuloasa" sumă de 60 de lei a dus şi la executarea SNIF, sucursala Siret. Conform anchetei efectuate în anul 2009 de Prefectura Galaţi, exact acelaşi mod de operare a dus şi la dezmembrarea SNIF-ului de pe malul Dunării.

"Apreciem ca acţiunile întreprinse de reprezentaţii SNIF SA Bucureşti pentru stoparea vânzării bunurilor SNIF SA - Sucursala Siret care au făcut obiectul sechestrului in vederea recuperării creanţei deţinute de SC ULTIMEX TRADING SRL, au fost doar de faţadă, pentru a arăta că s-a făcut opoziţie la această executare, iar prin faptul că prima contestare a executării silite (principala, de altfel, care putea opri executarea silită) nu a fost timbrată este o dovadă a dezinteresului în protejarea patrimoniului SNIF SA Bucureşti, respectiv SNIF SA Sucursala Siret», se arată în ancheta Prefecturii.

„Prin faptul ca nu au timbrat contestaţia la executare formulată, au depus tardiv contestaţii la executare si nu au înregistrat în evidenţa contabilă mijloacele fixe la valoarea justă încă din anul 2006, responsabilii în administrarea patrimoniului atât la nivelul SNIF SA Bucureşti cât şi SNIF SA Sucursala Siret se fac responsabili pentru faptul că cea mai mare parte a patrimoniului SNIF SA Sucursala Siret a făcut obiectul executării şi vânzării generând un prejudiciu societăţii în sumă de 684.345,96 lei”, se mai arată în concluziile comisiei de anchetă a Prefecturii Galaţi.

„Prin neimplicare şi pasivitate, conducerea SNIF SA Bucureşti se face responsabilă de neplata la bugetul de stat a sumei 1.030.264,12 lei, reprezentând impozite şi taxe datorate de SNIF SA şi pentru care, în anului 2007, ANAF Bucureşti a dobândit un drept de gaj asupra patrimoniului SNIF SA sucursala Siret”, mai notează organele de anchetă.

Din păcate, aceste concluzii nu au folosit la absolut nimic, având în vedere că fix acelaşi mod de operare s-a folosit şi la nivel naţional. Decizia dată de Curtea de Apel Bucureşti nu mai poate fi atacată în niciun fel, fiind irevocabilă. Prin acest act, practic ce a mai rămas nevândut din patrimoniul SNIF poate fi scos la licitaţie, fie că este vorba de terenuri, clădiri sau de utilaje.

(Liviu Ghinea, Teodora Miron)

Citit 4864 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2012 22:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.